Välkommen till Future Friday - en inspirationsdag för gymnasister som är nyfikna på hur framtidsutsikterna ser ut inom IT.

På Future Friday har du möjlighet att få veta mer om utbildningarna, höra spännande föreläsningar av internationellt kända forskare och träffa studenter. Du har också möjlighet att få vet mer om vilken typ av jobb som finns inom IT och vilken kompetens företagen efterfrågar. Nedan kommer en kort introduktion till våra olika föreläsningar.

Forskarseminarier, sal A

09:00-09:30 Traveur – ett projekt om mobila community-tjänster, lek, och sport

Traveur är en nyutvecklad mobil webbtjänst och Iphone-applikation som riktar sig till utövare av gatusporterna Parkour och Freerunning, som på kort tid fått många nya utövare bara de senaste åren. De går ut på att använda hinder och platser i den verkliga världen, oftast i en stad, för akrobatiska övningar. Kom förbi och lyssna på hur communityt fungerar! Kanske blir du nästa utövare.

Kim Nevelsteen är doktorand på Mobile Life Centre, Stockholm universitet. (Föreläsningen kommer att hållas på engelska.)

09:30-10:00 Framtida digitala miljöer – konst, foto, film

Vilken roll kan kreativa uttryck som foto, film eller till och med konst tänkas spela i framtidens digitala miljöer? I seminariet diskuteras din väg till en framtid inom IT genom konst, foto och film.

Ingvar Sjöberg är konstnärlig ledare på Digital Art Center, Stockholms universitet.

10:00-10:30 Den interaktiva vägen

Snart blir din mobil rolig på riktigt! Oskar presenterar framtidens mobila tjänster som, t. ex. nya spel, video som socialt media, mobilinteraktion som inkluderar hela kroppen och inte bara dina fingrar, samt en massa nya coola mobila webbtjänster. Han kommer också att prata om hur man jobbar för att hitta på dem.

Oskar Juhlin är docent på Mobile Life Centre, Stockholms universitet.

10:30-11:00 Fashionizing your life – Mfashion project

Hur hänger mode ihop med mobiltelefoner? Telefonens färg, form och material har blivit allt viktigare när vi ska välja nya mobiler. Mfashion project undersöker hur mobilmodet sam
spelar med resten av modevärlden. Hur kommer mobilerna se ut i framtiden?

Celia Yanqing Zhang är forskare på Mobile Life Centre, Stockholm universitet. (Föreläsningen kommer att hållas på engelska.)

11:00-11:30

Är virtuella världar verkliga?

Det finns de som säger att online-rollspel och andra virtuella världar inte finns på riktigt. Här kommer vi att berätta om varför det inte stämmer. Men också om varför Stockholms universitet äger 1,9 gånger 3 kilometer virtuellt land i spelet Entropia Universe.

Mats Wiklund är doktor och undervisar om datorspelsutveckling vid Stockholms universitet.

11.30-12:00 Computer Security

Vad är egentligen datasäkerhet? Hur gör jag för att skicka skyddade meddelanden? Behöver även datorspel bli säkrare?

Jeffy Mwakalinga är doktorand inom informationssäkerhet vid Stockholms universitet. (Föreläsningen kommer att hållas på engelska.)

 

Utbildningsinfo och seminarier med nuvarande och tidigare studenter, Sal B

09:00-09:30 Presentation av DSV:s kandidatprogram

  • Affärssystem och tjänstedesign
  • Data- och systemvetenskap
  • Datavetenskap
  • Datorspelsutveckling
  • Digitala medier
  • Ekonomi och IT
  • Interaktionsdesign
  • Marknadskommunikation och IT

Stefan Möller, studierektor, Stockholms universitet

09:30-10:00 Studentpanel

Kan man läsa något bara för att det är roligt, eller måste man ha en plan från början? Kommer jag att klara studierna? Vad ska jag tänka på när jag söker till Stockholms universitet och Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV)?

Lisa Norrström, Anna Jenelius, Magnus Orest, Markus Andersson vid Stockholms universitet, berättar om hur det är att studera på universitet och svarar på frågor.

10:00-10:30 Presentation av DSV:s kandidatprogram

Stefan Möller, studierektor, Stockholms universitet

10:30-11:00 Martin Comstedt, systemutvecklare, Eniro

Martin tog examen från DSV 2005 och har både innan och sedan dess jobbat med webb- och systemutveckling. Martin kommer att prata om hur systemutveckling har gått från att vara ett jobb för lite speciella typer som ville ha källarvåningen som kontor, till att vara ett mångfacetterat yrke, ofta med stort fokus på sociala och mjuka värden. Du får också veta varför en högskoleutbildning (med allt som hör till) ofta är en bra start i arbetslivet.

11:00-11:30 Studentpanel

Kan man läsa något bara för att det är roligt, eller måste man ha en plan från början? Kommer jag att klara studierna? Vad ska jag tänka på när jag söker till Stockholms universitet och Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV)?

Lisa Norrström, Anna Jenelius, Magnus Orest, Markus Andersson vid Stockholms universitet, berättar om hur det är att studera på universitet och svarar på frågor.

11.30-12:00 Emma Crepin, projektledare, Kista Science City AB
Under Emmas presentation får du veta hur digital konst kan leda till nya företagsidéer och högre tillväxt samtidigt som det är fantastiskt roligt – för alla inblandade. Emmas jobb på Kista Science City AB går ut på att binda samman de arbetande, boende och studerande i Kista med hjälp av digital kultur och forskning. Med inspiration från hela världen skapar hon levande platser som i sig utgör ett helt nytt sätt att mötas.

12:00-12:30 Marianne Hauger, systemarkitekt, H&M AB

Marianne Hauger kommer att berätta om hennes väg som kvinna i IT-branschen och om hur hon haft användning av sin utbildning på vägen. Marianne är 35 år och gick Magisterutbildningen i data- och Systemvetenskap 1995-1999. Hon har jobbat inom utveckling och arkitektur i snart 12 år och arbetar just nu på H&M där hon är ansvarig arkitekt för morgondagens IT-lösningar för butiker.

 12:30-13:00 Joachim Heiroth, utvecklingschef, Eniro

Joachim Heiroth kommer att berätta om hur han blev ansvarig för 90 anställda runt om i Norden och samtidigt ansvarig för 8 miljoner unika besökare varje vecka. Joachim är 31 år och har läst systemvetenskap med inriktning mot interaktiva system på DSV. Sedan dess har han jobbat med webbutveckling, projektledning några år som chef.
 


Externa länkar

Läs me r om Future Friday

Kandidatprogram

Affärssystem & tjänstedesign: För dig som vill utveckla affärssystem och informationstjänster, och exempelvis jobba som affärsarkitekt, konsult inom tjänstedesign och affärssystem eller projektledare.

Data- & systemvetenskap:
Omfattar allt från projektledning och design till programmering och databaser. Passar dig som funderar på att bli exempelvis systemutvecklare, konsult, projektledare, programmerare.

Datavetenskap:                         Här får du djupare kunskaper i mjukvaruutveckling än om du läser det datavetenskapliga programmet. Passar dig som vill jobba som exempelvis programmerare, projektledare eleler systemutvecklare.

Datorspelutveckling: 
För dig som vill jobba som speldesigner och utvecklare, men också som exempelvis applikationsutvecklare eller animatör. Du får kunskap, förståelse och färdigheter i datorspelutveckling.

Digitala medier:
Du lär dig hantera, designa och producera interaktiva och digitala medier. För dig som vill jobba som exempelvis multimedieproducent, projektledare, utvecklare och designer av webb och gränssnitt.

Ekonomi & IT:                        Du studerar både företagsekonomi och data- och systemvetenskap. Framtiden jobbar du exempelvis som projektledare, controller, konsult, utredare, IT-säljare, IT-samordnare, systemutvecklare och verksamhetsutvecklare.

Interaktionsdesign: Programmet förbereder dig för att forma och utveckla kreativa gränssnitt och IT-lösningar för mobiltelefoner, webb, IT-system och hemelektronik, och exempelvis yrken som IT-analytiker, nätverksdesigner eller användbarhetsexpert.

Marknadskommunikation            & IT:
Du blir specialiserad på marknadskommunikation via interaktiva medier. Förbereder dig för exempelvis yrken som webbutvecklare, IT-marknads-förare, marknadsanalytiker eller konsult.