20 december

HiNC3 – 3rd IFIP WG9.7 Working Conference on History of Nordic Computing

Nordisk IT-historia är ämnet för en konferens som anordnas i Kista den 18–20 oktober 2010. Konferensen är, som namnet antyder, den tredje i en serie, där den första hölls i Trondheim 2003 och den andra i Åbo 2007. HiNC3 kommer att fokusera på användningen av IT och på hur användningsområden och sättet att använda IT förändrats i takt med den tekniska utvecklingen.

Läs mer>>


10 december

Ny distanskurs – IT för samverkande kommunikation

Ny distanskurs för dig som vill utveckla dina kunskaper i ledarskap samt verka i internationella och multikulturella sammanhang.

Läs mer>>


26 november

Livestreaming med DSV-forskare från DreamHack Winter på svt.se

DSV:s forskare Harko Verhagen och Magnus Johansson besöker DreamHack Winter 2009 i Jönköping, som pågår mellan 26–29 november. Här får de ett unikt tillfälle att berätta om sin forskning i SVT:s första satsning på e-sport med livesändningar.

Se intervjun på svt.se>>

Läs mer om SVT:s satsning på IDG.se>>

Observera att intervjun av upphovsrättsliga skäl enbart finns tillgänglig under 30 dagar.


18 november

DSV håller spännande föreläsningar på DreamHack Winter

På DreamHack Winter 2009, som pågår melllan 26–29 november, i Jönköping kommer DSV att hålla fyra spännande föreläsningar;

27 nov, kl. 16:00  Thomas Westin, "Hur du kan bli en Jedi"

28 nov, kl. 11:00  Fatima Jonsson, "Spelarnas engagemang på spelcafé"

28 nov, kl. 12:00  Göran Lange, "Varför alla kommer att bli gamers"

28 nov, kl. 14:00  Thomas Eriksson, "Såpan i lådan"

Läs mer på DreamHacks webbplats>>


12 november

Träffa DSV på SACO-mässan

Den 2–3 december kan ni träffa studievägledare och studenter från DSV i Stockholm universitets monter på SACO-mässan. Mässan vänder sig till alla som vill ha inspiration inför framtida studie- och yrkesval.

Läs mer om mässan>>

2 november

DSV++ bjuder in alumner till föreläsning om dagens och framtidens testmetodik 

Alumnföreningen DSV++ vid Institutionen för data- och systemvetenskap arrangerar ett evenemang för sina alumner där dagens och framtidens testmetodik diskuteras utifrån några olika perspektiv. Talar gör bland andra Benno Eliasson, vice VD för ATG.

Läs mer>>


26 oktober

Disputation: Design Support for e-Commerce Information Systems using Goal, Business and Process Modelling

Tid: Fredagen den 20 november, kl 14:00
Plats: DSV, Forum, Sal C, Isafjordsgatan 39, Kista


18 oktober

DSV-forskare på Skolforum – Sveriges största mötesplas för lärare, 26–28 oktober

Den 26–28 oktober presentar DreamHack presenterar föreläsningarna "Dataspel för alla – tillgänglighet i praktiken" av Thomas Westin samt "Tillgänglighet för alla" av Thomas Westin och Göran Lange, vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV). Föreläsningarna tar upp hur den digitala kulturen som ungdomar lever i dag och hur datorspel och datorspelande kan användas i pedagogiskt syfte.

För information om Thomas Westins presentation, läs mer på Skolforums webbplats>>

För information om Thomas Westins och Göran Langes presentation, läs mer på Skolforums webbplats>>

Läs mer på DreamHacks webbplats>>

Läs mer om Skolforum>>


15 oktober

DSV-student nominerad till Sjukvårdens IT-pris 2009

Joachim Fredriksson, student vid DSV, är en av finalisterna till Sjukvårdens IT-pris. Joachims bidrag, diabetesportalen.nu, är en portal med information om typ 1-diabets. De bidrag som juryn fastnat för kommer att slåss om segern vid finalen på Vårdgalan i Stockholm den 9 december.

Läs mer på Dagens Medicins webbplats>>


6 oktober

DSV utökar samarbetet med KTH ICT på Campus Kista

För att kunna skala upp samarbetet med KTH ICT på bästa sätt, när det gäller vårt gemensamma campus; har de formella delarna av samarbetet mellan DSV, Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet, och KTH ICT reglerats i form av sju avtal.

Läs mer på KTH:s webbplats>>


5 oktober

DSV vinnare av Vasakronan Lighthouse Award 2009

Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet fick i går motta priset Vasakronan Lighthouse Award 2009. Priset, en glasskulptur i form av Kista Tower, togs emot av prefekt Love Ekenberg på Mobilgalan i Kista.

Läs mer>>


4 oktober

DSV inleder samarbete med Kista folkhögskola

IT-utvecklingens möjligheter måste vara öppen för alla – det är en demokratifråga. Genom att inleda ett samarbete med Kista folkhögskola ökar Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) förutsättningarna för en lokal digital utveckling i ett område, där det ofta talas om en digital exklusion av vissa grupper samt underlättar för invånarna att hitta vägen till studier på universitetsnivå.

Läs mer>>


9 september

Rekordmånga studerar i Kista

IT-utbildningarna vid Campus Kista lockar allt fler och antalet studenter i Kista ökar i rekordfart. Det är mycket frihet och höga löner som lockar.

– En sådan här utbildning ger många möjligheter, säger Louise Elf, som går tredje året på programmet i data- och systemvetenskap.

Läs mer (595 Kb)


3 september

Datavetare simulerar influensapandemi

Lisa Brouwers, datavetare vid Institutionen för data- och systemvetenskap, räknar på det oberäkneliga. Hon har med hjälp av information från Statistiska centralbyrån byggt en modell som simulerar olika smittspridningsscenarier samt effekterna av motåtgärder. Resultaten från dessa simuleringar vägleder beslut om vaccineringskampanjer. Lisas modeller ligger som grund för Socialstyrelsens och Smittskyddsinstitutets rapport om den nya pandemiska influensans belastning på svenska samhället vid ett utbrott.

Läs hela rapporten i pdf-format (152 Kb)

Läs mer på Naturvetarnas webbplats>>

Läs mer på Computer Swedens webbplats>>

Läs mer på Eurosurveillances webbplats>>


28 augusti

DSV medverkar till att göra GATE-festivalen till en kreativ och utvecklande mötesplats

DSV, Institutionen för data- och systemvetenskap, vid Stockholms universitet medverkar genom GATE-festivalen till att skapa en gemensam kreativ och utvecklande mötesplats för de som bor, arbetar och besöker Kista.

Läs mer om festivalen på Kista Science Citys webbplats>>


18 augusti

Antagningsprocessen inför HT 2009 är avslutad

Antagningsprocessen till höstens utbildningar är nu avslutad. Är du antagen eller reserv? Mer information om upprop och registrering kan du läsa här>>


28 maj

DSV-forskare hjälper Järfälla bli årets IT-kommun

Järfälla är en av fyra kommuner som nominerats till utmärkelsen Årets IT-kommun. Gustaf Juell-Skielse på Institutionen för data- och Systemvetenskap samarbetar med kommunen i Vinnova-projektet "Öppna Sociala e-Tjänster” som ska ge kommunens innevånare en mer öppen, tillgänglig och serviceintriktad socialtjänst.

Läs mer>>


 

24 maj

Examenskonsert i kursen datormusik den 24 maj klockan 18

Läs mer>>


12 maj

IT-utbildningar vid Stockholms universitet mest populära i landet

Söktrycket till data- och systemvetenskapliga utbildningar vid Stockholms universitet har ökat med 33% jämfört med förra året. Av landets IT-utbildningar hamnar universitets program på första, andra och fjärde plats i popularitet om man ser till antalet sökande som valt utbildningarna i första hand. Det visar den antagningsstatistik som Verket för högskoleservice, VHS, tagit fram.

Läs mer>>


25 mars

IT-studenter möter en ljus framtid

Behovet av IT-kompetens har dämpats något i och med lågkonjunkturen, men många bedömare ser ändå att det långsiktigt finns ett fortsatt stort behov eftersom det hela tiden utvecklas nya produkter och tjänster. Att studera systemvetenskap ger goda chanser till jobb och hög lön. Det konstaterar Svenskt Näringsliv i en undersökning av svenska högskoleutbildningar. Data- och systemvetenskapsutbildningen på Stockholms universitet tar hem fjärdeplatsen på listan över de utbildningar som ger bäst chanser till jobb.

Om utbildningarna som ger jobb skriver
Computer Sweden (webbplatsen öppnas i nytt fönster)>>
Om bristen på IT-kompetens kan man också läsa på branschföretagens nylanserade webbplats Välji it. Webbplatsen ska ge potentiella studenter vägledande information om olika IT-yrken och de utbildningar som leder till jobb inom området.
Om framtidsutsiktern på valjit.nu (webbplatsen öppnas i nytt fönster)>>


16 februari

Disputation: Playing with Context - Explicit and Implicit Interaction in Mobile Media Applications

Disputation: CALL of the Wild - Using language technology in the second language classroom


10 februari

Future Friday

Den 27 mars är det dags igen för Future Friday – ett Öppet Hus för gymnasister som är nyfiken på utbildningar vid Campus Kista. I år sker evenemanget i Electrum 1 mellan kl 09.30-15.30.

Initiativet till Future Friday och programmet i Kista Science City för ”Högre utbildning, kompetensförsörjning och entreprenörskap” kommer från Ericsson, Stockholms universitet, KTH, Kista Science City AB och Stiftelsen Electrum.

Läs mer på www.kista.com>>


2 februari

Välkommen till Mobile Life på Öppet hus den 4 mars.

Den 4 mars arrangerar Mobile Life öppet hus för andra gången sedan öppnandet i april 2007.

Forskningscentret Mobile Life bildades 2006 på initiativ av Stockholms universitet. Mobile Life-centret, med Institutionen för data- och systemvetenskap som värdinstitution, öppnade i april 2007 och har finanisering från VINNOVA och sina industripartners fram till mars 2017. Forskningen fokuserar på konsumentorienterade mobila och ”allestädes närvarande”-tjänster inom alltifrån underhållning och social kommunikation till arbete och samhällstjänster.

Vid Mobile Life-centret arbetar cirka 25 forskare från DSV, SICS och Interaktiva Institutet. Partner i centret är Microsoft Research Ltd, Ericsson Research AB, Sony Ericsson, TeliaSonera, och samhällsorgan som Stockholms stad, Kista Science City AB and STING.

Den 4 mars arrangerar centrat sitt andra öppet hus för de som är intresserade av mobilindustrin och dess framtida utmaningar. Från klockan 14:30 står centrat öppet och programmet innehåller förutom partnerpresentationer en föreläsning av William Gavner.

Program och registering på Mobile Lifes webbplats>>


8 januari

Välkommen på disputation: Securing Information Assets - Understanding, Measuring and Protecting against Social Engineering Attacks.

Tid: Torsdagen den 15 januari, kl 13.00
Plats: DSV, Sal C, Forum, Isafjordsgatan 39, Kista