Den 29 november togs de första ”spadtagen” för kvarteret NOD i Kista. Det handlar om en helt ny typ av mötesplats för lärande, forskning, näringsliv och kultur med fokus på innovation och kreativitet. Vid spadarna var  Stockholms finansborgarråd Sten Nordin, rektorn för Stockholms universitet Kåre Bremer, Atrium Ljungbergs VD Ingalill Berglund samt Anette Scheibe Lorentzi, VD för Kista Science City. Med tanke på vädret togs spadtagen inomhus där jorden lades runt Gingko-trädet som kommer att finns på innergården i kvarteret.

”Vi vill skapa mötesplatser”

”Utgångspunkt för hela projektet har varit att skapa det som saknas i Kista – mötesplatser för innovation och kreativitet inom ICT – en plats för lärande, forskning, innovation och spetskompetens.

Jag vill tacka Stockholms stad och stadsbggnadskontoret m fl som gjort att allt gått med rekordfart.”

Peter Johansson, affärsutvecklare Atrium Ljungberg välkomnade gästerna. Han är eldsjälen bakom projektet som startade för tre år sedan.

Stockholms stad har satsat på Kista ändå sedan 70-talet. Det handlar inte längre bara om att ordna mark till företag – det behövs möten mellan akademi och näringsliv.

”Det här kommer att förhöja värdet för hela Kista”
Sten Nordin, finansborgarråd, Stockholms stad.

Kista är ett av Stockholms allra viktigaste varumärken som är välkänt världen över.

”Det här är insiktsfullt av aktörerna - alla kan vinna på att samarbeta. Från stadens sida kommer vi att fortsätta att investera för att Kista ska bli en levande miljö. Och ett steg som kvarteret NOD är väldigt värdefullt. Det här är grunden för framtida svenskt Nobelpris."

 "DSV är inne i en spännande utveckling"
Kåre Bremer, rektor Stockholms universtet

Det finns 75 institutioner och centra inom Stockholms universitet och DSV är den största institutionen.

”Jag är stolt över DSVs verksamhet: särskilt inom pedagogik och lärande, när det gäller samverkan med det omgivande samhället och när det gäller innovationsfrågorna. Det här kommer ytterligare att förstärka detta. DSV är inne i en spännande utveckling  med bra samarbete med KTH och Stiftelsen Electrum i Kista.

Det ska bli spännande att följa hur DSV utvecklas tillsammans med Atrium Ljungberg.”

På bilden fr v Micael Averborg, affärs-områdeschef Kontor, Atrium Ljungberg, Anita Kollerbaur, NOD-projektledare på DSV och Kåre Bremer, rektor Stockholms universitet.

 

 "Här skapas framtidens kvarter"
Ingalill Berglund, VD Atrium Ljungberg

NOD, som är det första i sitt slag i Sverige ska bli Sveriges främsta mötesplats för innovation och kreativitet inom informations- och kommunikationsteknik (ICT).

”De här är ett tydligt exempel på en spännande mötesplats. Det är en helt annan typ av samverkan där 1 + 1 blir 3. Det är kul att det har hunnit så här långt. Det kommer att bli en av Sveriges mest innovativa och kreativa miljör. Här ska det finnas näringsliv kreativa verksamheter och entreprenörer. Här ska nya affärsidéer födas – det här ska bli kvarteret där framtiden skapas.”

 Atrium Ljungberg vill skapa mötesplatser och helhetslösningar för miljöer.

På bilden fr v Ingalill Berglund, VD Atrium Ljungberg och Love Ekenberg, prefekt DSV.

På bilden fr v Gunnar Landgren, Node manager Stockholm, EIT ICT Labs, Anette Scheibe, VD Kista Science City AB och Olle Zetterberg,VD Stockholm Business Region.

 "Här i Kista bubblar det - NOD kommer att bli kronan på verket."
Anette Scheibe, VD Electrumstiftelsen och Kista Science City AB 

”Här i Kista finns mycket på en liten yta. Här finns också samverkan mellan aktörerna. Allt kan samlas i NOD-huset - det kommer att bli en attraktiv miljö med mötesplatser. Bilden av Kista är att här bubblar det - Nod kommer att bli kronan på verket.
Jag vill tacka Stockholms för att man satsar på Kista.
Jag vill tacka universitetet för samarbetet med DSV som är spännande och i framkant
Jag vill tacka Atrium Ljungberg för att man satsar så modigt.”


 

 

Kvarteret NOD utvecklas och byggs av Atrium Ljungberg AB i nära samverkan med Stockholms universitet, Kista Science City och Stockholms stad.
Läs mer på Atrium Ljungbergs hemsida
”Vi vill skapa framtidens akademiska miljö” – tidigare artikel