Urban ICT Arena (UICTA) leds av Kista Science City, som tagit initiativet till projektet tillsammans med Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet, Stockholms stad, Ericsson, IBM, Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Swedish ICT och Länsstyrelsen i Stockholm. Projektet stöds av företagen Telia, Cisco, Intel och Citycon Kista Galleria.

Urban ICT Arena kommer att innehålla IT-infrastruktur med olika typer av nätverk, en projektdatabas och olika exponeringsytor att visa upp resultat och utmaningar i för de som bor, arbetar och besöker Kista. I augusti i år planeras den stora invigningen av testbädden, men redan under våren startar konkreta projekt upp och nya samverkanspartners tillkommer löpande.

Tekniskt ansvarig för Stockholms universitets del i uppbyggnaden av ICT-arenan är Theo Kanter, professor i datavetenskap med inriktning sensorbaserade tjänster vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV).

Theo Knater, professor vid Institutionen för data- och systemvetenskap
Theo Kanter, Institutionen för data- och systemvetenskap.

Enligt Theo innebär projektet att DSV kan använda testbädden i institutionens egen forskning om bland annat sakernas internet, data science och analys, liksom i forskning om informationssystem och cybersäkerhet. Även institutionens studenter kommer att kunna medverka i projektet, där nya digitala möjligheter och lösningar testas och visas upp i en urban miljö.

- I Urban ICT Arena kommer det att finnas möjlighet till gemensam horisontell utveckling och tillgång till olika typer av ”skyltfönster”, där vi kan visa upp resultat av befintliga projekt och forskning som bidrar till att utveckla den hållbara staden. Vi kommer också att kunna utforska, utveckla och pröva nya digitala lösningar i ICT-arenan. Även våra studenter kommer att kunna medverka till digital utveckling och hållbarhet genom att använda den öppna testbädden inom utbildningen och lösa utmaningar på en Internet of Things-plattform, berättar Theo Kanter.

Urban ICT Arena – akademi, offentlighet och näringsliv i ny gemensam satsning

Våren 2016 lanseras Urban ICT Arena, en gemensam satsning av akademi, offentlighet och näringsliv i Kista. Syfte är att framtidssäkra Sverige genom projekt som ska bidra till att utveckla hållbara städer, stärka Kistas innovationskraft och säkra arbetstillfällen i regionen. Initiativtagare är Stiftelsen Electrum som består av Stockholms universitet via Institutionen för data- och systemvetenskap, Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Swedish ICT, Stockholms stad, Länsstyrelsen i Stockholm, Ericsson AB och IBM Svenska AB. Projektet leds av Kista Science City AB med stöd av Telia, Citycon Kista Galleria, Cisco och Intel.

Klicka på länkarna för relaterad information