marcus_webb.jpg
 
Varför valde du just den här utbildningen?

Innan jag började plugga här så jobbade jag inom psykiatrin. Efter ett antal år kände jag att det var dags att byta spår. IT och datorer har alltid varit något jag varit intresserad av så en utbildning inom området kändes som ett bra val. Programmet lät precis som det jag var ute efter, då det erbjöd en stor bredd och bra möjligheter till specialisering genom många valbara moment.

Hur var det att komma som ny student?

Det var lite nervöst i början eftersom det hade gått ett antal år sedan man studerade sist. Mycket folk och nya intryck. Men det var lätt att lära känna andra och nu trivs jag jättebra.

Är du idag nöjd med ditt utbildningsval?

Ja, mycket nöjd. Många kurser har vart väldigt intressanta och jag har verkligen utvecklats under tiden jag läst här. Innan jag började hade jag bara en vag bild av vad jag ville med utbildningen men nu har jag hittat det spår som verkligen intresserat mig. Det jag fastnat för är systemutveckling och systemanalys. Jag gillar att programmera och eftersom mycket av studierna sker i projektform är just det jag får göra mycket. Just nu pågår ett projekt där vi ska utveckla ett helt nytt system.

Hur trivs du med att vara student? Hinner du med annat än plugg?

Jag trivs mycket bra som student, framförallt att jag kan disponera min tid som jag vill, något som känns väldigt lyxigt efter ett par år i arbetslivet. Jag hinner med annat än plugg också, även om det går i vågor det där. Jag tror det är viktigt att ta sig tid att syssla med annat också för att orka hålla uppe sin studiedisciplin. Själv har jag en studio där jag producerar elektronisk musik.

Hur är det att plugga på Campus Kista?

Jag valde att plugga här utifrån mitt intresse för utbildningen, att det finns ett bra kursutbud och det stämmer verkligen. Det som också är bra är att man möter många andra studenter som är intresserade av samma sak.

Vad vill du göra efter examen? Vad är framtidens drömjobb?

Just nu lutar det åt att ta en master efter jag tagit min kandidatexamen, så att jag kan fördjupa mig inom systemutveckling. Sedan hoppas jag på att jobba med det i någon form, drömmen är att kunna kombinera mitt musikintresse med det jag lärt mig här, t ex genom att jobba med att utveckla musikprogram.

Har du några råd till blivande studenter

Hitta en bra studiegrupp med motiverat folk, man lär sig verkligen mycket genom att diskutera föreläsningar och kursmaterial. Många kurser går på halvfart parallellt, det kan ibland kännas som att det är lite i början, men det lönar sig verkligen att plugga ordentligt på en gång, annars blir det lätt att det hopar upp sig mycket mot slutet av kursen. Välj kurser som känns spännande och våga fråga folk om hjälp när det kör i hop sig!

Marcus Ihlar

Ålder: 25
Utbildning: Data- och systemvetenskapligt kandidatprogram
Familj: Sambo och katt
Bor: I lägenhet i Bredäng
Fritidsintressen: Musik, både produktion och konsumtion. Gott umgänge, bra böcker m.m.