nina_webb.jpg
 
Varför valde du just den här utbildningen? 

Jag tycker att ekonomi är en bra grund när man bygger en universitetsutbildning. Men jag ville också gärna sticka ut lite från alla som läser ekonomi och därför valde jag en kombination av IT och ekonomi. Dessutom har Stockholms universitet gott renommé!  

Hur var det att komma som ny student?

Det är ingen dans på rosor att vara ny, ensam och förvirrad. Men vill man lära känna andra så är det inga problem, alla är ju nya! Stockholm är ingen studentstad på samma sätt som mindre orter, därför tror jag att det tar lite längre tid att bli bra kompisar med dem man studerar med.

Ändå tycker jag att det varit ganska enkelt att hitta nya vänner. Man tillbringar mycket tid på campus och då lär man känna andra. Studentkåren, DISK har ett café och varje onsdag är det pub där man kan träffa massa folk.

Är du idag nöjd med ditt utbildningsval?

Jag är supernöjd! Jag trodde aldrig att det kunde finnas så många olika intressanta delar inom IT, för mig som inte alls är intresserad av programmering. Men så fel jag hade. Det finns hur mycket som helst att lära inom till exempel säker internetbetalning, marknadsföring på webben och systemuppbyggnad. Lärarna är dessutom över lag väldigt bra på DSV och det är lätt att skapa en nära kontakt med dem och ställa frågor även när det inte är föreläsning. Oftast träffar man på lärare lite varje dag på DSV.

Vad är roligast/bäst med din utbildning?

Det bästa är blandningen mellan ekonomi och IT. Den ger mig chansen att få en unik kompetens, som jag tror kan ta mig hur långt som helst. Dessutom är det jättebra att det finns många gästföreläsare, ofta personer från företag som ger en föreläsning i kursämnet, utifrån näringslivets perspektiv. Dessa gör mig ännu mer motiverad inför arbetslivet.

Hur trivs du med att vara student? Hinner du med annat än plugg? 

En vanlig dag för mig innehåller oftast en föreläsning på två eller tre timmar. Ibland har vi även grupparbeten som man ägnar några timmar till före eller efter föreläsningen. Har man inte sådana blir det läsning av kurslitteratur någon timme. Lunch i skolan är standard. Men vid 16-tiden åker jag garanterat hemåt.

Jag jobbar även extra två kvällar i veckan, vilket går bra ihop med skolan. En av fördelarna med att plugga är man styr mycket över sin egen tid. Inför tentorna blir det mycket plugg såklart, men sedan kan man faktiskt ta sig friheten att ta sovmorgon, eller luncha med vänner i flera timmar när det är lugnare och man inte har föreläsningar eller grupparbeten.

Hur är det att plugga på Campus Kista?

Campus Kista är himla härligt tycker jag. Det är inte så stort, vilket gör att man springer på folk man känner stup i kvarten. Föreläsningssalarna är ljusa och fräscha och det finns många grupprum och datasalar. Vi har en bra matsal och flera kylskåp, för alla matlådor. Dessutom ligger ju Kista galleria, med shopping, restauranger och bio bara en minut bort.

Vad vill du göra efter examen? Vad är framtidens drömjobb?

När min utbildning är klar, om drygt ett år, vill jag gärna arbeta som kommunikationsledare mellan en IT-avdelning och ekonomiavdelning på ett företag. Men min största dröm är att få prova på flera olika jobb under mitt arbetsliv, till vilket jag tycker att en universitetsexamen underlättar. Andra arbeten jag är sugen på är marknadschef eller ekonomichef.

Har du några råd till blivande studenter

Gå in med inställningen att ha kul! Har du inte roligt under studietiden kommer du aldrig orka plugga på ett universitet.

Nina Johnsson

Ålder: 21
Utbildning:Kandidat-programmet ekonomi och IT
Familj: Sambo (med min pojkvän som jag faktiskt hittade på DSV!)
Bor: Äppelviken i Bromma
Fritidsintressen: Resa, träffa vänner, åka skidor, shoppa, sommaraktiviteter.