Bild på Sophia Kandrell, student på kandidatprogrammet i Ekonomi och IT.
 

Sophia Kandell är en av fyra finalister i Danske Banks tävling  ”Årets nytänkare”. Tävlingen som hålls i samarbete med Universum Awards korar årligen bland annat ”Framtidens konsulttjej”. Det är inte första gången Sophia har utnämnts i tävlingssammanhang. Som framgångsrik ung IT-kvinna och förebild för sina jämlikar nominerades hon i årets nationella eSkills Week-tävling. Förra året var hon finalist för Microsofts "Årets IT-tjej". Och Sophia vet precis vad det är som driver henne...

 

- Jag har en passion för just kombinationen bank, finans och IT. Jag tror också att det är just den kombinatonen som gör att jag anses vara en nytänkare, säger Sophia.

Sophia som läser sista året på Kandidatprogrammet i ekonomi och IT, är en målinriktad tjej, som vet hur hon ska omvandla sin passion till nytta. I vår planerar hon därför att ta dubbel examen inom såväl data- och systemvetenskap som ekonomi med inriktning mot marknadsföring/management.

Meriterna har byggts på med utlandsstudier

Att arbeta inom området har hon redan testat på genom sitt tidigare arbete på Handelsbanken. I dag är Sophia delaktig i McKinsey Female Leadership program "How Remarkable Women Lead" och har under snart två års tid arbetat som studiecoach mot ungdomar på högstadie- och gymnasienivå vid Kista Kunskapsskola. Sina kunskaper och meriter har hon också byggt på som utbytesstudent.

- Under hösten 2011 studerade jag vid University of Michigan, rankat som världens 11:e bästa universitet. Möjligheten att åka fick jag via Stockholms universitet som arrangerade utbytet. Där läste jag kurser inom allt från Problem Solving, High-tech Entrepreneurship och Tech-Communications vid Institutionen för Electrical Engineering and Computer Science. Dessutom läste jag ledarskap och management för Reserve Officers' Training Corps (ROTC), där jag var den enda ”civila” studenten, berättar Sophia.

Framtiden finns i gränslandet mellan ekonomi och IT

Sophia upplever sig själv som en målinriktad och driven person med en passion för utmaningar och förtroendefullt relationsbyggande. Något som hon också värdesätter och ser att hon har stor användning för i ett ledarskapsorienterat jobb. För det är där hon vill arbeta, just i gränslandet mellan ekonomi och IT. Om det blir ett litet, medelstort eller tungt, globalt företag spelar mindre roll. Det viktigaste är långsiktighet, att företaget visar engagemang för henne som anställd och hennes utvecklingsmöjligheter på sikt. Sophia menar att det är viktigt med en företagskultur som vill se sina anställda växa.

- Det är allra mest intressant och roligast att jobba där synergieffekter mellan ekonomi och IT uppstår - där jag får möjlighet att utnyttja det faktum att jag har både teknisk kompetens och affärsförståelse, säger Sophia. Jag har redan varit i kontakt med ett flertal företag då intresset för min utbildningsprofil är stort. Tanken på att bli konsult passar mitt driv och behov av problemlösning och utmaningar. Sedan om det koncentreras kring varumärken och strategi eller affärssystem och IT-risker inom bank och finans återstår att se, berättar Sophia vidare.

Att studera vid DSV - roligt, utmanande och värdefullt
Sophia tycker att DSV är väldigt bra på att både utmana och stötta sina studenter. Samtidigt som hon tycker att de flesta kurser är väldigt krävande så har det funnits ordentliga resurser i form av inspelade föreläsningar, mycket handledning, bra lokaler och datorsalar som är öppna i princip dygnet runt. Sophia har också verkligen uppskattat möjligheten att få engagera sig i undervisningen och jobba som handledare i ett flertal kurser, till exempel objektorienterad modellering där hon har haft förtroendet att hålla tentaförberedande lektioner i praktisk modellering för DSV.

- Jag har alltid trivts jättebra på DSV! Nu när det är dags för examen så känns det som att det bästa med utbildningen är att vi alltid arbetat utifrån hur IT används för att supporta och driva organisationer. Min utbildning har fokuserat på att skapa en förståelse för ett företags processer och hur information logiskt struktureras. Det känns värdefullt oavsett vilken tjänst jag väljer, säger Sophia. Det har också varit värdefullt att få arbeta så praktiskt med olika IT-verktyg och affärssystem som vi har gjort. Att till exempel faktiskt ha kravställt och suttit med SAP i en ”sandlådemiljö” gör att man känner sig väl införstådd med hur framtida yrken kan se ut, avslutar Sophia. 
 

Intervju från 2012.

Sophia Kandell

Ålder: 22
Utbildning:
Kandidat-programmet i ekonomi och IT
Bor:
Hammarby Sjöstad
Vid sidan av studierna: delaktig i McKinsey Female Leadership program "How Remarkable Women Lead", studiecoach mot ungdomar på högstadie- och gymnasienivå vid Kista Kunskapsskola och har även handlett i objektorienterad modellering och Databasmetodik vid DSV.

Externa länkar

Universum Awards 2012
The eSkillsWeek Competition 2012

Mer information om utbildningen>>