Den 7 maj är det urpremiär för Maryam på och kring Dramaten, Västmanlands Teater, i Luleå och Kista. Maryam är ett GPS-triggat mobildrama om en ung vetenskapskvinna i Syrien på 900-talet. Maryam ges av RATS Teater (DSV) i samarbete med Dramaten.
Maryam är en ung vetenskapskvinna i 900-talets Aleppo i Syrien. Hon har utvecklat det avancerade astrologiska instrumentet Astrolabe, som inte är större än att det får plats i en ficka och som med hjälp av stjärnorna kan mäta tid, plats och position. Och hon kämpar för att ta plats i Bayt al-Hikma, Visdomens hus, där männen dominerar.
Maryam är teater i mobiltelefonen. En app med röster och instruktioner. En ickelinjär utflykt i staden via kartor och platser som gör att historien i hörlurarna triggas igång. Ett drama där åskådaren kan dela med sig av tankar och ta del av andras reflektioner. Resan börjar och slutar på Dramaten. I Dramatens foajé gestaltas en virtuell scenografi av konstnären Peter Hagdahl.
Pjäsen ges i samarbete mellan RATS Teater och Dramaten. Här handlar det om nya digitala lösningar som ska göra teatern tillgänglig för fler. Maryam är den sista delen i RATS Teaters trilogi Women in Science som lyfter fram personliga öden, vetenskapliga upptäckter och belyser forskningen av idag.
- Jag vill att teatern tar plats i stadsrummet, på torget och bland folket där livets universitet pågår. Jag vill möjliggöra för det oväntade som uppstår i mötet mellan fiktion och verklighet, säger Rebecca Forsberg som är konstnärlig ledare på DSV och för Rats Teater.
- Genom att arbeta med digitala lösningar på nya sätt kan Dramaten arbeta med scenkonst som når publik på flera platser samtidigt. För publiken innebär det ett nytt sätt att uppleva kultur. Det är en spännande utveckling som kommer att betyda mycket, säger Helena Seth som är programansvarig för Dramten&.
Läs mer på: