Namn: Kasper
Program på DSV: Ekonomi och IT, kandidatprogram
Utbytestermin: H13
Universitet: Tamkang University
Land: Taiwan
Varför valde du att studera utomlands?
Jag valde att studera utomlands främst för att uppleva ett nytt land och en ny kontinent som jag inte har varit i tidigare. Självklart hade jag inte som mål att endast resa runt och strunta i att studera, men jag har rest tidigare och tyckt om det så valet att resa iväg kom ganska naturligt för mig.
Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?
Kvaliteten skilde sig mycket från kurs till kurs. De kurser som gick att läsa på engelska var på departementet för "International Business". Dessa kurser var till stor del väldigt enkla att klara av om man endast ville ha ett godkänt betyg. För högre betyg så var det självklart svårare, men det verkade finnas en konsensus om att så många som möjligt skulle kunna klara av kurserna med ett godkännt. De kurser som var på ”Information Management Department” hade högre krav på sina elever.
Jag läste:
- Operating Systems
- Innovation Management
- Human Resource Management
- Social Media Apps Programming
- Project Practice
Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Jag hade inga problem med detta. De som kom mitt under sommarlovet hade det mycket svårare att hitta lägenhet och information. Jag själv åkte dit en eller två veckor innan terminsstart och gick helt enkelt bara upp till departementet och fick på den vägen kontakt med Eddy (kinesiskt namn Chien-An). Det är förövrigt han som kommer att plugga på DSV denna termin. Eddy hjälpte mig enkelt att fixa lägenhet då han kunde översätta allt från kinesiska (vilket behövs!). Det råder även någon form av bostadsöverskott i Taipei så det är enkelt att hitta en lägenhet. Lägenheten var helt nybyggd, möblerna var fortfarande inplastade och standarden väldigt hög. Jag hade TV, bredband, 20kvm, badrum, inget kök (vilket är standard) - el och vatten betalas separat. Detta kostade 8000 NT/mån vilket är ca 1700 kr och på det betalade jag ungefär 500-1000NT/mån i el och vatten, detta beroende på hur mycket AC:n stod på. På de olika departementen fick jag även all övrig information om terminsstart, studentaktiviteter etc.
Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
Väldigt bra bibliotek och campus överlag! Datorer och skrivare finns tillgängliga.
På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
De kurser jag gick var alla på engelska och lärarnas engelskanivå är fullt tillräcklig! Annars pratas det ju kinesiska vilket var en aning för avancerat för mig så jag lärde mig artighetsfraserna och inte så mycket mer.
Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Det är cirka 3-4 gånger så billigt där gällande det mesta. Mat däremot är extra billigt vilket beror på det enorma utbudet av mat som finns där. Som jag skrev tidigare så finns det sällan kök i mindre lägenheter så billig mat finns det gått om. Stipendiet räckte med andra ord bra. Men och andra sidan så vill man ju gärna resa då man befinner sig på en sån vacker plats som Taiwan, vilket lätt gör att pengarna kan ta slut.
På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
I och med att detta inte är min första längre vistelse utomlands så vet jag inte om jag som person har förändrats så fruktansvärt mycket. Däremot vart jag oerhört tagen över båda den natur och de människor som jag mötte där. Taiwaneserna är antagligen det vänligaste människorna jag har träffat. De är även vänliga helt utan någon form av ekonomisk baktanke, vilket är vanligt på mer turistiga platser i världen. Jag vart även förvånad över hur mycket latinamerikaner som jag mötte där. Jag har träffat en del människor därifrån som jag förhoppningsvis kommer hålla kvar som vänner länge.
Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?
Se till att be om hjälp på universitet så kommer det att lösa sig. Det låter kanske som ett slappt svar men faktum är att de som jobbar på på skolan eller departementet vill hjälpa dig och kommer även att lägga ner tid på problemet tills det är löst.
Det ända praktiska problem som jag minns var att vi fick för lite visumdagar när vi ansökte om studentvisum. Detta var enkelt att fixa inne i Taipei och tog inte mer än 30-40 minuter. Ett mer övergripande tips är att saker och ting kommer att lösa sig. Så länge man följer de som står på ”Inför utlandsstudier” på DSV:s hemsida så kommer det inte vara några större bekymmer.