Namn: Ramtin
Program på DSV: Ekonomi och IT, kandidatprogram
Utbytestermin: HT14
Partneruniversitet: Tamkang University
Land: Taiwan

Varför valde du att studera utomlands?
Jag hade alltid haft planer på att studera utomlands, men det som i första hand fick mig att påbörja min ansökning var motivationen jag fick av att mina vänner hade under föregående termin åkt iväg på utbytesstudier. Jag ville först studera med en vän i Europa, men ändrade mig i sista sekund i hopp om att resa till en helt annan kultur. Det blev en ändring från att resa till Österrike, Wien till att resa till Taipei, Taiwan vilket är något som jag verkligen är glad över att få ha gjort.

Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?
Kursutbudet på universitet var väldigt utspritt då jag i första hand ville läsa IT-orienterade kurser. Dock fanns det knappt några sådana kurser så det fick bli ett par kurser i ekonomi/management samt kinesiska och resterande kurser i väldigt blandade ämnen.

Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Ja, de hade anordnat en speciell dag (upprop) några dagar innan studierna drog igång, så att man kunde bekanta sig med andra utlandsstuderande och se hur universitetet såg ut.

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden?
Jag bodde utanför skolan och fick tag på bostaden genom att jag själv med hjälp av ett par taiwanesiska vänner gick från en fastighetsförening till den andra tills jag hittade en bostad som passade mig.

Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
Alla elever hade tillgång till bibliotek och datorer. Studiematerial fick man stå för själv men det var inte svårt och dyrt att få tag på. I överlag tycker jag att det fungerade bra.

På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
Språket bedrevs på engelska. Jag läste 8 timmar kinesiska i veckan vilket var väldigt givande och kul. Jag fick verkligen användning för den kinesiskan jag lärde mig där eftersom att lokalbefolkningen har generellt en lägre nivå på engelska än vad vi har i Sverige. Nivån på undervisningspråket som var engelska var i min mening medioker. För övrigt varierade det beroende på vilken lärare som hade undervisning men generellt var det på en godkänd nivå.

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Det var billigt att leva där, då en billig måltid kunde gå på 20 kronor samt en hyra som gick på 1700 kronor. Jag hade inga stipendium så jag fick ta csn lån och även ta hjälp av mina föräldrar som jag hade turen att låna pengar från.

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
Jag känner att jag har utvecklats på många sätt under min resa. Den största utvecklingen är nog att jag har fått förståelse för en helt ny kultur som jag absolut inte visste någonting om innan min resa. Personligen jag har träffat nya vänner och fått möjligheter att se livet från nya perspektiv. Efter att ha varit tvungen att studera så pass mycket extra på grund av språk svårigheterna känns det som att jag kommer att vara mycket effektivare med mina studier här i Sverige.

Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?
Jag tycker att alla som har chansen att åka på en utbytestermin måste åka! Jag skulle till och med sträcka mig så långt och säga att en termin inte räcker utan om man har möjligheten att åka i ett år borde man ta den. Innan jag reste hade jag många rädslor om farligheter som kan hända under tiden man reser men upplevelsen jag fick på plats var att det inte är farligt så länge man inte tar onödiga risker. Universitetet var väldigt fint och människorna är oerhört snälla och hjälpsamma inte bara på campus utan i hela Taiwan. De flesta människor jag stött på har alltid varit snälla, öppna och redo att hjälpa till om man behöver hjälp. De tar alla invandrare med en öppen arm och är väldigt intresserad av dig och din kultur.