Namn:  Robin
Program på DSV: Data- och systemvetenskap, kandidatprogram
Utbytestermin: HT14
Universitet: EPITECH
Land: Frankrike

Varför valde du att studera utomlands?
Jag valde att plugga utomlands dels för hela upplevelsen att bo utomlands men den större anledningen var för att Epitech, där jag pluggade erbjöd praktisk utlärning av programmering vilket jag tyckte lät perfekt för mig.

Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

  • C & Unix Intensive Lab Seminar
  • Unix & Posix Software Development
  • Algorithms applied to Software Engeneering
  • Object-Oriented Programming & C++ Lab Seminar
  • Frensh Language and Culture

Kvalitén på undervisningen var väldigt bra men samtidigt väldigt krävande. Man studerade från måndag till söndag klockan 09.00 till 24.00. Så är man beredd på att lägga ner den tiden så får man ut väldigt mycket av sin tid på Epitech.

Jag kan även tillägga att det inte är någon kurslitteratur utan man måste söka upp all information själv eller diskutera med sina klasskompisar utöver de video tutorials som skolan ger ut.

Allting skilde sig otroligt mycket mot den undervisningen man är van vid i Sverige. Den stora skillnaden är att det är mycket mer praktiskt på Epitech, vilket passade mig väldigt bra, då jag föredrar praktisk inlärning framför teoretisk.

När man lär sig ett nytt programmeringsspråk så går man något som kallas för piscine. T.ex. Den första kursen går man C Piscine, för att lära sig C. Den pågick under 2 veckor. Från måndag till fredag löser man 5 – 30 olika uppgifter som skulle kunna vara att man ska skriva en strlen funktion till att man ska implementera en lista. Man måste bygga allting själv, vilket betyder att du t.ex. Inte får använda printf eller strlen osv. Om du vill använda dessa funktioner får du bygga det själv. Dessa uppgifter ska man sen lägga upp efter instruktioner som sen rättas av en dator, så det gäller att vara noggrann och tänka på alla möjliga fel som kan uppstå.

På fredagen fick man en samarbetspartner till s.k. colle. Det är en mindre uppgift som man löser två och två som man sen på lördagen ska redovisa live för en lärare.

Man har ett test på 4h en gång i veckan då man testas på det man lärt sig under veckan.

Samt en egen mindre uppgift som ska lösas och redovisas för lärare.

Efter en Piscine så är det både egna uppgifter samt uppgifter i grupp som ska lösas med hjälp av det du skrivit tidigare.

Kortfattat, så är det väldigt intensivt och man måste verkligen vara förberedd på att lägga ner mycket tid i skolan. Det blev till och med att man dygnade vissa dagar för att klara av allt.

Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Jag var där ungefär 2 veckor innan terminen startade på riktigt då jag fick information om hur betygsättningen fungerade, vilka man ska prata med om man får något problem o.s.v. Så svaret på frågan är ja, jag fick tillräckligt med information inför terminsstarten.

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden?
Jag hade en del problem med bostad tyvärr. Innan jag åkte till Paris fixade jag en lägenhet genom leboncoin vilket är Frankrikes motsvarighet till blocket. Men när jag väl var på plats för att kolla på lägenheten så dök personen jag hade pratat med inte upp.

Så under ett tag bodde jag på ett hostel då jag intensivt gick på olika lägenhetsvisningar som jag hittade genom olika franska hemsidor. Dock fick jag samma svar från alla – att de helst hyr ut sin lägenhet i minst ett år. Så om man ska hyra genom dessa hemsidor så är det bättre att säga att man ska stanna i ett år, och sen säga upp kontraktet 3 månader innan terminen slutar.

Tillslut hittade jag en lägenhet genom facebooksidan Svenskar i Paris, som jag kunde ha i en månad, och genom personen som jag hyrde av fick jag en ny lägenhet som jag bodde i resten av min vistelse.

Ett annat tips att hitta bostad är Svenska kyrkan i Paris som man kan fråga om hjälp. Samt svenska studenthemmet, tänk bara på att ansöka i tid!

Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
Som jag skrev tidigare finns det ingen kurslitteratur, utan man får video tutorials där man får förklarat hur vissa funktioner och tekniker fungerar väldigt basic. Utöver detta måste du hitta all information på egen hand samt diskutera med dina klasskompisar.

Du kan ta med en egen dator om den uppfyller Epitechs krav, eller så kan man köpa epitech datorn som installeras med den mjukvara som du behöver, vilket jag gjorde och är nöjd med de valet.

På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
Undervisningen var på engelska och franska. Kan man inte franska, som jag, är det ingen fara. Det var enkelt att följa med på instruktionerna. Jag gick en franskakurs, men det var inte så givande då jag fokuserade mer på andra kurser.

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Kortfattat, var det dyrt att leva där. Jag hade jobbat en hel del under året då jag sparade inför terminen, utöver de hade jag fullt studielån samt stipendium, och det var mer än vad jag behövde.

Bostad kostade 1000 euro exklusive el, vilket gick på ca. 50 euro. Detta delade jag med en annan. Busskort har jag för mig kostade ungefär som i Sverige. Dock blir det mycket billigare om man har ett årskort, men dessvärre var det bara ett halvår jag skulle spendera där.

Mat fick jag aldrig tid till att laga hemma eftersom man var i skolan hela tiden, så jag åt ute frukost, lunch och middag. Runt skolan kostade lunch och middag från 7euro till 20euro. Skolan hade även ett litet café där man kunde köpa mat.

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
Utbytesterminen var otroligt givande, och jag har utvecklats på många plan, men mest var det Programmeringen och att lära sig saker. Det var många uppgifter man fick som kändes helt omöjliga, men man kämpade på och i slutet hade man ett fungerande program, och det är en härlig känsla!

Språkmässigt har jag självklart också utvecklats eftersom man pratade engelska hela tiden, även fast fransmännen inte har det bästa ryktet med engelskan.

Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?
Tror denna fråga redan är besvarad i resten av texten, men för att summera:

Bostad – fixa den innan och kolla på facebooksidan Svenskar i Paris. Om det inte ger någon framgång fråga svenska kyrkan om hjälp.

Jag åkte till Paris ungefär en månad innan terminsstart, vilket var en bra idé då jag fick tid för att lösa de problem som uppstod med bostaden, så åk inte ner en dag innan.

Allting löser sig! - även fast man planerat allt så är det alltid någonting som inte gåt som tänkt, ingen panik!