Namn: Nina
Program på DSV: Interaktionsdesign, kandidatprogram
Utbytestermin: VT15
Partneruniversitet: Polytechnic Institute of Leiria, Caldas da Rainha
Land: Portugal

Varför valde du att studera utomlands?
Jag ser utbytesstudier som ett unikt tillfälle att få resa och samla på sig erfarenheter man annars inte haft. Att dessutom få möjligheten att göra detta i stort sett gratis är ju fantastiskt! Jag har också många kompisar från andra institutioner som studerat utomlands och jag har inte hört att någon av dem har ångrat sig, snarare tvärtom. Det hörde också till beslutet att jag saknat praktiska kurser i min utbildning (kandidatprogrammet i interaktionsdesign), vilket vi fick tips om att de erbjöd på partneruniversitetet jag sökte en plats på.

Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?
Jag läste Typography II, Graphic Design Project II, Communication Design Project II och Interfaces and Motion Graphics, alla inom ramen för Graphic and Multimedia Design.

Kvaliteten på undervisningen var av blandad kvalitét, men på det hela hög. Då undervisningsspråket huvudsakligen var portugisiska blev vi rekommenderade att välja så praktiska kurser som möjligt, vilket vi också gjorde. Det innebar att nästan inga föreläsningar förekom och de flesta lärare pratade engelska med oss vid sidan av och förklarade det mesta ingående, men det märktes att vi inte alltid hade all information som de andra studenterna hade.

Vi hade lärare som hade stor kunskap om sin bransch, vilket jag tyckte var bra. De flesta designade vid sidan av läraryrket. Det kom ofta spontana tips (som jag inte tror vore supereffektiva att applicera här i Sverige...) om hur man bör tänka och agera i arbetslivet. En del lärare var bättre än andra på att involvera oss utbytesstudenter i klasserna och såg oss mer som en tillgång än en belastning, vilket en del nog tyvärr gjorde. En jättebra grej var att vi hade tid på oss att prova på olika kurser med olika lärare för att se vilka vi tyckte verkade bra. Det gav stor hjälp!

Det var stor skillnad på kursuppläggen. Här är vi vana vid struktur och tydlig dokumentation, vilket inte riktigt var fallet där. Det är svårt att sätta fingret på alla skillnader, men man behöver helt enkelt vara lite förberedd på att studierna inte ser ut på samma sätt som här hemma, men utan att se det som något dåligt. Det var både nyttigt, roligt och intressant :) På det stora hela lärde jag mig massor under kurserna.

Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Vi fick ett helt fantastiskt mottagande på universitetet. Innan vi kom dit hade vi mailkontakt med Sandra, som är ansvarig för inkommande utbytesstudenter, som också tog väl hand om oss på plats. Vi hade också blivit tilldelade varsin buddy, som hade kontaktat oss via mail innan vi kom dit. Den första dagen på skolan var en välkomstdag för oss utbytesstudenter, där vi fick information om universitetet och kommande aktiviteter, träffa våra buddies, gå på guidad tur på keramikmuseum och äta lunch tillsammans.

De hade också ordnat med en särskilt workshop för bara utbytesstudenterna, där under några veckor fick prova på att arbeta med keramik och screentryck. Senare under terminen anordnades en utställning med våra verk, som skolans lärare och personal lade ner mycket tid och engagemang på.

Vi fick senare också gå på möten med samtliga samordnare för respektive område (Graphic and Multimedia Design, Fine Arts osv) för att ställa frågor om t.ex. kursinnehåll och lärare.

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden?
Jag bodde tillsammans med min klasskompis Lucas och hans flickvän i en stor lägenhet mellan den lilla stadens centrum och skolan. Vi hyrde lägenheten via AirBnb. Andra utbytesstudenter bodde i studentrum genom universitetet (OBS! Tips! De är uppdelade på en tjejbyggnad och en killbyggnad som ligger rätt långt ifrån varandra. Om ni är en tjej och en kille som ska åka och vill bo ihop, försök hitta ett eget boende.) och en del hittade rum i lägenheter eller egna lägenheter på plats. Det verkade inte vara så svårt, jag känner flera som bytte bostad under terminen.

Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
På universitetet fanns ett fint bibliotek som vi en guidad tur på. Det är inte så stort, men där fanns det vi behövde i alla fall. Det är utrustat med ett helt gäng iMacs och PC-datorer.

I de kurser jag läste krävdes ingen kurslitteratur, men det jag ibland behövde hitta ändå, hittade jag där. Skolans internetuppkoppling var på vissa platser otroligt långsam, men förhoppningsvis har de gjort något åt det.

Förutom biblioteket finns massor av olika workshops i skolan, som är fria att använda för alla studenter. Det finns bland annat fotostudio, mörkerrum för framkallning av både svartvita foton och färgfoton, trä- och metallverkstad, keramik- och glasverkstad, verkstad för screentryck, 3D-skrivarverkstad, multimediaverkstad för ljudinspelning och ett alldeles underbart rum fullt utrustat för grafiskt arbete som alltid är bemannat av mycket hjälpsamma människor som kan hjälpa till med ALLT.

Kurserna jag läste innebar en hel del utskrifter, vilket jag inte alls hade särskilt bra koll på. Ibland gick de utskrifter jag behövde göra att ordna i skolan, men ibland behövde jag gå till printshops och pappersbutiker. Allt material betalar man själv. Men eftersom ingen kurslitteratur behövdes jämnade det ut sig ekonomiskt :)

På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
Undervisningen skedde på portugisiska. En lärare vi hade bytte till engelska för att det var så många utbytesstudenter i just hans grupp. Men det kan bli problematiskt att lösa det så då alla portugisiska studenter inte kan engelska. Som jag skrev tidigare fungerade det ändå relativt bra att följa undervisningen eftersom jag valde så praktiska kurser.

Jag gick ingen förberedande språkkurs och kunde faktiskt inte ett enda ord på portugisiska innan jag kom dit. Vi hade fått höra att lärarna oftast kunde hjälpa till genom att ge separata genomgångar på engelska. Tanken var att hoppa på en språkkurs som vi erbjöds att gå på plats, som skulle kosta 60 euro, men den började så pass sent in i terminen att vi inte hade tid då. Jag hade verkligen önskat att den börjat direkt så att man hade kunnat lära sig lite grunder i tid. Det hade varit värdefullt att kunna lite räkneord och matrelaterade termer. Men vi klurade ut det mesta nödvändiga efter hand. Jag kan en pytteliten aning spanska, vilket man kommer en bit på. Italienska fungerar också bra att ta sig fram på.

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Att leva i Portugal var helt klart billigare än här. Vi bodde dyrare än alla andra utbytesstudenter, men det var fortfarande billigare än det vi betalar för våra bostäder här hemma, så vi var glada. Men det går verkligen att bo ännu billigare än vad vi gjorde. Maten är billigare, framför allt kött i alla former. I Caldas da Rainha finns en frukt- och grönsaksmarknad som är öppen varje dag, där man kan fynda. Att äta ute är billigare än här och ölen är mycket billigare. Men tänk på att du får en aning mindre studiestöd/lån från CSN, då beloppet baseras på en tabell med olika belopp för olika länder.

Erasmusstipendiet hjälpte mycket, men jag har svårt att avgöra hur mycket som täcktes av vilka pengar. Jag hade sparat en del och åkte iväg på resor i samband med studierna, så allt rörs lite grann ihop. Men jag tror att man absolut kan klara sig helt på bidrag och lån från CSN och stipendium.

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
Jag har utvecklats en hel del tycker jag. Akademiskt sett har jag fått träna upp praktiska färdigheter som jag inte alls hade fått göra här hemma. Det var också utvecklande att arbeta utefter andra förutsättningar och ramverk än här hemma.

Språkligt har jag utvecklats i och med att jag pratat mycket engelska under studietiden och har också lärt mig, om än ytterst, lite portugisiska. Jag umgicks under våren mycket med spanjorer, vilket gjorde att jag fick utveckla min spanska.

Jag har träffat nya kompisar från alla möjliga länder, som jag kommer att träffa igen. Det var intressant och givande att lära sig om studenters liv i olika länder. Vi hade turen att träffa människor som verkligen bjöd in oss och som gärna delade med sig och ville visa upp sin kultur. Jag följde till exempel med en portugisisk student till hans familjs typiskt portugisiska strandhus längre norrut i Portugal, tillsammans med andra utbytesstudenter, och han gick verkligen in för att visa oss vad som är genuint portugisiskt.

Sedan att hela Caldas da Rainha är en liten stad som bara kokar av kultur har varit otroligt inspirerande. Universitetet har en stor plats i staden och det märks tydligt i form av att det har anordnats mängder av konserter, vernissager och utställningar under hela våren. Jag och Lucas var de enda där som pluggade något annat än konst eller renodlad design och det var väldigt inspirerande att plugga på ett så konstnärligt universitet, tillsammans med konstnärliga människor. Det var kul att låta kreativiteten flöda lite extra :)

Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?
Som jag nämnt tidigare finns det en hel del skillnader mellan DSV och ESAD. Jag tror att jag har nämnt de största, men jag berättar gärna mer om någon undrar. Ett tips är att fråga andra studenter om hjälp, vid minsta lilla frågetecken - de hjälper mer än gärna till, inte minst de som anmält sig som buddies. Fråga personalen på skolan om de olika kurserna, och ta tillfället i akt i början av terminen och testa olika kurser. Det kan också vara kul att veta i förväg att det finns en skolmatsal med billig mat.

Passa på att hänga en hel del i underbara Lissabon, det tar bara en timme dit med buss, och ta en tur till Algarve under påsklovet. Torsdagar är den stora utgångskvällen för studenter. Kolla upp skillnaden på en imperial och en caneca innan du åker. Missa absolut INTE Caldas Late Night, som är en slags konstfestival med tusen aktiviteter och festligheter och som anordnas av studenter. Information om det går inte att missa.

Jag svarar gärna på alla andra tänkbara frågor någon kan tänkas ha på ninaloana.j@gmail.com, men mitt allra bästa tips till er som funderar är följande:

GÖR DET!