Namn: Behnam
Program på DSV: Interaktionsdesign, kandidatprogram
Utbytestermin: VT13
Universitet: University of Applied Science Upper Austria
Land: Österrike

Varför valde du att studera utomlands?
Jag ville testa något annat inför termin 4 än det som erbjöds av mitt program. De lokala kurserna som fanns som alternativ var inte tillräckligt attraktiva för min del, så jag började blicka utanför Sveriges gränser för att se vilka alternativ som fanns där. Dessutom så såg jag det som en chans att få uppleva något annorlunda från min normala vardag. Man får chansen att träffa nya människor och bredda sina kunskaper om andra kulturer. Jag ville också se hur utbildningen fungerar utomlands i ett annat land.

Jag har sedan en lång tid tillbaka velat studera utomlands, men inte riktigt vågat ta steget. Men när chansen dök upp med ett Erasmus utbyte under en termin, så tvekade jag inte.

Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?
De flesta kurser jag valde var fokuserade på programmering och generellt mer tekniskt lagda än de som innefattas i mitt program, något som jag verkligen tyckte var intressant för att kunna bredda mina kunskaper inom data och systemvetenskap. Jag läste kurser inom webbprogrammering, programmering för mobila operativsystem såsom Android, Blackberry OS och iOS. Balansen mellan teori och praktik låg på en riktigt bra nivå, där det fanns en tydlig plan för hur dessa två delar skulle uppdelas under kursens gång. Till skillnad från SU, så löper kurserna här över en hel termin, med tentorna placerade på slutet av terminen. Något som gav oss tid att verkligen förstå ämnet vi studerade och lära oss en hel del om ämnet.

Eftersom att dessa kurser inte fyllde antalet ECTS som krävdes för terminen, så plockade jag också en kurs som skiljer sig en del från det jag normalt sett läser på DSV. Den kursen hette Multimedia Management och handlade till en början om hur man genomför olika processer inom mediaproduktion, men ändrades helt under kursens gång. Detta berodde på att professorn var intresserad av att diskutera ekonomi och samhällsstrukturer (han var ekonom), och stora delar av kursen resulterade i långa diskussioner. Det var både märkligt och intressant på samma gång för min del, att en professor kan förändra kursen innehåll på ett sådant fritt sätt. Det negativa var nog att allt för stor del av diskussionerna baserades på hans egna åsikter och han försökte få oss att fatta samtycke om dessa trots att det till stor del var väldigt provokativa åsikter. Det gick så långt så att man stämplades till att tillhöra en viss ideologi fast det inte var fallet, något som jag också tog upp med professorn.

Utöver det så gick jag också en kortare kurs med en föreläsare från Canada som på ett väldigt utförligt och intressant sätt beskrev hur forskningsprojekt utförs inom HCI (Human-Computer Interaction). Han visade exempel på det han hade jobbat med samtidigt som han betade av teori. Trots att kursen innefattade långa föreläsningar, så kändes det inte alls tråkigt!

Överlag så höll kurserna här en bra nivå, men de skiljer sig en hel del från hur kurserna på DSV fungerar. ”University of Applied Sciences” i Österrike är inte riktigt ”Universitet” om man kollar på hur det traditionellt sett fungerar. Det är en institution som är mer praktiskt lagd, och mycket baseras på projektarbeten och uppgifter under kursens gång. Kurserna löper oftast under en längre period då de är integrerade i program, förutom de valbara ”block” kurserna som är kortare, fokuserade, kurser som löper över några veckor. Dessutom så är lärarna i kurserna inte alltid en professor, utan i de flesta fall personer från näringslivet som kallas in för att hålla en kurs.

Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Till en början ja. Vi bokade in ett möte där jag gick igenom samtliga kurser med de internationella koordinatorerna och jag fick se schemat för terminen. Dock så fick jag redan där veta att en del av mina kurser krockar och att jag var tvungen att välja bort några. Något som också berodde på att vi kom överens om att vissa kurser inte passade mina studier i Sverige till 100%. Något som jag blev lite besviken över eftersom att jag måste uppfylla kraven för antalet ECTS för terminen. Men de lyckades lösa det så gott de kunde, bl.a. genom att ordna så att jag fick föra ett studentprojekt för 6 ECTS. Jag fick allmän information om vad som är bra att tänka på under vistelsen där rent allmänt.

De anordnade välkomstdagar för oss utbytesstudenter, där vi fick lära känna varandra, få information om hur datorsystemen fungerade på universitetet. Vi fick också spendera tid med våra ”study buddies”. Välkomstdagarna avslutades med en trevlig middag!

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden?
Det rekommenderade boendet var studenthemmet som ligger ett stenkast ifrån universitetet, så jag valde det. Man gör en intresseanmälan på deras hemsida (länken finns på universitetets hemsida) och betalar sedan in en deposition innan man anländer. Antingen så betalar man alla 6 månader i förhand, vilket jag gjorde, eller så betalar man per månad. Dock så krävs ett österrikiskt bankkonto om man ska betala varje månad, vilket kostar en slant.

Det är bekvämt att bo på studenthemmet och man lär känna de internationella studenterna bäst genom att bo där. Så ur det sociala perspektivet är det nog det bästa valet. Dock så är det värt att notera att Hagenberg im Mühlkreis, där institutionen ligger, är extremt avlägset. Det är en liten by med väldigt lite sevärdheter och med ett begränsat utbud av matbutiker osv. Föredrar man storstadslivet så är den närmsta storstaden Linz att rekommendera. Universitetsbussen går varje dag (minus helgdagar) mellan Linz och Hagenberg, och det tar endast 20minuter.

Studenthemmen i Linz är mycket större i och med att det finns flera olika universitet i staden, vilket innebär att ett helt område tillhör studenter. Det finns mycket mer att göra i Linz än i Hagenberg, om man vill hitta på något under fritiden. Dessutom så är hyran för studentrummen detsamma i Linz. Nackdelen med Linz är att det är opersonligt ur ett socialt perspektiv. Jag upplevde det som att man lär känna medstudenter bättre i studenthemmet bredvid universitetet än de som bodde i den större staden. Rummen är enkla men funktionella på studenthemmet. Det finns en receptionist oftast ifall man behöver fråga om något eller växla sedlar till mynt för att köpa något ur läskautomaterna. Rummen saknar trådlöst internet, så en router är bra att ha om man vill komma åt internet trådlös. Kök delade jag med de andra i min korridor, och köken var inte någon höjdare tyvärr. Köket saknade ugn och frys. Man får varsin kylbox som är väldigt liten. Det finns dock rum med ett litet kök, där man har sin egna lilla kyl/frys, något jag varmt rekommenderar att man skaffar! I vissa kök, som i mitt så finns det mini ugnar som andra studenter äger, som de delar med sig. Likaså när det gäller frysen (jag hade ingen dock).

Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
Tillgången till bibliotek, studiematerial och datorer var väldigt bra. De flesta kursböcker finns på biblioteket. All studiematerial delas ut via webbplattformen, så det fungerade riktigt bra. I och med att det är en teknisk institution så fanns det gott om datorlabb i samtliga byggnader. I olika ”program” så får man dessutom tillgång till specifika labb rum såsom datorspelutvecklings labb mm. Det är väldigt likt hur det är på DSV.

På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
Samtliga kurser jag valde bedrevs på engelska, så det var inget problem med språket. Dock så är det värt att notera att Österrikarnas engelska kunskaper är väldigt begränsade (undantag för professorer/lärare). Tyskan är det primära språket här så det är bra att vara förberedd på det innan man åker hit. Universitetet erbjuder introduktionskurser i tyska, vilket är nödvändigt om man ska kunna kommunicera med Österrikarna. Jag deltog i den kursen, och den är väldigt kort men erbjuder en bra grund. Tyska är inte ett språk man lär sig på några veckor, och den österrikiska dialekten gör inte saker enklare. Mina kunskaper inom tyska innan vistelsen var väldigt begränsade, så det har helt klart varit ett hinder under tiden jag har varit här. Men, som tidigare nämnt, så hålls vissa kurser på engelska. Så det är inget problem ur det perspektivet.

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Det beror på vad man anser vara dyrt/billigt. I allmänhet är det billigare än i Sverige. Viss mat såsom kött och fisk är dyrare här, annars ligger det mesta i nivå med Sverige eller billigare. Man kan välja att leva billigt eller dyrt här, beror helt och hållet hur man är som person och vad man föredrar. Hyran för studentrummen ligger på ca.3000kr/mån för enkelrummen, vilket jag tycker är lite för dyrt med tanke på platsen studenthemmet ligger på och att det endast är ett rum. 

Mat och dryck ute ligger strax under svenska priser. Kläder ligger på samma nivå som i Sverige. Om man har en bil här nere så kan jag meddela att bensinpriserna är bättre här än hemma i Sverige. Det enda som kan kosta en del är lokaltrafiken. En bussresa till Linz (20km) ligger på 40kr per tur.

Erasmusstipendiet räcker endast till hyran varje månad, så räkna med att du behöver CSN bidrag, egna pengar eller alt. CSN lån. Jag överskred min budget ganska tidigt vilket innebar att jag fick använda pengar som jag hade sparat privat, men detta beror på om du väljer att resa runt mycket under vistelsen. Jag skulle säga att man klarar sig på ca. 5000kr per månad om man inte lever lyxliv allt för mycket!

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
Svaret på denna fråga kan skrivas lika lång som en novell, men jag har lärt mig otroligt mycket om andra länders kultur och historia tack vare den internationella gruppen av studenter här. Jag har lärt mig en hel del om Österrike som land, något som jag inte visste något om innan jag åkte hit.

Akademiskt sett så har jag förstått vikten av praktisk övning, och hur mycket mer man kan lära sig än om man bara studerar teorin. Sedan så har jag också lärt mig en liten bit Tyska, vilket kan vara användbart i framtiden!

Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?

Om du vill testa på mer praktiskt inriktade studier och vill göra det i en väldigt stillsam omgivning så är campus Hagenberg en ideal plats. Bra undervisning, mycket grön natur och en lugn omgivning. Österrike är ett vackert och mångsidigt land med mycket kultur, natur och historia. Det finns en massa olika platser man kan besöka under vistelsen, och eftersom att tempot på terminerna här inte är så extremt högt för utbytesstudenter så finns det en massa saker att hitta på under fritiden. I och med att Österrike är ett litet land, så kan man relativt enkelt besöka grannländerna Tyskland, Tjeckien, Polen, Slovakien, Ungern och Slovenien under vistelsen.

Är du mer en storstadsmänniska så rekommenderar jag att man bor i staden Linz medan man studerar på campus Hagenberg. Det är mer likt en storstad med mer saker att göra. Utbudet av butiker är extremt mycket bredare än Hagenberg, nattlivet likaså. Dessutom så bor det fler internationella studenter i Linz som man kan lära känna.