Namn: Sebatstian
Progam på DSV: Datavetenskap, Kandidatprogram
Utbytestermin: VT13
Universitet: Wuhan University
Land: Kina
Bakgrunden till att du valde att studera utomlands
Jag har alltid haft ett stort intresse av att resa och såg det som ett utmärkt tillfälle att kombinera detta med mina studier. Nu fick jag möjligheten att testa på att vara student i ett annat land, knyta nya kontakter och samla på mig erfarenheter. Just Kina valde jag för att jag kände att jag behövde en utmaning, samtidigt som den ekonomiska utvecklingen skapar många nya möjligheter!
Vilka kurser du läste, hur kvaliteten var på dessa?
Eftersom jag valde att åka redan under termin fyra var jag tvungen att läsa likvärdiga kurser som jag skulle ha gjort på DSV då det inte fanns några valbara kurser under den terminen. Kurserna jag läste var: ”Datastructures & Algorithms”, ”Discrete Mathematics” samt ”Computer Organization”.
Kvaliteten på kurserna var varierande då mycket hängde på lärarnas språkkunskaper. Ofta baserades föreläsningarna endast på en power point-kopia av boken som läraren på ”Chinglish”[1] högläste från. Närvaro är ofta obligatoriskt i Kina vilket var frustrerande då det som presenterades på föreläsningen var något jag ändå var tvungen att läsa igenom när jag kom hem.
Min fakultet (International School of Software) hade ingen erfarenhet av utbytesstudenter tidigare och redan från första dagen så var det mina klasskompisar som blev min livlina, de hjälpte mig med det mesta; registrering, information angående scheman, frågor till lärare etc. Detta var ingenting skolan informerade mig om och de få gånger vi hade kontakt så fick jag ta med mig en elev som tolk eftersom ingen på min fakultets administration talade engelska.
Information om datum för tentor fick man inte reda på i förväg vilket gjorde det väldigt svårt att planera sina studier. Detta är dock något som också är vanligt i Kina. Helt plötsligt kunde läraren berätta att vi hade två tentor dagen därpå – vilket är ganska främmande för en svensk student. Handledning och hjälp från lärare gick inte att få, vilket inte gjorde det hela lättare.
Hur det fungerade med informationen från det mottagande universitetet?
Tillsammans med mitt antagningsbevis som skickades till Sverige fick jag även en folder med information om registrering samt en karta på campus.
Väl i Wuhan var det ganska svårt att hitta till universitetet eftersom ingen pratade engelska. Efter en förmiddag i taxibil hittade jag det till slut och efter ytterligare en stunds förvirring inne på campus tog jag mig även fram till administrationen för utbytesstudenter. Det var då stängt för dagen och jag fick övernatta hos en annan utbytesstudent som för natten lyckats få ett temporärt rum.
På detta sätt fungerade det genom hela utbytesperioden, de få utbytesstudenter som var där hjälpte och delade all information med varandra. Från skolans sida fick man väldigt lite information och det kändes som att de var väldigt ovana vid att ta emot utbytesstudenter.
Hur du bodde, hur du fick tag på bostaden, om du var nöjd med boendet?
Dagen efter ankomst spenderade vi hela dagen på olika kontor för att registrera oss. Ett av dessa kontor var ”Life administration office” och var inhyst i en källare i ett av bostadshusen. Där ansökte jag om att få bo inne på campus och fick tilldelat ett rum i en delad lägenhet efter en vecka. Så länge bodde jag kvar i det temporära rummet jag sovit i under första natten.
Husen vi bodde i var byggda av Japanerna på 40-talet och hade knappt tagits hand om sedan dess. Standarden var mycket låg - det regnade in i trapphusen och sopor låg slängda överallt. Dessa togs dock om hand av fattiga människor som i utbyte mot sophantering fick bo gratis i husens källare.
Stundtals blev det översvämningar i korridorerna vilket i kombination med nedskräpningen ledde till problem med råttor, något som skolan löste genom att öka kattbeståndet.
Rummet i sig var spartanskt - en säng, en garderob och ett skrivbord. Lägenheten hade dock air-condition, västerländsk toalett och dusch, något som inte är självklart i Wuhan. Detta var vi fyra stycken studenter som delade på, vilket gick förvånadsvärt smidigt.
I början var den låga standarden självklart en chock, men med tiden vande m an sig. Många valde att bo utanför campus där standarden var bättre. Det hade dock inneburit några timmars pendling varje dag, varför jag bestämde mig för att bo kvar inne på campus.
En ny skolbyggnad med tillhörande rum för utbytesstudenter höll på att byggas, varför detta nödvändigtvis inte kommer att stämma om ett par år.
Kostnadsnivån i landet: Var det dyrt eller billigt att leva där? Hur långt räckte ditt eventuella stipendium för att täcka dina kostnader?
Wuhan är en väldigt billig stad att leva i jämfört med exempelvis Shanghai eller Hong Kong. För att ge några exempel: Taxi (starttaxa) – 6kr, Frukost (Nudlar) – 3kr, Stor middag (På gatan) – 25kr, Öl (Restaurang) – 3kr. Studentrum (Campus) – 900kr/mån.
Mitt stipendium räckte hela studieperioden även om det var något knapert på slutet, detta berodde främst på en stor mängd resor samt en överflödig konsumtion som var en direkt konsekvens av de extremt låga priserna.
Hur tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna (akademiskt, språkligt, personligt)?
Jag åkte till Wuhan för att jag ville ha en utmaning – vilket jag också fick! Jag har utvecklats otroligt mycket i det avseendet att jag lärt mig klara av många, för mig, nya situationer. På det språkliga nivån har jag utvecklat min engelska och till viss del kinesiska. Vad gäller det akademiska kan jag tyvärr inte säga att utvecklingen har legat i nivå med den i Sverige. Detta var dock inget jag hade räknat med och något jag tror stämmer för de flesta utbyten. Det handlar snarare om att lära känna nya människor, en ny kultur och klara sig i annorlunda och ganska prekära situationer.
Vilka råd vill du ge studenter som funderar på att åka till universitetet där du läst?
- Ta åtminstone En grundkurs i Mandarin innan.
- Förbered dig på att skolan inte kommer att ”ta hand” om dig. Väldigt få lärare och administrativ personal pratar engelska, även på ”International College of Foreign Education” som har huvudansvaret för alla utbytesstudenter.
Wuhan är känt för sitt extrema väder och sägs vara den varmaste staden i Kina. På vintern kan det bli väldigt kallt och under sommaren Extremt varmt. En junidag kan temperaturen ligga på 40c, med en luftfuktighet på 100 % resulterar det i en outhärdlig hetta som gör att man inte lämnar sitt luftkonditionerade rum om det inte är absolut nödvändigt. På grund av detta lämnar de flesta människorna staden på sommarhalvåret.
Kanske upplevde du några särskilda höjdpunkter du vill dela med dig av?
En klar fördel med att bo i Wuhan är att det ligger väldigt centralt i landet. Många tåglinjer och billiga flyg, både inhemska och internationella. Priset för snabbtåg till Shanghai (4½h) – 260kr och till Beijing (5h) – 500kr, samma priser gäller för flyg om man bokar i tid.
Universitetet har mestadels avtal med olika afrikanska länder samt länder som: Kazakstan, Uzbekistan och Nordkorea. Detta ledde till att man lärde känna många människor från länder som man antagligen aldrig annars hade mött, något som för mig var en av höjdpunkterna.
I det stora hela hade jag en extremt rolig tid där jag träffade många intressanta människor och fick ta del av den kinesiska kulturen på ett sätt som jag inte hade fått i exempelvis Shanghai där en stor del av befolkningen är västerlänningar.
Känner man att man vill ha en utmaning, en möjlighet att träffa människor från många intressanta delar av världen och ta del av den kinesiska kulturen kan jag varmt rekommendera Wuhan!