Namn: Jimmy
Program på DSV: Interaktionsdesign, kandidatprogram
Utbytestermin: VT12
Universitet: Zhejiang University Campus Hangzhou
Land: Kina
Reseberättelse från Kina
Inledning
Mitt namn är Jimmy och jag studerar Interaktionsdesign på Stockholms Universitet. Jag och fyra personer till från min klass läste en utbytestermin i staden Hangzhou som ligger i Kina. Rent generellt så ändrades hela min syn på landet Kina, jag har fått en helt annan bild av landet och kommer definitivt återvända dit inom en snar framtid. Min tid i Kina var en fantastisk upplevelse och jag ångrar inte en sekund att jag spendera ett halvår där.
Lite nödvändiga länkar för dig som vill/ska åka finner du längst ner i texten.
Bakgrund
Jag har under en lång tid tänkt att jag ska studera minst ett halvår i något annat land än Sverige. Denna idé fick jag när jag som 12 åring besökte en släkting som då studera på ett Universitet i Phoenix, Arizona. Planen var (som jag vet att många andra också har) var att studera i USA. I brist på god planering och andra orsaker så skedde aldrig detta under min gymnasietid.
När jag börja studera interaktionsdesign så såg jag att DSV inte hade något direkt avtal till USA och börja då se mig omkring för andra länder. Jag tappa lite av mitt intresse för utlandsstudier och deadline för utlandsstudier passera utan min ansökan. Senare på året berätta en klasskompis att DSV gjort de möjligt att söka utlandsstudier i Kina men att deadline var samma just den dagen som han berätta det. I brist på kunskap om Kina och vetskapen om att detta troligtvis är sista chansen för utlandsstudier, så sökte jag.
Vi som sökt blev tillkallade till ett möte med de ansvariga som kunde tala om att skolan i Hangzhou svarat att de kan ta emot alla sökande. Från ena dagen till den andra så blev en 5 månaders resa till Hangzhou verklighet.
Det var en del pappersarbete som behövde göras och alla vi fem behövde bli individuellt godkända av skolan. Som tur var så hjälpe de ansvariga för utlandsstudier oss väldigt mycket med detta och gav oss all information vi behövde för att kunna fylla i samtliga blanketter rätt.
Eftersom detta var första gången ett gäng Interaktionsdesigners skickades till denna skola så fanns de inte så mycket tidigare information. Det vi fick veta var att vi troligtvis kommer läsa fyra kurser som borde ha något med Industridesign att göra, vi kommer troligtvis få bo i egna rum ute på skolans campusområde och vi kommer troligtvis inte få någon mer information förens vi anlänt dit.
Jag fick beskedet när jag mellanlanda i Frankrike på väg hem från en resa till Brasilien, bara tre veckor innan terminen skulle starta. Vi fem som skulle åka mötes upp och fixade saker som visum och flygbiljetter. Sen den 6 februari så flyttade vi till Hangzhou för dem kommande 5 månaderna.
Ankomst
När vi anlände till Hangzhou så var de mycket som inte var som vi trott, först och främst så blev vi imponerade av hur vacker staden var och hur konstig musiken som taxichauffören spela var. Vi anlände till registreringen av boende och fick reda på att vi behövde dela rum 2-2. Eftersom vi var fem så tog jag på mig att ta ett rum själv och överraskas av vem min rumskompis kommer bli. Där hade jag lite tur då vi träffa en student från Göteborg som hade rest själv och leta efter något att dela rum med.
Vi bodde där ca 2 veckor innan vi börja se oss om efter en egen lägenhet. Detta gjorde vi främst genom ett forum som heter HangzhouExpat. Vi gick på ca 5 visningar innan vi hitta lägenheten vi ville ha så efter ca 1 månad flytta vi. Lägenheten låg nära ”utbytesstudent campuset” och hade 4 sovrum, vardagsrum, kök, två balkonger och låg högst upp i huset på våning 16.
Vår kontaktperson som skulle hjälpa oss fram i Kina träffade vi aldrig, hon hade delegerat uppgiften till en av studenterna i vår klass. Han visa oss runt i området där vi bodde och hjälpte oss att fixa mobiltelefoner. Vi följde sedan med honom till skolan där han visa oss klassrummet, schemat och runt på området. Han var i stort sätt personen vi vände oss till oavsett var de var för typ av fråga.
Kurserna
Kurserna och kursupplägget skilde sig väldigt mycket från hur vi har det hemma på DSV.
Vi hade ca tre heldagar i veckan då man skulle befinna sig i skolan mellan ca 08.00 till 18.00. Dagen bestod blandat av att läraren föreläste och att vi gjorde eget arbete. Den stora skillnaden i kurserna var att vi gjorde väldigt mycket praktiska saker, många av oss är mer åt det akademiska hållet och såg detta som en utmaning. Hälften av vår klass var konststudenter och den andra halvan studera industridesign.
Lärarna var väldigt duktiga på det dem gjorde men Engelskan de tala var inte alltid förståligg. I många fall så gick informationen från läraren till oss i tre steg. Den huvudansvariga läraren förklara för assistentläraren som sedan förklara för några studenter som sedan försökte förklara för oss. Informationen gick inte alltid fram och en hel del missförstånd skedde. I de praktiska delarna så låg vi i lä, men i den akademiska delen så hade vi väldigt mycket mer kunskap än Kineserna. Jag är nöjd med kurserna jag läste men önskar att kommunikationen hade varit bättre. Fast de som också bör nämnas är att lärarna var medvetna om kommunikationssvårigheterna och anpassa sig väldigt bra och försökte verkligen hjälpa oss i alla moment. Det var aldrig några arga miner utan bara en hel del missförstånd som sedan kunde rättas till och alla vi fem som åkte klarade alla kurser med bra betyg.
Kostnadsnivå
Eftersom vi fick beskedet att vi skulle åka så sent så hade vi aldrig möjlighet att söka stipendium, men som tur var så åkte vi till Kina där vårat CSN bidrag/lån gjorde oss till högre medelklass i ekonomiskalan. I skolan fick vi all kurslitteratur skickat till oss på PDF och den enda kostnaden i skolan var när vi behövde lägga pengar på material för praktiska ändamål. Om jag inte minns fel så kostade materialet totalt inte mer än runt 500kr vilket kan jämföras med en kursbok i Sverige.
Att leva och bo i Kina är bara dyrt i början när man inte känner till vad saker ska kosta. Vi betala totalt 7000kr för lägenheten som vi delade på fem, många av kineserna tyckte de var väldigt dyrt men i svenska mått så kom vi undan billigt. I början blev vi lurade på taxiresor men så fort vi lärt oss vad priset låg på så löste sig även det. En taxiresa har vanligtvis en startavgift på 12 kronor och höjs endast av metermätaren och inte av att det tar tid av att t.ex. sitta i bilkö. En vanlig bussresa kostar ca 2kr men under sommaren bör man försöka se till att man hamnar på en buss med Air Condition då de kan bli väldigt trångt och varmt på bussen.
Matpriserna varierar väldig mycket, käkar man på en västerländsk restaurang så påminner priserna om priserna hemma i Sverige. Men så fort man går till en kinesisk restaurang så sjunker priserna enormt även om man bestämmer sig för att gå till en lite finare restaurang. När vi bott där ett tag så skulle jag säga att standard lunchen kosta ca 20 kr och när de börja bli ont om pengar så käka vi ibland för inte mer än 4 kr. De gäller att våga prova sig fram och gå in på de små ”hålen i väggen” ställena som oftast har i alla fall en väldigt god maträtt.
Vi köpte också cyklar och de kosta runt 200-300 kr styck och de är något jag verkligen rekommenderar att göra då vi använde dem i stort sätt varje dag.
Utelivet är också billigt för västerländsk student, Kineserna ute på krogarna är väldigt trevliga och bjuder gärna på ett glas. Går man till pubarna får man en drink för 20 kr och en shot tequila för 2 kr. Ute på nattklubbarna går priserna upp till 40-60 kr för en drink men även här älskar kineserna att bekanta sig med en över ett glas som de naturligtvis enligt gammal tradition bjuder på.
Utveckling
Som jag nämnde tidigare så ändrades min bild på kina totalt. Det är ett väldigt trevlig folkslag som gärna ställer upp och hjälper en med vad man än kan behöva.
Jag anser själv att jag utvecklades som person på grund av alla motgångar man kunde möta. Det var kommunikationssvårigheter nästan vart än man gick och i början så visste vi egentligen ingenting av hur de kommande 5 månaderna skulle se ut.
Det är ett fantastiskt ställe för affärsmöjligheter och jag ser mig själv spendera några år i Shanghai i affärssyfte.
Akademiskt så lärde jag mig ett helt annat läroupplägg och att skriva en rapport utan några tydliga förutsättningar. Att skriva alla arbeten på engelska gjorde också att den blev bättre. Rent språkligt så skulle jag påstå att engelskan blev med tiden mycket naturligare än innan och jag kände mig väldigt bekväm med det i jämförelse med kinesiskan. Vi spendera mycket tid med folk från hela världen och några vi blev väldigt goda vänner med var ett gäng från Australien som jag fortfarande har kontakt med ett halvår efter min tid i kina.
Kinesiska är enligt mig ett väldigt svårt språk att lära sig, vi lärde oss standardfraser men jag är övertygad om att hade jag spenderat ett halvår i t.ex. Italien så hade jag nog kunnat prata ungefär fem gånger mer italienska än vad jag kan kinesiska. Men när man åkte in till Shanghai så kunde nästan alla prata engelska så där klarar man sig väldigt bra på det.
Råd till kommande studenter
Förutom att ha en positiv inställning till allt så tycker jag att man bör ta reda på så mycket som möjligt inför sin ankomst. När man väl befinner sig där så lär mig sig saker var dag som inte går att förmedla i text. Men att t.ex. redan har kontanter när man landar och en adress på kinesiska till dit man ska är en stor fördel. Det är väldigt få ställen i kina som tar emot kort så kontanter bör man ha på sig hela tiden. Man bör även vara beredd på att många hemsidor är blockade så att lova sina nära och kära hemma i Sverige att du ska meddela dem på Facebook de första du gör när du anländer, kan du glömma. Att använda sig av ett VPN för att komma åt sidor som Facebook rekommenderar jag också, vi behövde använda det när vi studera och sökte information på Google. Jag använde mig av sidan StrongVPN och enligt min uppfattning så vare den som fungera bäst av alla.
Jag använde mig också väldigt mycket av olika appar till min Iphone där det finns färdiga adresser på kinesiska och annan information som man kan behöva på resande fot.
Apparna jag använde mig av var:
Kina skiljer sig också väldigt mycket beroende på stad, så får man möjlighet så tycker jag verkligen att man ska resa så mycket det bara går. Min favoritstad i Kina var definitivt Shanghai medan jag bestämt mig för att aldrig återvända till Peking.
Maten ser oftast mycket värre ut än vad den smakar, prova så mycket som era magar tillåter jag hitta många nya favoriter. Är man vegetarian så är de inte heller något problem, finns väldigt många alternativ för grönsaksälskaren.
Att skicka hem grejer med post fungera också bra, jag skicka hem 9 kilo kläder med båt och de anlände säkert till posten hemma i Sverige. Efter att besök i Shanghai så kommer ni behöva göra detta och gör det i tid för trots det så fick jag slänga en massa grejer på grund av övervikt i resväskan.
Höjdpunkter
Staden Shanghai är ett mästerverk, de finns allt. För de som gillar att shoppa så rekommenderar jag att man åker till en skräddare, finns en hel galleria proppat med skräddare som syr upp en skjorta av ditt tyg val för ca 100kr styck.
Utelivet i Shanghai är magiskt, jag rekommenderar M1NT som har ett akvarium inne på stället med 20 hajar som simmar runt. Vill man börja kvällen på ett lite lugnare ställe så rekommenderar jag Hyatt Vue som har en jacuzzi upp på taket med utsikt över hela Shanghai. Vi besökte Huangshan mountains mer känt som Hallelujah mountains från filmen Avatar, de var verkligen en upplevelse och något jag starkt rekommenderar.
Utöver att varje dag var en höjdpunkt i sig, äta middag med klasskompisarna, träna thaiboxning, besöka klädfabrik, besöka kläddesign firma, spela basket mot främmande kineser m.m. så är den största höjdpunkten att jag bestämde mig att åka till Kina. Jag är oerhört glad att jag tog de beslutet och vågade lägga 5 månader i ett land jag inte kände till.
Nödvändiga länkar:
www.morehangzhou.com - dagligen besökt sida som innehåller allt man behöver veta om Hangzhou
http://hangzhouexpat.com - Forum där man kan hitta allt från lägenheter till tennistränare.