Namn: Tor
Program på DSV: Data- och systemvetenskap, Kandidatprogram
Utbytestermin: HT13
Universitet: Fudan University
Land: Kina

Reseberättelse från Shanghai i Kina

Jag har varit på utbyte i Shanghai Kina, höstterminen 2013.

Det har varit en både spännande och intressant tid blandat med mycket utmaningar och motgångar, men som också har gett minnen för livet. I den här rapporten tänkte jag ta upp både erfarenheter från universitetsstudier samt vardagsliv i Shanghai och kultur samt några tips.

Fudan

Partneruniversitetet som jag har läst på heter Fudan University och jag har bott i anslutning till huvudcampus i delad lägenhet tillsammans med en annan student från DSV. Boendet kostade ca 3000 per månad och person exkl. el och vatten. Jag har läst kurser i datavetenskap och då har man kurser på ett annat campus som ligger ca 15 km bort, universitetet ordnar dock med gratis ”skolbuss” som avgår på fasta tider. Ett tips om man ska ta bussen är att komma i god tid då alla lärare som dyker upp får gå före i kön.

Studietakten och arbetsbelastningen i Shanghai är högre än i Sverige och en kandidatexamen tar vanligtvis 4 år att ta, jämfört med 3 år i Sverige. Alla tentor kommer också utspridda under den sista månaden på terminen vilket kan vara lite jobbigt då man får väldigt mycket att göra under slutet.

Jag upplevde kurserna som tekniska med fokus på matte och programmering. Alla uppgifter löses på egen hand och grupparbeten som vi kanske är mer vana vid på DSV verkade inte existera. Jag upplevde även att de kurser som gavs på engelska (och då alltså var valbara) inte riktigt matchade de förkunskaper som jag hade från Sverige, främst med tanke på matten.

Shanghai & Kina

Shanghai som stad är häftig och är för närvarande världens tredje största stad. Detta innebär att det finns mycket att se och väldigt mycket människor att träffa. Det innebär tyvärr också att det finns en väldigt tuff trafik med tillhörande köer, olyckor och luftföroreningar. Bortsett från luftföroreningarna så är det ett väldigt behagligt klimat på höstterminen och sommaren sträcker sig ända in i november. Det kan dock bli ganska kallt under december-februari då det är ganska fuktigt och husen är dåligt isolerade.

Maten i Shanghai kommer från världens alla hörn och finns i olika prisklasser. Det går att komma undan riktigt billigt om man äter lokal mat som t.ex nudlar och dumplings. Det är dock bra att det finns alternativ om hemlängtan blir för stor.

Kulturen i Kina skiljer sig avsevärt från Sveriges och ibland kan man tycka att folk beter sig väldigt underligt. Jag kände mig dock aldrig otrygg en enda gång under hela min vistelse, även om man var ute sent på kvällen. Jag stötte givetvis på folk som uppträdde otrevligt vilket man kan göra var som helst i världen, men i största allmänhet så upplevde jag det som att dom flesta människor som jag träffade var genuint intresserade och nyfikna av oss svenskar och man kände sig ofta uppskattad. Det hände även flertalet gånger att folk ville komma fram och ta foton.

Kina är väldigt vackert och bär på en lång historia och om jag hade haft lite mer tid och pengar så hade jag gärna rest runt lite mer i landet innan jag åkte hem. Jag hann dock med två mycket uppskattade resor till Peking samt ett besök i Hangzhou som ligger relativt nära Shanghai.

Om jag bara fick välja två höjdpunkter med utbytesterminen så är det resorna till Peking och alla människor som jag blev bekant med i Shanghai, både kineser och andra utbytesstudenter.

Tips

Det var svårt att förbereda sig för vad som skulle hända eftersom att jag inte hade några tidigare erfarenheter av Kina. Den information som jag fick hämtade jag från bloggar och forum på nätet. Det blir en ganska stor omställning när man kom ner och alla förväntningar och tankar som jag hade om Kina innan visade sig ganska snart inte stämma. Men det är bara att ta det lugnt och flyta med i början så kommer man snart in i vardagen.

Vi som var där från DSV fick i stort sett ingen hjälp från Fudan med vare sig information om kurser eller hjälp med att söka bostad. Man får ingen information om man inte explicit ber om den. Därför är det bra om man gillar att utmana sig och sätta sig in i nya okända situationer.

Det går att ta sig fram i Shanghai utan att kunna kinesiska, men jag märkte att man fick det väldigt mycket lättare om man bara kunde några fraser och ord. Kineser verkar även tycka att det är jättehäftigt om en svensk kan prata kinesiska.

Om ni är flera som åker i grupp så kan ni försöka gå ihop och dela en lägenhet lite mer centralt inne i stan. Jag trodde innan jag åkte att det skulle vara skönt att bo nära skolan, men det finns ingenstans att sitta och studera på skolområdet så tiden som man spenderar där är bara lektionstid. Staden är också så pass stor att det tar tid att åka vart man än ska någonstans.

Om du väljer att åka så får du vara beredd på att det troligtvis inte blir som du har tänkt dig, men å andra sidan så är det dom stora äventyren som man kommer ihåg. Ju fler främmande situationer man sätter sig in i, desto mer utvecklas man också.