Kista Teater i samarbete med Centrum för Gestaltning:

I dramat Lise & Otto skapar Kista Teater virtuella scenrum där mötet mellan berättelse, skådespelare och publik utforskas. Ett drama på två scener.

Lise & Otto är ett nyskrivet drama av Lovisa Milles om Lise Meitner och Otto Hahn, två forskare som 1938 lyckades tolka kärnklyvningsprocessen, en upptäckt som förändrat vårt tidevarv. Lise och Otto forskade tillsammans i Berlin men andra världskriget tvingade Lise, som var judinna, att fly till Sverige. Lises och Ottos forskning fortsatte på distans och via brev. 1944 erhöll Otto ensam Nobelpriset för deras gemensamma upptäckter. Lise & Otto är ett drama om forskning, passion och separation. Om energi som uppstår när upptäckter görs.

Lise & Otto är en tekniskt avancerad föreställning som utspelas på två platser samtidigt. Hälften av publiken möter Lise och den andra hälften möter Otto, samtidigt som de möter varandra virtuellt. I Lise & Otto vill jag spränga teaterns gränser för tid och rum, säger regissören Rebecca Forsberg.

- Det är viktigt att skapa kritiska sammanhang där man reflekterar över forskningen och forskarnas ansvar. Stor forskning föds från stor passion, med de fördelar och de risker som detta innebär, säger Love Ekenberg, prefekt vid Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet som ingår i samarbetet med Lise & Otto.

Trilogi Women in Science
Lise & Otto är den första uppsättningen i trilogin Women in Science där Kista Teater fokuserar på kvinnliga forskare. Women in Science lyfter fram personliga öden, vetenskapliga upptäckter och belyser forskningen av idag.
Samproduktion
Lise & Otto är en produktion av Kista Teater i samarbete med Centrum för gestaltning: Kungl. Konsthögskolan, Kungl. Musikhögskolan, Operahögskolan, Stockholms dramatiska högskola, Stockholms universitet - Institutionen för data- och systemvetenskap. Med stöd av Acreo, Arvsfonden, Järvalyftet, Kista Science City, Kulturbryggan, Kulturförvaltningen Stockholms stad, Stockholms stadsteater/Klara soppteater, Stokab.
 

Urpremiär i Husby och Kista den 20 februari kl. 19. Spelas därefter den 21-23 februari kl. 12:15. I mars spelas Lise & Otto i Kista och på Stockolms stadsteater/Klara soppteater.

För bokning av biljetter och mer information gå in på www.kistateater.com.

Kontakt

Rebecca Medici, 070 4921904, rebecca.medici@kistateater.com