På världens största dataspelsutställning Game On 2.0 som just nu visas på Tekniska Museet i Stockholm kan besökarna spela över 100 olika spel ur spelhistorien, allt från tidiga arkadspel som Donkey Kong och Pacman till dagens avancerade spel där man rör sig runt i olika virtuella världar.

Berättelserna i dataspel bygger ofta på världslitteraturens klassiska historier, men som så ofta när ett nytt medium slår igenom så har själva sättet som historierna berättas förändrats. Dataspelen anklagas ofta för att vara våldsamma och blodiga, men redan Aristoteles kunde förklara varför vi uppskattar just sådana berättelser.

Programledare Urban Björstadius samtalar med teaterprofessorn Willmar Sauter och film- och dataspelsregissören Tobias Falk.

De antika myterna i moderna dataspel sänds i P1 måndag, 11 november 2013, kl 13:35. Sänds även den 12 och 16 november kl 19.03 resp 18.15 i P1

Mer info

Vetenskapsradion Forum är programmet om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning

 

Willmar Sauter, professor i teatervetenskap och gästprofessor vid DSV.
Läs mer i intervju med honom

Tobias Falk är lektor på DSV med ansvar för fyra kurser per år och programaansvarig kandidatprogrammet Digitala Medier. Han har verkat som regissör i tjuog år och har hur hunnit med tv-serier, långfilmer och dataspel.

Lite mer om hans erfarenheter