Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) är en av de äldsta datavetenskapliga institutionerna i landet samt en av de största institutionerna vid Stockholms universitet med placering vid campus Kista, Stockholm. Ämnet data- och systemvetenskap rör sig mellan teknik och humaniora, samhällsvetenskap samt beteendevetenskap. Användningen och utformningen av IT kontextualiseras i förhållande till människor, organisationer och samhälle. DSV erbjuder en stimulerande forskningsgemenskap i en internationell miljö.

Projektbeskrivning 
Maskininlärning och datadriven beslutsfattande inom kritisk samhällsinfrastruktur: Digitaliseringen av kritiska infrastrukturer som vattendistributionsnät, stadstransporter och kraftsystem förväntas drastiskt förbättra hållbarheten och effektiviteten i framtidens smarta samhällen. Denna tekniska revolution drivs av framsteg inom nätverksavkännande datorer och manövreringsenheter som samlar in data som de använder för att övervaka och kontrollera sin fysiska miljö. Den viktigaste utmaningen som tas upp i detta projekt är hur vi utformar distribuerade AI- och maskininlärningsalgoritmer för intelligent beslutsfattande i dessa system. Beroende på kandidatens kvalifikationer och forskningsintressen kan projektet riktas mot algoritmutveckling eller de underliggande tekniska eller teoretiska grunderna.

Behörighetskrav
Grundläggande behörighet har den som avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För särskild behörighet gäller enligt den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå inom Data- och systemvetenskap krävs att med godkänt resultat genomgått kurser på avancerad nivå om minst 90 högskolepoäng inom huvudområdet Data- och systemvetenskap, datorlingvistik eller motsvarande inklusive ett examensarbete om minst 15 högskolepoäng.

För särskild behörighet krävs därutöver att den sökande har kunskaper i engelska motsvarande Common European Framework of Reference for Languages Level B2.

Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Urval
Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är: 

  • Självständighet i analys och upplägg i tidigare arbeten.
  • Förmåga till problemformulering och stringens i tidigare arbeten och i forskningsplan.
  • Tidigare visad förmåga att hålla angivna tidsramar.
  • Metodmässig och vetenskaplig mognad.
  • Kommunikations- och samarbetsförmåga.
  • För utbildningen relevanta ämnesspecifika kunskaper.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet finns på: www.su.se/styrdokument/utbildning.

Anställningsvillkor 
Som doktorand får endast den anställas som antas eller redan är antagen till utbildning på forskarnivå vid en högskola.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning på forskarnivå, men får arbeta högst 20 % med utbildning, forskning och administration.

Observera att beslut om anställning som doktorand inte kan överklagas.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt
Ytterligare information lämnas av universitetslektor Sindri Magnússon, sindri.magnusson@dsv.su.se, eller studierektor för utbildning på forskarnivå Sirkku Männikkö Barbutiu, sirkku@dsv.su.se.

Fackliga företrädare
Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/Lärarförbundet), tfn 08-16 34 89, alejandra@st.su.seseko@seko.su.se (SEKO), samt doktorandrepresentant, doktorandombud@sus.su.se.

Ansökan
Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

När du ansöker ber vi dig att fylla i följande uppgifter

  • dina kontakt- och personuppgifter
  • din högsta examen
  • dina språkkunskaper
  • kontaktinformation för 2–3 referenspersoner

och att bifoga följande dokument

  • personligt brev
  • CV – examina och övriga utbildningar, arbetslivserfarenhet och förteckning över självständiga arbeten/uppsatser
  • projektplan/forskningsplan (bör ej överstiga 3 sidor) som beskriver:
    – varför du är intresserad av det i annonsen beskrivna ämnet/projektet
    – varför och hur du vill bedriva projektet 
    – vad som gör dig lämplig för det aktuella projektet
  • examensbevis, betyg och intyg som styrker grundläggande och särskild behörighet (max 6 filer)
  • eventuella rekommendationsbrev (max 3 filer)
  • självständiga arbeten/uppsatser (max 3 filer).

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.