Porträttbild: Fredrik Blix cybersäkerhetsexpert, data- och systemvetenskap, Stockholms univeristet.
Fredrik Blix, doktor i cybersäkerhet vid Institutionen för data- och systemvetenskap.

Det är inte enbart osäkra lösenord och nätfiske som är ett gissel när man använder digitala tjänster på nätet. Fredrik uppmanar alla att göra egen analys av vilka tjänster man är beroende av och vad man gör om de inte fungerar en dag, att ha en digital plan B för alla tjänster man är beroende av.

Fredrik påpekar att handla på nätet är oftast säkert idag medan äldre teknik behöver ses över då angripare relativt lätt kan ta sig in i ditt nätverk genom dessa. Exempelvis en gammal router bör bytas ut så att den säkerhetsuppdateras automatiskt. Även telefoner och datorer ska uppdateras regelbundet.

– En övervakningskamera äldre än fem år är bara att slänga, leverantören har slutat att säkerhetsuppdatera den och den kan vara full med fel. En angripare kan då använda kameran för att övervaka dig i stället för tvärtom. När jag tittade på detta för några år sedan fanns det hundratals sårbara kameror i Sverige där man streamade video och ljud direkt ut på nätet, säger Fredrik Blix.

Fredrik ger även sina bästa tips om hur livet på nätet blir säkrare. Förutom att använda lösenordshanterare, byta lösenord och router – kryptera datorn och tänk efter innan du lämnar ut lösenord, klickar på länkar eller installerar program och appar.

Klicka på länken för att läsa hela intervjun med Fredrik Blix, 2021-02-01, på Göteborgspostens webbplats.