Den 24 maj - på årsdagen av Husbykravallernas sista natt - ger RATS Teater trilogin Antigone i Husby med manus och regi av Rebecca Forsberg. RATS Teater har verkat i Husby allt sedan 2008 och genomfört en rad uppmärksammade produktioner.

Antigone i Husby är tre fristående produktioner som alla utgår ifrån det grekiska antika dramat Antigone av Sofokles. Antigone är en ung tjej som trotsar statsmakten, hon utmanar våra tankar om vems röst som blir hörd. Antigone i Husby har vuxit fram i dialog med människor som teatern mött under de fem åren som vi varit verksamma i Husby.

- Vi har arbetat med teaterföreställning och dialog som metod för att komma vår publik nära, förklarar Rebecca Forsberg, ansvarig för manus och regi. I våra produktioner tar vi stöd av teknologier och vill driva utvecklingen av nya konstnärliga produktioner så att vi kan nå publik som inte naturligt söker sig till teaterrummet.

De tre fristående föreställningar tar avstamp i oroligheterna för ett år sedan.

Haimon – Ett interaktivt drama som är gjort för att uppleves i en smartphone samtidigt som man åker den blå linjen mellan Kungsträdgården och Husby. Pjäsen handlar om kärleken mellan ett ungt par och om ett växande avstånd mellan centrum och periferi.

Antigones dagbok - Ett GPS-triggat mobildrama om Antigones sista dagar. Pjäsen är samtidigt en rundvandring i Husby.

På min Gata - En föreställning om en moders oro över sin dotter med skådespelare som t ex Gunilla Röör, en stråkorkester i form av Stockholms solister och en modern grekisk talkör.

- Med hjälp av teatern vill vi låta publiken uppleva flera olika miljöer i Husby och samtidigt ge dem en möjlighet att komma till tals, säger regissören Rebecca Forsberg.

Läs mer om föreställningarna

Pressvisning 19 maj

Ytterligare material

Bok
"Antigone i Husby" heter en bok som skildrar arbetet och tankarna bakom föreställningarna. Ladda ner

Bilder, film- och ljudklipp