Bild på lösenordsinloggning.

Enligt Dagens Nyheter visar brittiska National Cyber Security Centres studie att kombinationen 123456 finns i minst 23 miljoner lösenord. Andra vanliga lösenord är förnamn, fotbollslag och musikgrupper. Ett av de lösenord som i höstas kom på vift från säkerhetsföretaget Gunnebo och cirkulerade på nätet var password01.

Fredrik menar att lösenord med personlig koppling är vanligare än man tror och ett klassiskt sätt att underlätta intrång. Det räcker med att kika runt i en måltavlas sociala medier. Anne-Marie menar vidare att lösenord ofta är så pass ogenomtänkta att det nästan går att tidsbestämma när de valdes.

Fredrik och Anne-Marie tipsar bland annat om att använda lösenordshanterare samt långa unika lösenord med bokstäver, siffror och specialtecken som inte behöver bytas om du misstänker att lösenordet har röjts.

Klicka på länken för att läsa hela artikeln om hur intrång går till och Fredrik och Anne-Marie tips hur lösenord hanteras säkert på Dagens Nyheters webbplats, 2020-11-23 (inloggning krävs).

Även tidskriften Femina citerar ur Dagens Nyheters intervju med Fredrik Blix och Anne-Marie Eklund Löwinder och återger deras tips i artikeln "Så går du säker från hackare - bästa knepen", 2020-11-27, på Feminas webbplats.