Idag är företag och organisationer helt beroende av effektiva affärssystem för att bedriva sina verksamheter. Ett affärssystem är själva ryggraden i en organisation och håller ihop alla nödvändiga arbetsprocesser.

En viktig del inom affärssystem är tjänster. Det handlar om design av informationstjänster med affärssystem som bas. Informationstjänster förmedlar funktioner från affärssystemen via Internet och molnet till den globala marknaden. Exempel på affärstjänster är näthandel (Amazon, Zalando), nätauktioner (E-bay), strömmad musik (Spotify), mobila banktjänster (Swish, internetbanken) och myndighetstjänster (skatteverket.se, forsakringskassan.se). En utmaning är att utveckla och tillhandahålla tjänster och affärssystem som håller för miljoner av samtidiga användare.

För att kunna utveckla bra affärssystem behövs kunskaper om hur både verksamheter och IT fungerar. Den kunskapskombinationen är mycket användbar och efterfrågad. På arbetsmarknaden kallas denna roll ofta för affärsarkitekt.

Utbildningen passar dig som är lyhörd och nyfiken på andras behov och idéer. För att bli en bra affärsarkitekt är det också bra om du är målmedveten och gillar utmaningar. Kunskap om datorer och programmering får du under utbildningen.

På kandidatprogrammet i affärssystem och tjänstedesign blir du redo att möta framtidens krav på affärssystem och informationstjänster på den alltmer globala och kunskapsintensiva arbetsmarknaden.

Programinnehåll
Detaljerad programöversikt

Behörighet

Matematik B och Samhällskunskap A eller Matematik 2a alt 2b alt 2c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2 (Områdesbehörighet 5 eller A5).

Läs mer om behörighet

Examen

Kandidatexamen i data- och systemvetenskap med inriktning mot affärssystem och tjänstedesign.
Internationellt motsvarar en kandidatexamen en Bachelor of Science (B.Sc.).

Karriär efter avslutad examen

Efter examen kan du exempelvis arbeta som affärsarkitekt, konsult inom tjänstedesign och affärssystem, utvecklare av mobila tjänster, systemutvecklare eller projektledare. Du kan också välja att studera vidare till en masterexamen.

Ansökan

Ansökningsomgången öppnar i mitten av mars med sista ansökningsdag i mitten av april. Exakta datum hittar du på antagning.se när det närmar sig.
antagning.se

IT-miljön på DSV - digitala resurser för våra studenter