Vi lever i en värld där datorer hanterar allt från samtal, bilder, musik och film till handel och pengar. Men oavsett om det handlar om en mobiltelefon, en GPS eller en modern tvättmaskin, så kan dessa inte fungera utan mjukvaran – programvaran – som låter oss chatta, ringa, e-posta, komprimera musik, navigera eller tvätta. Sökmotorer på internet och operativsystem är andra exempel på mjukvara som förekommer i miljoner människors vardag. Det stora flertalet program har inget "gränssnitt" och syns inte alls utan verkar bakom kulisserna och får samhället att fungera genom att växla rätt på tunnelbanan eller styra en pacemaker.

En dator kan göra massor men gör absolut ingenting som den inte har blivit instruerad att göra av en människa. Kandidatprogrammet i datavetenskap gör dig till en utmärkt mjukvaruutvecklare. Du får lära dig hur en dator fungerar och hur man skapar program med olika verktyg, språk och problemlösningsmodeller.

Programmet förutsätter inte att du har teknisk kunskap om datorer och programmering innan du börjar. Upplägget är både teoretiskt och praktiskt med många programmeringsuppgifter som du löser både själv och tillsammans med andra i en modern datormiljö. Om du är en kreativ person som gillar utmaningar och har förmågan att lösa problem, är detta program någonting för dig.

Jämfört med kandidatprogrammet i data- och systemvetenskap ger det datavetenskapliga programmet dig djupare kunskaper i mjukvaruutveckling - hur man konstruerar program, verifierar en design och skriver program som körs över många maskiner samtidigt över Internet. Efter att ha gått kandidatprogrammet i datavetenskap har du kompetens att jobba med programutveckling, oavsett om det gäller stora system, internetlösningar eller att utforma användargränssnitt.

Med kompetens från kandidatprogrammet i datavetenskap väntar en framtid med stora möjligheter eftersom din kompetens kommer efterfrågas inom många olika sorters verksamheter.

Programinnehåll
Detaljerad programöversikt

Behörighet

Matematik C och Samhällskunskap A eller Matematik 3b alt 3c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2 (Områdesbehörighet 4 med undantag för Engelska B eller Områdesbehörighet A4).

Läs mer om behörighet

Examen

Kandidatexamen i data- och systemvetenskap.
Internationellt motsvarar en kandidatexamen en Bachelor of Science (B.Sc.).

Karriär efter avslutad examen

Efter examen kan du exempelvis arbeta som programmerare, systemutvecklare eller projektledare. Du kan också välja att studera vidare till en masterexamen.

Ansökan

Ansökan till höstterminen 2020 är öppen! Sista ansökningsdag är den 15 april.
Här hittar du mer information om programmet och hur du ansöker

IT-miljön på DSV - digitala resurser för våra studenter