De flesta persondatorer har någon version av operativsystemet Windows från Microsoft installerad på datorns hårddisk. Det finns alternativa operativsystem som Apple:s macOS, men det kräver speciell dator som bara säljs av Apple. Ett annat alternativ är olika fria kloner av operativsystemet UNIX som skapades i början av 1970-talet. Där finns bland annat olika versioner av BSD UNIX som bygger på en UNIX-kärna. Det populäraste alternativet till Microsoft Windows är dock operativsystemet GNU/Linux. Det bygger på operativsystemkärnan Linux som är en UNIX-klon och som initialt utvecklats av Linus Torvalds och vars första version kom 1991. Övriga programvaror runt Linuxkärnan är vanligen fria program från GNU-projektet och andra.

Linux-kärnan

Linux-kärnan är en fullfjädrad UNIX-klon som använder olika moderna operativsystemtekniker. Linux-kärnan finns anpassad för ett stort antal olika datortyper. Linuxkärnans källkod tillhandahålls fritt enligt GNU General Public License ("GNU GPL").

Linux-distributioner

Ett antal olika företag eller organisationer sätter samman olika distributioner av Linux-kärnan och övriga program som ingår i operativsystemet samt andra tillämpningsprogram. Vissa distributörer utvecklar även olika programvaror. Exempel på distributioner är Fedora, Ubuntu, SUSE, Mint, Gentoo och Debian. En del distributörer tar betalt för sitt arbete att sätta samman distributionen.

Debian GNU/Linux

Debian GNU/Linux är en icke-kommersiell distribution av operativsystemkärnan Linux och fria programvaror som främst kommer från GNU-projektet. Ungefär 1000 oavlönade utvecklare står bakom distributionen av Debian GNU/Linux. Många fler utvecklare finns förstås sedan bakom dom fria GNU-programvarorna och andra som paketeras i Debian-distributionen.. Distributioner som Ubuntu och Mint bygger i sin tur på Debian.

DSV:s Linux-miljö

DSV:s persondatorer i datorsalarna är försedda med två operativsystem. Dels Microsoft Windows och dels  Debian GNU/Linux. Vid start (s.k. "boot") av datorn så väljer man önskat operativsystem via så kallad "dual boot". Om man väljer Linux som operativsystem så kommer Linuxkärnan att laddas och ett grafiskt X-baserat fönster startas på skärmen med en inloggningsfönster ("GDM"). I det anger man sitt universitetsanvändarnamn och sitt universitetslösenord för att i sin tur starta det grafiska skrivbordsmiljön.

Skrivbordsmiljö

UNIX har funnits som operativsystem sedan 1969. Till en början arbetade man enbart via textbaserade kommandon och ett kommandoskal mot UNIX-kärnan. Men numera finns det även grafiska skrivbordssystem som liknar och till och med överträffar Microsoft Windows grafiska miljö. Till skillnad mot Windows har användaren en frihet att välja mellan ett antal framtagna skrivbordsmiljöer eller enbart fönstersystem.

GNU/Linux-servern triton

Hemifrån kan man koppla upp sig mot DSV:s GNU/Linux-server triton.dsv.su.se. Man kan koppla upp sig textbaserat via SSH-klient. Om man har en X-server gående på sin hemdator så kan man köra grafiska program på triton och få skärmbilden visad lokalt. Se mer på DSV:s webbsidor om Linux.

Länkar med mer information