Stockholms universitet välkomnar studenter med funktionsnedsättning. Målet är att alla studenter vid Stockholms universitet ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett funktionsnedsättning.

Här nedan kan du läsa om hur du ska gå tillväga för att få stöd och anpassningar under dina studier hos oss. 

Intyg om rekommenderade stödåtgärder

På Studentavdelningen, centralt på universitetet finns samordnare som du kan träffa för ett samtal om ditt behov av pedagogiskt stöd. Du måste ha ett intyg om varaktig funktionsnedsättning från till exempel en läkare, en psykolog eller en dyslexiutredning. Ta med intyget till mötet med samordnaren. Samordnaren skriver sedan ett intyg med rekommenderade stödåtgärder som du visar för din kontaktperson på institutionen.

För att komma i kontakt med samordnaren och för att boka en tid, ansöker du via ett webbformulär på Stockholms universitets centrala hemsida. 

Gör din ansökan i god tid före kursstart.

Kontaktperson på DSV

När du fått ditt intyg från samordnaren tar du kontakt med kontaktpersonen vid institutionen för att boka ett möte. Till mötet tar du med intyget med de rekommenderade stödåtgärderna. På mötet diskuterar ni tillsammans åtgärderna och hur det fungerar praktiskt under dina studier på DSV.

För att komma i kontakt med kontaktpersonen på DSV, mejlar du till: studentstod@dsv.su.se

För att värna om din integritet ber vi dig att inte skicka intyg till oss via mail. Vi har en säker plattform där du kan ladda upp intyget, eller så kan du ta med en papperskopia till första mötet med oss.

I början av en kurs

När du börjar en ny kurs eller ett nytt moment, presentera dig gärna för läraren och tala om vilka behov du har. Läraren kan då vilja se det intyg du fått av samordnaren för att kunna ta hänsyn till detta vid planeringen av undervisningen och examinationen. Tveka inte att be om hjälp när du behöver det. Om något inte fungerar är du välkommen att kontakta kontaktpersonen vid DSV. 

Studera med funktionsnedsättning - en guide för studenter

I guiden Studera med funktionsnedsättning finns information till dig som har någon form av varaktig funktionsnedsättning och planerar att studera eller redan har påbörjat dina studier vid Stockholms universitet. Här hittar du svar på dina frågor om vilket stöd du kan få och information om vart du kan vända dig.

Guide för studenter med funktionsnedsättning (6542 Kb)

Ansök om stöd och anpassningar

För att ta del av stödet som erbjuds måste man göra en ansökan. Detta gör man enkelt genom att logga in i systemet "NAIS", se länken nedan. För att fullfölja ansökan måste man även bifoga ett intyg som bekräftar en varaktig funktionsnedsättning. När ansökan är mottagen kommer en samordnare att kontakta dig för att boka ett personligt möte. Vid eventuella funderingar är du välkommen att mejla studentstod@su.se.

Mer information om hur du ansöker samt länken till systemet "NAIS" hittar du på den centrala hemsidan för Stockholms universitet.

På Stockholms universitets centrala hemsida kan man även läsa mer om de vanligaste formerna av stöd och anpassningar