Namn: Josefine
Program på DSV: Affärssystem och tjänstedesign, kandidatprogram
Utbytesterminer: 14/15
Universitet: Technische Universität München
Land: Tyskland

Josefines reseberättelse

Från september 2014 till augusti 2015 befann jag mig på Erasmus utbyte i München, Tyskland på universitetet Technische Universität München. Jag bestämde mig tidigt för att åka till Tyskland och München på mitt utbyte. Främst för att jag har läst Tyska under högstadiet och ville färska upp den men också för att jag har hört mycket bra saker om München som stad. Jag läste även på om universitetet TUM och hörde mycket positiva saker. Även om jag först var inriktad på att åka till Italien eller varmare länder så är jag väldigt nöjd med mitt val. Den främsta anledningen till att jag rekommenderar München för en utbytesperiod är eftersom staden är vacker och livlig, jag har verkligen förälskat mig i den. Staden ligger även i närheten till många stora städer i Europa och resmöjligheterna är många.

Förberedelser

Det första man behöver tänka på när man ska spendera en tid i München är boendet. Blir man erbjuden en bostad av sitt Universitet så rekommenderar jag starkt att man ska göra det. Om inte så får man ge sig ut på bostadsjakt tidigt för att hitta något. Jag började i juni och skrev kontrakt redan i juli trots att det inte var helt säkert att jag blivit antagen till Universitetet ännu. För att hjälpa dig i ditt sökande så finns det många bra hemsidor, jag tog mest hjälp av https://www.wg-gesucht.de/ och har hittat alla mina boenden här. Ett WG är ett slags boende där man bor med andra personer. Man har ett eget rum men delar badrum och kök med andra mittbewohner. Jag rekommenderar starkt att man prövar att bo i ett WG om man får chansen eftersom det är ett bra sätt att träffa och komma nära människor. Ytterligare ett tips är om du ska studera i Campuset som ligger i Garching försöka hitta en bostad som ligger i närheten av U6 tunnelbanelinjen.

Det finns många aktiviteter organiserade av TUM för att välkomna nya utbytesstudenter. I juli, sommaren innan mitt utbyte anmälde jag mig till att delta i en tyskaspråkkurs i september. Språkkursen heter på TUMs hemsida prestudy language course och inriktar sig främst till inkommande Master och Bachelor studenter som ska studera på heltid i München. De accepterar erasmus studenter först om det finns plats. The prestudy course anmäler man sig till i juli och antagningen får man reda på först i augusti. Jag valde att delta i ”the All inclusive option” vilket innebär att man utanför språkkursen även får boende för en månad och fritids aktiviteter för att lära känna München. Jag måste säga att detta var den bästa tiden under mitt utbyte och jag hade otroligt roligt. Vi åkte på cykelturer, besökte bland annat Schliersee och Neuschwansteins Slott och gick på oktoberfest tillsammans. Jag umgås fortfarande med många från den kursen bland annat min pojkvän som jag träffade under kursen.

TUM hjälper inkommande utbytesstudenter med att anordna allt som ska anordnas när man anlänt i München. Det första man ska göra när man har hittat ett boende och befinner sig i München är att anmäla sin adress hos KVR, alla utlänningar som planerar att stanna i Tyskland under en längre tid måste registrera under vilken adress man bor. Kom ihåg också att om du byter adress så måste du ändra denna också hos KVR.

Technische Universität München (TUM)

TUM är en av Tysklands bästa ingenjörs universitet och det märks på kvalitén på lärarna. Terminerna och skolåret i Tyskland ser något annorlunda ut från i Sverige. Istället för höst och vår terminer så finns vinter och sommar terminer. Vinterterminen börjar i oktober och slutar i mars och sommar terminen börjar i mitten av april och slutar i augusti. Mina prov var klara i februari så jag fick ett långt lov på 2 månader innan skolan börja igen. Universitetet för Informatik avdelningen ligger beläget något utanför centrum i ett område som heter Garching Forschungszentrum och ligger på slutstationen för tunnelbanelinjen U6 ungefär 30 min från Marienplatz.

Först är det bra att veta att i Tyskland sker all examination vid slutet av terminen alltså kan detta innebära att man har 5 prov på tre veckor. Kurserna som ges på TUM informatiks avdelning är oftast 3 ECTs kurser eller 5 ECTs kurser vilket innebär att man måste ta många för att få 30 ECTS (hp). Eftersom systemet i Tyskland är något annorlunda så valde jag att ta en praktikum under vinterterminen. Detta innebär att man gör ett projekt under en termin som är värd 10 ECTs och där man inte behöver skriva något prov i slutänden utan lämna in en promankt, en webbapplikation eller liknande. Man kan även ta en seminarie kurs det är oftast värt 5 ECTs och där man inte behöver göra ett prov utan examination är ett skriftligt papper man lämnar in. 

De flesta kurser på engelska under vinterterminen är master kurser så de kräver oftast att man har några förkunskaper. Jag föreslår att man tar en tyska kurs vilket ger 6 ECTs. Kan man tyska så har man större möjlighet att välja kurser. Eftersom Tyska kurserna är otroligt eftertraktade så måste man anmäla sig i tid. Kolla upp det exakta datumet när Tyska kurserna blir möjliga för registrering och se till att vara tidig uppe på morgonen. Oftast är kurserna fulla en timme efter registreringen. Jag läste även en enkel kurs på TUMs buisness department som heter Introduction to Entrepreneurship den var verkligen enkel och onlinekurs så video inspelad.

Fritid och rekommendationer

På fritiden i München är man inte uttråkad, det är en aktiv stad med många aktiviteter året runt. Från den 20 september till och med oktober är förstås Oktoberfest som är den största attraktionen med 14 öltält och flera stånd där man kan köpa typiska bayerska föremål. Jag köpte förstås en drindl för att smälta in i mängden med människor. Jag tror jag var där nästan varje dag i två veckor. I mars april är det en annan öl fest ”Stark bier fest” och som namnet tyder på så är det inte lättöl man dricker här. I april är det också ”Frühlingsfest” med liknande attraktioner som Oktoberfest. Så du kommer ha många tillfällen att använda din drindl eller lederhosen om du köper en. Du måste även besöka engelska trädgården för att ha en picknick eller ta ett dopp i floden.

Annars på fritiden kan man resa i en grupp med tåget mot alperna och ta en vandringstur. Det finns absolut underbara vandringstillfällen i bergen. Eftersom min pojkvän är klättrare har vi de senaste helgerna lånat en kompis bil och kört upp i bergen och klättrat. Det finns mycket klättrings möjligheter i närheten av München och klättringsintresset här är stort. Under vintern kan man även åka till alperna och åka skidor vilket också är fantastiskt. Jag föreslår att man köper en cykel när man är där eftersom det är en mycket cykelvänlig stad. Var dock försiktig eftersom om du cyklar/går mot rött ljus så kan du få böta 65 euros.

Avslutningsvis så tycker jag väldigt mycket om München som stad, människorna är vänliga och vädret är oftast vackert.