Namn: Elin
Program på DSV: Interaktionsdesign, kandidatprogram
Utbytestermin: VT13
Universitet: Polytechnic Institute of Leiria
Land: Portugal

Reseberättelse från Portugal

Att ansöka om studier vid ett annat universitet och land kändes inte helt självklart för mig när jag påbörjade mina studier vid Stockholms Universitet, vardagen i Stockholm rullade på och tanken på en ansökningsprocess kändes avlägsen. Vid ett informationsmöte under mitt andra år på institutionen ändrades dock detta och jag och en kompis beslutade oss ändå för att ansöka.

Ansökningen gjordes till universitet i den lilla staden Caldas da Rainha, norr om Lissabon. Vi visste inte så mycket om universitetet men det verkade ha bra rykte. Fakulteten hade en konstnärlig inriktning med kurser inom industridesign, måleri, digitala medier och grafisk design.

Sex månader efter ansökningen landade jag och nu två andra studiekamrater i Portugal för att påbörja vår termin i Caldas.

Vår eget sökande efter bostad resulterade i att vi bodde på andra sidan gatan intill Universitetet med fyra andra portugiser. Någonting som vi under terminen var mycket nöjda med. Skolans byggnad var modern, vit och låg i en öppning av en tallskog med ett tillhörande bibliotek som tidigare vart ett sjukhus. Det kändes mycket roligt att bo med människor ifrån staden som kunde hjälpa oss att komma in i livet där på ett naturligt sätt.

De första dagarna på terminen möttes vi av lärare som guidade oss och de andra utbytesstudenterna runt i lokalerna på skolan. Atmosfären var avslappnad och relationen mellan studenter och lärare verkade vara nära.  Workshops inom olika områden som metall, plast, trä och keramik var tillgängliga för alla studenter. Där fanns även workshop för oss som läste Grafisk Design med ett antal olika typer av skrivare som kunde tänkas behövas och även en 3D skrivare som gjorde oss väldigt exalterade.

Den första förvirringen kom när jag fick veta att jag hade cirka en månad på mig att göra mitt slutgiltiga val av vilka kurser jag ville läsa, någonting som jag redan hade gjort men som jag då fick en till chans att ändra.

Valet blev att läsa kurser inom Grafisk Design. Vi arbetade mestadels digitalt men även praktiskt med handarbete. Jag studerade Typografi, Informationsdesign, Tryckeri och projektarbete i Grafisk design. Kvaliteten vid värduniversitetet var jättebra. Professorerna var mycket kompetenta och de hade en nära relation till oss studenter.  Om inte hela klassen ville diskutera på engelska tog professorn alltid informationen separat för oss. 

Caldas da Rainha var en liten stad fullt med små karakteristiska caféer och portugiser som spenderade dagarna sittandes i solen på torgen. För oss var det mycket billigt att leva i Portugal och stipendiet räckte även till att göra en resa till Azorerna under det påsklov som gavs på institutionen.

Att studera utomlands är någonting som jag verkligen kan rekommendera och framförallt så tror jag att det är mycket lättare att genomföra än vad många tror. Min utbytestermin har hjälpt mig att upptäcka en ny kultur och jag har fått både nya akademiska och sociala kunskaper. Jag har hamnat i situationer som jag inte har varit van eller bekväm med och har varit tvungen att hantera dessa, något som jag har växt utav. Att komma in i en kultur som skiljer sig från Sverige och möta människor som lever i ett land som Portugal och den situation som landet befinner sig i har både visat hur olika och hur lika vi är varandra, vad jag kan förändra i mitt liv här i Sverige och att även att uppskatta de privilegier jag har här.

Rent akademiskt har jag fått mycket ny kunskap som jag kommer att ha nytta av i min fortsatta utbildning här på Stockholms Universitet.