Namn: Henry
Program på DSV: Information Systems Management, Masterprogram
Utbytestermin: HT14
Universitet: Paris - EPITA Graduate School of Computer Science and Advanced Technologies
Land: Frankrike

Reseberättelse i Paris HT14

Mitt namn är Henry och jag var en Erasmus utbytesstudent hösten 2014 i Paris, Frankrike.

Jag spenderade en termin där, från början av september till slutet av januari. Detta var en termin av mitt sista år på min masterutbildning, Affärsledning med Informationssystem. Jag studerade samma motsvarande International Masters Programme inom ”Information Systems Management” på EPITA, Graduate School of Compute Science i Paris.

Min första kontakt med skolan var väldigt positiv och studievägledaren Celia Fernandez var otroligt hjälpsam under hela ansökningsprocessen. Snabb på att svara via epost och uppfattades som väldigt noggrann och utförlig. Skolan hjälpte till med att hitta boende, hämta upp en från flygplatsen, anordna en speciell utflyktsresa under terminens gång utan kostnad samt en uppskattad introduktionsvecka för att anordna allt administrativt direkt. En sak som är väldigt allmänt känt är att administrationen i Paris, möjligen andra delar av Frankrike också, är väldigt långsam. Det tar minst 3-4 veckor att ansöka om ett imagine R kort (motsvarande SL kort), och om ansökan saknar information så tar det ytterliggare 2-3 veckor för att komplettera, som hände mig. Men i övrigt så var det inga större problem som jag personligen upplevde.

Rent akademiskt så upplevde jag min termin med varierande tempo, vissa perioder var lugnare och mindre att göra medans andra var fulla av föreläsningar, inlämningar, prov och presentationer. Till skillnad från DSV och att studera fyra längre kurser per termin, två i taget parallellt, så studerade jag väldigt många små kurser parallellt, under en period hade jag nästan 12-13 kurser på en och samma gång. Enstaka kurser var intensiva på bara några dagar, övriga några veckor eventuellt månader minst. Kurserna hade sina examinationer vart eftersom de blev klara, precis som vi gör på DSV, däremot så hade vi inte lika många tentor, utan majoriteten av examinaterna bestod av grupparbeten och projekt som skulle redovisas med rapporter och presentationer. Jag uppskattade detta väldigt mycket eftersom det gav mig mer praktisk erfarenhet och övade mina skickligheter att kunna jobba i grupp med andra främmande studenter från olika kulturer. Väldigt simulerande kring riktiga arbetslivet och detta gav möjlighet att uttrycka sig själv mer, anpassa sig efter andra människor och deras personligheter och kulturer, ge och ta feedback.

Något som var mindre positivt med skolan var deras administrativa del, som var väldigt långsamt och inte smidigt alls. De hade inget propert system för studenter att få uppdateringar eller information kring sina kurser, ett sätt att kolla sina betyg från kurser, schema ändringar kom väldigt sent och ibland inte alls samt notifikation om en kurs kommer att bli av eller inte. Det mesta av informationen kom via epost och väldigt sent ute, oftast in till sista minuten. Så det gäller att själv vara aktiv och hålla koll efter sig själv och vara uppmärksam kring sina studier och aktiva kurser. Möjligen så kan de skapa ett intergrerat system i framtiden som samlar alla dessa funktioner som schema, kurser, betyg, notifikationer på ett och samma ställe.

Rent kulturellt så har det varit en mycket positiv upplevelse, bra och enkelt boende, med enda nackdelen att folk röker väldigt mycket. Jag ansökte om rökfritt rum vilket jag fick, min rumskamrat röker ej men grannarna i boendet rökte på sina rum och det sprider sig runt i korridorerna. Gemensamt allmänt rum där WiFi fanns tillgängligt, köket och tvättstugan bredvid. Inga möjliga tillbehör att lånas ut eller användas i köket så det behövde man köpa själv.  

Bodde super nära skolan, promenad avstånd på cirka 10 minuter, detta gällde även billiga och prisvärda livsmedelsbutiker. Det fanns mycket sevärdheter att besöka som till exempel Eiffeltornet, Notre Dame, Louvren, Champs-Elysses, Triumphbågen, kyrkor, museum, parker och mycket mer. Slottet av Versailles samt Disneyland ligger lite längre utanför Paris, men är väl värda resorna och det rekommenderas att spendera en hel dag för respektive resor. Personligen upplevde jag inte så mycket av nattlivet i Paris, men precis som vilken huvudstad och storstad som helst så finns det mycket klubbar och barer samt anordnade studentfester ibland.

Maten är otroligt smakrik och några måsten att prova på är ju självklart traditionella crepes, sniglar, musslor, den otroliga variationen på ost tillsammans med billiga och färskt bakade baguetter samt deras varierande utbud av viner. Personligen så utforskade jag områden kring stationen Pyramides, där det fanns otroligt många asiatiska restauranger och cafeer, majoriteten koreanskt och japanskt. Biografer som MK2 (motsvarande SF) finns lite här och där, speciellt vid stationen Bibliothèque François Mitterrand var det modernt och extra billiga biljetter. I närheten ligger även Franska National biblioteket.

Jag hoppas detta ger en inblick på hur det är att bo och studera i Paris och detta är bara mitt perspektiv och det blir vad man gör det till. Jag rekommenderar starkt att lämna din bekväma sits i Sverige och ta dig utomlands och uppleva en helt ny kultur och testa att bo på egen hand i ett främmande land och lära känna massor av nya underbara människor som möjligen kan bli vänskaper som varar hela livet. Otroligt för din personliga utveckling och ger dig ett nytt perspektiv på livet i allmänhet.

Mvh

Henry