En annorlunda universitetsupplevelse

”Det var intressant att se hur man pluggar i Hongkong, universitetssystemet där skiljer sig väldigt mycket från det i Sverige. Medan man pluggar och ”tentar av” en kurs i taget på Stockholms universitet, gäller det där att följa fem kurser samtidigt och att klara av ”final exams” i slutet av terminen.” Amina tyckte i början det var lite svårt och organisera tiden. ”Men jag lyckades vänja mig vid det andra systemet. Det gick bra, jag klarade det och fick tillgodoräknade alla kurser”.

Amina upplevde att studierna är mer praktiskt inriktade i Hongkong. ”Vi analyserade många s.k. ’case studies’ och undersökte en hel del olika företag”. På City University är det dessutom mycket viktigt med interaktion mellan studenter och lärare på föreläsningarna. ”Det är obligatoriskt att vara aktiv i klassen. Du förväntas att svara på och att ställa frågor. Jag blev dock chockad av att vissa studenter sov ibland på lektionerna och att lärarna inte reagerade på det. Jag tror att det är för att de pluggar hela natten”.

Så mycket att erbjuda

Hongkong, ”Kontrasternas stad”, har så mycket att erbjuda, tycker Amina. Man kan välja både stad och natur, bland shopping, vandring, vackra stränder och mycket mer. ”Hongkong är perfekt tycker jag! Det är litet, men ändå stort. Ena stunden går du mellan skyskraporna, andra vandrar du på tropiska kullar. En gång besökte vi en fiskarby, Tai O. Det kändes inte ens som att vara i Hongkong. Det var lugnt och stilla, långt ifrån “stadsdjungeln” i City.

En chans att resa runt Asien

Amina ville studera någonstans i Asien. ”Jag tycker att Asien är en så spännande kontinent och jag ville resa runt den. Även om det är mycket plugg, har man som utbytesstudent tillräckligt med tid om man planerar den väl. Jag var i Kina, Malaysia, Thailand, Korea och Japan. Det är billigt att flyga därifrån, därför tog jag chansen. Och det var värt det! Jag hade hört mycket om de olika länderna och mötte mig själv med mina förväntningar. Jag hade kanske fel bild av Tokyo, som inte var lika hi-tech som jag trodde och jag blev väldigt överraskad av Seoul, som jag tyckte otroligt mycket om.”

Nya maträtter

Egg tarts. Foto: Amina Subkhan.
Egg tarts. Foto: Amina Subkhan.

Som utbytesstudent provar man på mycket nytt, till exempel maten: ”jag provade på nya rätter: olika delar av djur, bland annat kycklingfötter. Jag fick ändra på mina matvanor lite också. Det var till exempel väldigt dyrt med yoghurt och mjölk så jag drack mycket te istället, det gör man där efter maten”.

”Det är väldigt billigt att äta ute i Hongkong, därför lagade jag nästan aldrig mat. Nu saknar jag all ’street food’ jag åt i där, till exempel milk tea, egg tarts och fish balls”.

Hemlängtan vs. Hongkonglängtan

Som utbytesstudent lär man sig att vara mer öppen för nya situationer, att våga mer. ”Hemma får man inte samma möjlighet att pröva på nytt. Innan jag åkte var jag lite orolig: skulle klara mig? Skulle jag få hemlängtan? Men det fick jag aldrig. Nu saknar jag Hongkong nästan varje dag! Jag längtar efter själva känslan av att vara i ett nytt ställe. Jag försöker vänja mig vid att bo i Sverige igen - ’tillbaka till verkligheten’ säger jag till mig själv!”

En livserfarenhet

Amina tycker att kunskapen hon fått som utbytesstudent kommer att hjälpa henne i framtiden. ”Att ha åkt på utbytesstudier visar att man är flexibel, självständig, att man klarar sig i nya, utmanande, situationer. Dessutom lever vi ju i en mer och mer globaliserad värld, där kulturkompetensen har stor vikt.” Aminas engelska förbättrades också oerhört mycket eftersom hon pratade engelska med både lärare och nya vänner.

Åk ut i världen!

”Jag är extremt glad över att jag åkte och över hur det var i Hongkong. Det var jättekul där. Jag uppskattar och är tacksam för möjligheten jag fick att möta så många olika människor från hela världen och att lära känna en ny kultur. Jag rekommenderar verkligen andra studenter att åka ut. Man har sällan en sådan stor möjlighet att se världen som man har som utbytesstudent! Man bör passa på!”.

 

Berättat för Clara Tortellini, International Office, Studentavdelningen.

Läs ännu fler reseberättelser och bli inspirerad!