Namn: Helin
Program på DSV: Computer and Systems Sciences, Masterprogram
Utbytestermin: VT15
Universitet: Koc University
Land: Turkiet

Varför valde du att studera utomlands?
För en upplevelse och för erfarenhet. Jag ville gå utanför min bekvämlighet samt byta miljö för ett tag. Det är en möjlighet som ges till oss och jag tänkte varför skulle jag inte vilja ta den?

Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?
Jag läste kurserna: Database management systems, Integrated marketing communications, global strategic management och basic turkish. Nivån på master kurserna var väldigt hög, vi läste tillsammans med forskar studenter. De andra kurserna var bättre nivå mässigt. Det var många lektioner, som alla var obligatoriska, samt mycket läxor och uppgifter samtidigt som vi hade midterms och quizes och i slutet finals. Det var ett annorlunda system än i Sverige och jag upplevde att det var lite svårt att anpassa sig.

Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Nej. Kommunikationen mellan Stockholms universitet och värduniversitetet var ungefär lika med noll. Jag var förväntad att ta hand om det mesta själv, vilket var svårt då Turkiet har mycket större maktgap än Sverige och där som student det är svårt att maila ansvariga personer för att få information. När jag väl var där fick jag bättre information, men innan det var det ganska oklart.

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden?
Jag bodde i en lägenhet som skolan hade för master studenter. Den delade jag med två andra tjejer. Det var jättebra 10 min med buss från skolan eller med gratis service bussar som gick några gånger i timmen. Jag förstod inte detta innan, men master studenter bor endast i lägenheter och kandidat nivå studenter bor på campus. Men det var bra ordnat och bra bostad.

Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
Ja, biblioteket var öppet 24/7. Det fanns datorer men inte så många och inte på så många platser så det var bättre att ha en egen dator. Studiematerial fanns, böcker att låna eller köpa och en bokaffär med kontorsmaterial på skolan.

På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
Engelska. Jag tog endast TOEFL och Erasmus obligatoriska språkkurs. Jag tyckte att det gick bra, vi läser ju på engelska här hemma också så det var ingen skillnad. Det enda skillnaden är att där är man artigare och tilltalar ej vid namn utan professor, sir, mam, hocam osv. Vilket är vanligt på många ställen så inget konstigt med det.

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Även fast vissa saker var billigare än Sverige, tex lokaltrafik och mat i skolan var det mest andra samma, hyra var dyrt, äta ute var dyrt. Stipendiet räckte inte ens halvvägs.

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
Som person har jag utvecklats otroligt mycket. Akademiskt skulle jag säga att jag utvecklats lite grand men inte jätte mycket. Språkligt har jag utvecklats då jag förbättrat min turkiska mycket. Jag har fått minnen som jag aldrig kommer att glömma samt vänner som jag kommit väldigt nära. Att flytta och leva i ett annat land fick mig att uppskatta livet och se vilka chanser jag har i livet och att jag kan komma dit jag vill om jag bara letar efter vägen dit, för den finns där.

Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?
Kurslistan som ges i förväg kommer garanterat att ändras så var förbered på det. Försök få Stockholms Universitet att ha bättre och mer kontakt eftersom det kommer att hjälpa. Alla mail som skickas till registreringen eller liknande måste gå via din advisor, annars kan du inte förvänta dig svar. Ha tålamod med Turkiets system, då det kan ta enorm tid och energi att bara få ett student rabatterat busskort. Boende på campus innebär regler men jag skulle säga att det är värt det. Försök välja relativt lätta kurser då det ändå kommer vara svårt att anpassa sig till deras utbildningssystem. Och annars så åk bara dit och ha en av de bästa tiderna i ditt liv!!