Namn: Emma och Cherrie
Program på DSV: Interaktionsdesign, kandidatprogram
Utbytestermin: VT14
Universitet: Polytechnic Institute of Leiria
Land: Portugal

Varför valde du att studera utomlands?
För både oss (Emma och Cherrie) var vårt beslut väldigt spontant. Vi bestämde oss sista ansökningsdagen att vi skulle söka utlandsstudier. Vi kände att vi ville prova något nytt och Portugal verkade som en bra destination.

Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?
Vi läste: Drawing, Typography, Graphic Design project och Photography. Vi anser att vissa kurser var enklare än andra och dessa var Drawing och Photography. Typography och Graphic Design Project var två ganska tunga kurser men roliga. Allt vi läste var praktiskt lagt, till skillnad från på DSV. Eftersom det praktiska var helt nytt för oss hade vi väldigt mycket hem-studier. Dock var det mesta roligt.

Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Ja, vi tycker att vi fick bra med information. Vi hade regelbunden kontakt med Sandra Ferreira, som hade hand om Erasmus studenterna. Hon hjälpte oss otroligt mycket om det var något vi undrade.

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden?
Vi bodde väldigt centralt i Caldas da Rainha med två stycken portugiser. Vi fick tag i lägenheten genom en kompis till de som var där året innan oss från DSV. Var beredd på att det är en helt annan standard jämfört med Sverige. Det var inte vi beredda på. Vi betalade 160 euro var per månad. Vi kom fram till att vår hyresvärd lurade oss på pengar då vi bland annat fick betala för saker som gick sönder i huset som vi inte ens använde.

Det finns en residence hall hyffsat när skolan där studenter från ESAD(skolan) kunde bo. Dessa rum var fräscha och det verkade riktigt bra om man jämför med vårt boende. Studenterna som bodde där betalade även halva av det vi betalade. Var ute i god tid, så är det större chans att man kan få boende där.

Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
Ja, vi hade tillgång till allt. Det var ett riktigt bra bibliotek med super utrustning.

På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
All undervisning var på portugisiska men lärarna förklarade alltid för oss efter på engelska.

Vi gick en språkkurs i en stad som hette Castelo Branco, denna höll på i 2-3 veckor och var jättebra. Vi lärde känna massa vänner här som vi hade kontakt med även senare när vi flyttade till Caldas da Rainha.

Det var tack vare genomgångarna på engelska som vi kunde hänga med under undervisningen. Vi kunde inte språket på den nivån som skulle krävas för att förstå undervisningen på portugisiska, men vi förstod en del ord.

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Det var väldigt billigt att leva där, speciellt jämfört med Sverige. Vi tog både bidrag och lån, det räckte hela terminen och vi reste runt rätt mycket i Portugal.

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
Vi växte mycket som personer och fick träffa människor från olika kulturer som vi fortfarande har kontakt med. Studiemässigt fick vi arbeta praktiskt vilket vi inte hade gjort innan. Vi upptäckte vissa intressen vi inte visste om innan.

Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?
Det är en underbar upplevelse, man får vara med om mycket, både positivt och negativt, finns naturligtvis alltid motgångar. Sjukvården där är fruktansvärd och vädret var väldigt upp och ner, ha med er varma kläder! Vi blev varnade innan vi åkte men vi tog det inte alls seriöst, det fick vi lida för rätt rejält. Vi sov med jacka, mössa och halsduk på nätterna, det kunde vara 10 grader inomhus ibland.