Namn: Mitchelle
Program på DSV: Data- och systemvetenskap, kandidatprogram
Utbytestermin: HT12
Universitet: Zhejiang University
Land: Kina

Reseberättelse från Zhejiang University på YuQuan Campus

Jag har alltid velat åka på utbyte och tog min chans att åka under HT 2012 till Kina, egentligen hade jag velat åka till ett annat land inom Asien, men med DSV-avtal så var Kina det landet man kunde välja att åka till, om man ville åka till Asien.

Jag var med på informationsmötet och fick väldigt mycket hjälp från en tjej som då kommer ifrån Hangzhou. Så fick svar på det flesta frågorna som jag undrade, samtidigt trodde hon att Hangzhous levnadssätt skulle passa mig mer. Så gick på mötet och frågade de på DSV hur man skulle ansöka och hur snabbt man skulle få svar om man blev antagen. Så under maj månaden hade jag bestämt mig att åka på utbyte. Fick hjälp av Eva och Lotta, med ansökningspapper.

Behövde fylla i vilka kurser jag ville läsa samt vilket universitet jag ville plugga i. De hade varnat mig innan att de kurserna som man valt kan eventuellt ändras när du väl är där. Det gick bra med alla papper som behövdes fyllas i, det som behövdes göra nu var att vänta på deras svar.

Det tog upp till några månader innan man fick svar från de att man blev antagen, så då var det att skynda sig att skaffa visum och checka flygbiljetter och hur det skulle bli med boende, var väldigt stressigt. Som tur var att jag fick en tjejs mail-adress som tidigare hade varit på utbyte i Zhejiang där jag ska plugga. Så det var en väldigt bra feedback från henne, om hur det var att leva där och hur det gick med boende och med skolan.

Åkte till Hangzhou några dagar tidigare skolstarten för att komma in i deras levnadsstil, bodde först hos en bekant som samtidigt hjälpte med skolan och visade runt mig staden. Är väldigt tacksam över det. Jag valde att bo på dorm där det var antingen två och två eller så kunde man bo singelrum. Åkte på utbyte för att lära känna människorna där, så valde att bo två och två.

Skolan startade inte veckan därpå så internationella studenterna fick lära känna varandra och de hade en Open Ceremoni för oss, där de pratade om hur reglerna var. Jag visste inte alls vart jag skulle så fick fråga studenterna på campus vart Computer Scientis byggnaden låg, tog ett tag eftersom skolområdet var så stort. Fick hjälp av en tjej som då kunde engelska och fick hennes mail om jag hade frågor, kunde jag kontakta henne.

Hon visade mig vilka kurser jag kunde välja och gav mig en Excelfil på hur schema såg ut, samt stod det vilken lärare jag hade.

Studierna

Valde då kurser som var nytt för mig som jag inte tidigare hade läst på DSV, så fick kontakta de från DSV vad för kurser jag hade valt och fick göra ändringar från tidigare.

En erfarenhet från lektionerna var att allt var på mandarin, men powerpointen var på engelska, det fanns böcker både på engelska och kinesiska. Jag var den enda från DSV så fick sitta med studenter från campuset.

Jag trodde att jag skulle få ha lektionerna på engelska, men så var det inte, vilket gjorde mig väldigt förvirrad och sa till läraren att jag är en utbytesstudent, vad är det jag ska göra? För visste inte vad jag skulle göra.

Jag var med under alla föreläsningar, men var lite svårt att hänga med då allt var på mandarin, även om jag kan behärska språket så var det svårt.

Fick hjälp från andra studenter, med bland annat, vart bokhandeln låg. Fast var lite ensamt för kände ingen och de var rädda för att prata med mig för jag kunde engelska och de ville inte använda språket. Utifrån det så hade jag det väldigt trevligt och allt var spännande. En kurs hade vi en föreläsare från Irland och jag blev så glad att han pratade engelska. Hans föreläsningar var väldigt bra om du jämför med de andra lärare som jobbar på campuset. Så man såg skillnaden mellan hur Européer och Asiater lär ut. De får en fråga från läraren där de behöver ställa sig upp och svara på frågan, svarar de bra för de ett plus, var inte så att du fick minus om du svarade dåligt. Men läraren bockade av vilka som hade svarat.

För att visa att man var student så fick vi åka in till den nya campuset som heter då Zhijing Gang och hämta vårt studentvisum, som vår studentkort eller mecenatkort. Uppfyller samma krav, du får rabatt om du visar upp den på till exempel museer. Att få information i skolan var katastrof, du blev skickad fram och tillbaka. Skolan var för stort och ville man få tag på en specifik lärare så var sannolikheten väldigt lite. Min ansvarige var på ett annat campus så att få tag i honom, behövde man åka dit och ställa dina frågor för det var lättast att göra så. Att skicka mail var ett annat alternativ eller ringa, men då är risken att de har slutat och de svarar inte så snabbt på mail. Var ett minus på det annars var allting bra, fick svar från DSV samt från henne som var i byggnaden för Computer Scientis, vilket var väldigt skönt.

Boendet

Boende var annorlunda, vi fick bo två och två, som man kunde se att det skulle kunna få plats med två personer till. De studenter som studerar på campuset för antingen tränga med tre eller upp till sex personer i ett rum. Så vi som var internationella studenter fick ju ha det betydligt bättre. De hade en vattentank i varje rum som man kunde fylla på för 10:- för 18L vatten, som man skriver på i entrén. Själva hyran för rummet var 1200:- / månad och du behövde betala en deposition på 400:- först. Du betalade för 3månader först sedan efter det varje månad.

De hade ingen wifi i rummet så du behövde gå till en byggnad för att köpa Internet för varje månad där de hade olika pris beroende på hur snabb du ville ha.

Så det var något nytt som man inte var van vid.

Priser

Kina är betydligt mycket billigare än Sverige när det gäller allt. De hade skolkafeteria där du som student kan använda dig av ditt studentkort där du fyller på med pengar och betalar maten. Som du sedan kan använda när du åker buss, vilket är väldigt bra. Du kunde köpa ett cykelkort som du kan använda som busskort där du laddar på pengar och kan hyra en cykel. Den första timmen är gratis som sedan läggs på 1kr/timme, inte alls dyrt.

Ville du skriva ut anteckningar kunde man göra vid deras skrivrum där personalerna är väldigt trevliga och hjälper dig och häfta om det blir mycket. Samt om du inte orkade gå till de större matbutikerna så fanns det Supermarket i skolan samt fruktstånder.

Om du inte vill äta i skolan så fanns det restauranger precis utanför skolan, med en massa erbjudande, samt alla pubar och barer var så nära varandra. Vi hade ett gångavstånd till Xihu, vilket är en vacker park, med sjöar där du kan cykla eller promenera. Väldigt fint och Hangzhou räknas som en av de vackraste städerna i Kina. En lugn stad som har sina gröna naturer. Bussar var också väldigt roligt att åka i, för du måste verkligen hålla koll på vart du är och vilken station du ska av på, för det är inte som Sverige där de ropar upp.

Utveckling

Jag utvecklade mitt hemspråk väldigt mycket, där jag fick hjälpa andra studenter med översättning och annat som de behövde hjälp med. Det var väldigt många svenskar som åkte dit, vilket var väldigt förvånande, för trodde att det skulle bara vara en massa asiater och ingen skulle kunna engelska, men där hade jag fel.

Tips

Ni som åker dit, tar vara på att kunna åka runt i landet och upplev Kina. Jag reste runt en massa och du kommer inte ångra det. Väldigt stor kulturskillnad så var beredd på det och är du en västerlänning var inte rädd för att bli smygfotograferad, sådant händer.

Skulle vilja ta språkkurs där, för de flesta som jag lärde känna, gick på språkkurs så fått höra en massa roliga historier och hjälpa de inför deras tenta. Var en spännande upplevelse som jag definitivt kommer göra om och då välja ett annat land för att få en ny upplevelse.

Hangzhou var väldigt nära Shanghai om du vill åka till en storstad, bara ta ett snabbtåg så är du där på 45min. Väldigt bekvämt och om du vill till en stad som kan mer engelska så är Shanghai en stad som man måste besöka. Uppleva andra kulturer så tycker jag att man ska åka till södra delen av Kina, finns många fina ställen som jag inte hann besöka. Ett av dem är Guilin som har sina Sugar Mountain och deras 20 kronors sedel är det en bild på Guilins berg, som man kan besöka. En stor upplevelse och väldigt spännande.

Jag hoppas att ni ska få samma upplevelse som jag hade när jag var i Hangzhou!