Namn: Kian
Program på DSV: Data- och systemvetenskap, kandidatprogram
Utbytestermin: HT13
Universitet: Tamkang University
Land: Taiwan

Låt oss inleda med den återkommande frågan jag fått här; “Hur kommer det sig att du valde just Taiwan?”. Initialt visste jag inte mycket om Taiwan. Det jag visste var att jag ville studera i ett annat land eftersom det är ett ovärderligt tillfälle till att få lära känna en ny kultur, studera enligt ett annat studiesystem samt för den personliga utvecklingens skull. Valet föll på Taiwan då det var en kultur och världsdel som, för mig, var helt obekant.

Taiwan är ett helt fantastiskt land som har otroligt mycket att erbjuda. Allt från sol och bad till enastående tempel och skyskrapor. Addera fantastisk natur, att bli bemött med respekt, vänlighet och genuin välvilja. Jag inte kan säga något annat än att Taiwan är det bästa och vackraste land jag någonsin besökt.

En viktig faktor att uppmärksamma är språket samt att det inte är allt för många som talar engelska. Enkla saker; så som att beställa en måltid; kan ofta te sig mer komplicerade än man kunnat tro. Även om det är svårt ibland är språket absolut inget hinder för att ta sig omkring i Taiwan. Det har alltid dykt upp någon som har kunnat hjälpa mig med kommunikationen där det behövts.

Det är billigt att vistas här, det är oerhört tryggt, maten är god, de har välutvecklad infrastruktur och listan kan göras väldigt lång.

Man kan enkelt spendera sex månader åt att bara resa runt i själva Taiwan. Detta kan man med fördel göra under helgerna och på så sätt hinna med såväl studier som resor. Södra Taiwan är en av de vackraste platser jag besökt. Där finner vi fantastiska stränder med turkost vatten och ännu vänligare befolkning än i Taipei. Nämnde jag att det, i princip, är sommar året runt i södra Taiwan?

 

 

Värduniversitetet för mitt utbyte har varit Tamkang University i Danshui. Akademiskt är det väldigt annorlunda från hur vi har det hemma i Sverige. De studerar enligt ett helt annat system. Kvalitet på utbildningen varierar kraftigt mellan olika kurser. Det har varit en hel del svårigheter i början av terminen avseende kursval och jag fick inte någon direkt hjälp med boende och dylikt. För att hitta boende fick jag anlita en bostadsmäklare. Med ovannämnda i åtanke rekommenderar jag att ni gör djupare efterforskningar gällande val av universitetet samt kurser.

Så om ni funderar på utbytesstudier tål det att nämnas att det kräver en del förberedelser innan avresa. Vaccinationer, försäkringar, visum och liknande är olika faktorer ni behöver planera och tänka på. Allt går dock väldigt smidigt men man vill ha allt sådant ordnat innan avresedagen.

Summerat rekommenderar jag verkligen Taiwan för utbytesstudier och har ni chansen att ta er hit bör ni verkligen ta vara på den chansen.