Namn: Erik
Program på DSV: Datavetenskap, kandidatprogram
Utbytestermin: VT15
Universitet: University of Oviedo
Land: Spanien

Varför valde du att studera utomlands?
För att få mer utlandserfarenhet och utvecklas som person, samt att testa på att verka professionellt i ett annat europeiskt land och uppleva ”The Erasmus experience”.

Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?
Operativsystem, statistik, numerisk analys, elektromagnetism och vågrörelselära, mjukvaruarkitektur. Kvaliteten på kurserna var ganska bra, 3/5. Vissa kurser var lite bristande i kvalitet, t.ex. kursen i statistik som hade undermålig litteratur, men andra kurser var bra.

Fick du tillräcklig information från värduniversitetet inför och vid terminsstart? (kurs- och välkomstinformation och speciella aktiviteter för utbytesstudenter)
Det fanns väldigt mycket information på universitetets webbsida, på engelska. Det fanns även ett international office som hjälpte en där nere. De hade lite svårt med engelskan ibland med det löste sig alltid, bara man lyssnar noga.

Hur bodde du och hur fick du tag på bostaden?
Jag bodde 15-20 min från campus, med två andra personer som inte var studenter. Jag fick mitt rum i bostaden genom airbnb.com och skulle bara bo där några dagar, men sedan slutade det med att jag bodde kvar där.

Hade du tillgång till bibliotek, studiematerial och datorer? Fungerade det bra?
Ja, det fanns bibliotek och datorer och studiematerial fick man genom internet genom kursernas webb.

På vilket språk bedrevs undervisningen? Gick du någon förberedande språkkurs eller förberedde dig på något annat sätt? Hur skulle du värdera dina egna kunskaper i undervisningsspråket och hur tycker du att det gick att följa undervisningen?
Den bedrevs på engelska, och jag hade redan kunskaper motsvarande gymnasienivå i spanska. Det gick att gå en intensivkurs i spanska som kostade lite men den krockade med de andra kursernas scheman. Det var ganska svårt att följa undervisningen då jag hade bristande förkunskaper för vissa kurser.

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning täckte ditt eventuella stipendium dina kostnader?
Det var ganska billigt till skillnad från Stockholm. Erasmusstipendiet täckte med andra ord ganska mycket kostnader.

På vilket sätt tycker du att du har utvecklats under utbytesstudierna? (akademiskt, språkligt, kulturellt, personligt, etc)
Akademiskt en aning, språkligt en del, kulturellt och personligt mycket. Man blev mer ”europeisk” och tog ansvar för mycket där nere. Det var en positiv upplevelse. De som bor och pluggar där nere känner nog samma sak som oss här i Sverige, dvs. en väldigt alldaglig och normal tillvaro men som svensk bland massor av andra personer från andra länder i Europa var det väldigt spännande och givande.

Har du några tips och råd att ge andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?
Läs på på universitetets hemsida då de har mycket information. Det byråkratiska är lite svårare där nere och det är lätt att falla mellan stolarna, men allt brukar lösa sig, men det är alltid något som krånglar. Se till så att ha planerat allt från dag ett då det är mycket saker att göra i början på terminen. Kolla upp kursernas innehåll, litteratur, examinationsformer etc. Det var inga konstigheter annars, det var bara att åka ner och registrera sig på kurserna mer eller mindre och plugga :) Det finns en ”Erasmus Oviedo 201x”-grupp på Facebook där de flesta går med. Det är en mysig och trevlig stad med fina byggnader och en jättefin region (Asturien) i Spanien väl värd ett besök.