Studentrapporter

Hur är det att vara på utbyte? Läs studenternas berättelser!

Studentrapporter från utbytestiden

När studenterna kommer hem igen lämnar de en studentrapport i form av en reseberättelse. Här kan du läsa ett urval av dessa.

Danmark

Intressanta kurser i bland annat Interactive Multimedia och ContextBased Appdesign

"Alla kurserna var väldigt intressanta och givande, med varierande svårighetsgrad. Det var kul att kurserna hade mycket lektionstid med workshops och övningar, vilket hade ett bra socialt värde då man fick spendera tid med de andra studenterna."

Jenny läste en termin i Köpenhamn

"Jag tror att min största utveckling har varit den personliga. Det är en spännande utmaning att flytta till ett annat land – skaffa sig en ”ny liten familj”, se att man faktiskt klarar sig helt själv, anpassa sig efter ett nytt språk och en ny kultur"

Frankrike

Epitech Paris

Mer praktiskt på Epitech i Paris

"Allting skilde sig otroligt mycket mot den undervisningen man är van vid i Sverige. Den stora skillnaden är att det är mycket mer praktiskt på Epitech, vilket passade mig väldigt bra, då jag föredrar praktisk inlärning framför teoretisk."

Henry var en utbytestermin i Paris

"Jag rekommenderar starkt att lämna din bekväma sits i Sverige och ta dig utomlands och uppleva en helt ny kultur och testa att bo på egen hand i ett främmande land och lära känna massor av nya underbara människor som möjligen kan bli vänskaper som varar hela livet. Otroligt för din personliga utveckling och ger dig ett nytt perspektiv på livet i allmänhet."

Jag hade lite grunder i franska innan jag åkte och det hjälpte mig jätte mycket

"Jag tycker det är två helt olika saker att åka på semester till ett land eller att arbeta eller studera i det landet, det ger en större insikt i landets kultur, lättare att träffa nya människor etc."

"Åk dit med ett öppet sinne så kommer du ha hur kul som helst!"

"Om du inte kan franska så är det inget problem!" "Det väldigt mycket byråkrati i Frankrike så var beredd på det"

Kina

Sebastians reseberättelse från Wuhan University i Kina

"Känner man att man vill ha en utmaning, en möjlighet att träffa människor från många intressanta delar av världen och ta del av den kinesiska kulturen kan jag varmt rekommendera Wuhan!"

Studera interaktionsdesign i Kina

"Utöver att varje dag var en höjdpunkt i sig, äta middag med klasskompisarna, träna thaiboxning, besöka klädfabrik, besöka kläddesign firma, spela basket mot främmande kineser m.m. så är den största höjdpunkten att jag bestämde mig att åka till Kina."

Tor var i Shanghai Kina en utbytestermin!

"Om du väljer att åka så får du vara beredd på att det troligtvis inte blir som du har tänkt dig, men å andra sidan så är det dom stora äventyren som man kommer ihåg. Ju fler främmande situationer man sätter sig in i, desto mer utvecklas man också."

Reseberättelse från Zhejiang University på YuQuan Campus

"Ni som åker dit, tar vara på att kunna åka runt i landet och upplev Kina. Jag reste runt en massa och du kommer inte ångra det. "

Hongkong utsikt

Hongkong: kontrasternas stad

Amina Subkhan, som till vardags pluggar på Stockholm Business School och Institutionen för data- och systemvetenskap, var utbytesstudent vid City University of Hong Kong under vårterminen 2015.

Portugal

En termin fylld av nya upplevelser och portugisisk kultur i den lilla staden Caldas Da Rainha, Portu

"Att studera utomlands är någonting som jag verkligen kan rekommendera och framförallt så tror jag att det är mycket lättare att genomföra än vad många tror."

Strand i Portugal

"Mitt allra bästa tips till er som funderar är följande: GÖR DET!"

"Då undervisningsspråket huvudsakligen var portugisiska blev vi rekommenderade att välja så praktiska kurser som möjligt"

"Lärarna besatt väldigt mycket kunskap och alla kurser höll ett högt tempo under terminen"

"Även om de flesta lärare är duktiga på engelska skulle jag avråda från att läsa djupt teoretiska kurser med många föreläsningar. Praktiska ämnen är förmodligen lättare att klara av."

Ta en utbytestermin, du kommer inte att ångra dig!

"Man växer verkligen som människa och när man får en chans att uppleva något nytt, i ett annat land, nya människor och massor av nya upplevelser så bör man ta den."

Reseberättelse från Portugal

"Det var tack vare genomgångarna på engelska som vi kunde hänga med under undervisningen. Vi kunde inte språket på den nivån som skulle krävas för att förstå undervisningen på portugisiska, men vi förstod en del ord."

Singapore

Nanyang Technological University - Singapore

Mert Curku tillbringade höstterminen 2013 vid Nanyang Technological University i Singapore.

Spanien

Mitt intresse inom data och IT har ökat i och med utbytet

"Om man vill åka på utbyte till UPC i Barcelona så måste man vara beredd på att prata inför grupp, många kurser examineras på det sättet och man har inget val att slippa..."

Taiwan

Taiwan strand tumnagel

"Valet föll på Taiwan då det var en kultur och världsdel som, för mig, var helt obekant"

"Taiwan är ett helt fantastiskt land som har otroligt mycket att erbjuda. Allt från sol och bad till enastående tempel och skyskrapor. Addera fantastisk natur, att bli bemött med respekt, vänlighet och genuin välvilja."

"De kurser jag gick var alla på engelska och lärarnas engelskanivå är fullt tillräcklig!"

"Jag valde att studera utomlands främst för att uppleva ett nytt land och en ny kontinent som jag inte har varit i tidigare."

"Jag känner att jag har utvecklats på många sätt under min resa"

"Jag läste 8 timmar kinesiska i veckan vilket var väldigt givande och kul. Jag fick verkligen användning för den kinesiskan jag lärde mig där eftersom att lokalbefolkningen har generellt en lägre nivå på engelska än vad vi har i Sverige"

Turkiet

Tekanna

Reseberättelse från Koc University i Turkiet

"Boende på campus innebär regler men jag skulle säga att det är värt det. Försök välja relativt lätta kurser då det ändå kommer vara svårt att anpassa sig till deras utbildningssystem. Och annars så åk bara dit och ha en av de bästa tiderna i ditt liv!!"

Reseberättelse från Beykent University i Turkiet

"Främsta anledningen till valet att studera utomlands var nog att få se en annan kultur, studienivån, att få träffa nya människor och möjligtvis ha lite kul."

Tyskland

Det första man behöver tänka på när man ska spendera en tid i München är boendet

Det är bra att veta att i Tyskland sker all examination vid slutet av terminen alltså kan detta innebära att man har 5 prov på tre veckor.

Henrik var en termin i Tyskland

"Man upptäcker hur förvånansvärt lika man är, och hur lite kulturskillnaderna egentligen spelar roll."

Österrike

Reseberättelse från University of Applied Science Upper Austria

"Jag har sedan en lång tid tillbaka velat studera utomlands, men inte riktigt vågat ta steget. Men när chansen dök upp med ett Erasmus utbyte under en termin, så tvekade jag inte."

Internationell koordinator 

Avvikande öppettider under helgerna

Nås 23 december till 12 januari endast för brådskande ärenden.

13 och 15 januari telefontid kl.12:30 -14:00.

Inför utlysning av utbytesstudieplatser 23 januari till 23 februari 2021 för ht 21 utökas rådgivningstiderna från 16 januari. För tider se Nyhetsforum ”Utbyte/Exchange” i iLearn.

Mejla exchange-out@dsv.su.se om du har frågor eller vill boka tid för rådgivning via Zoom och telefon. 

Här hittar du information om Covid-19 på SU:s hemsida

Telefontid
Måndagar kl.15.00-16.30 
Tisdagar kl.12.30-14.00
Telefonnummer: 08-161688

Eventuella avvikelser i mottagningstider publiceras under Utbildning/Exchange i iLearn.

E-post: exchange-out@dsv.su.se

Handbok för utresande utbytesstudenter