” Microsoft vill ha fler tjejer till IT-branschen”− Det råder kompetensbrist i Sverige just nu, så det finns verkligen all anledning att satsa på en utbildning inom IT. Dessutom finns det för få tjejer i branschen, vilket motverkar mångfalden. Vi på Microsoft vill ha en medarbetarstab som avspeglar samhället och våra kunder. Risken att vi jobbar sämre mot målgruppen kvinnor ökar om vi har för få kvinnliga anställda, säger Carina Eriksson – Microsofts personalchef i Sverige.

− IT är framtiden och den här branschen kan erbjuda så många olika infallsvinklar med teknik i botten. Det borgar för att man kan hitta något som passar just en själv. Satsar du på en IT-utbildning, så har du en chans att få ett väldigt spännande yrkesliv.Så svarar Microsofts personalchef i Sverige, Carina Eriksson, på frågan om varför man ska satsa på en utbildning inom IT. Enligt henne kan IT-branschen verkligen erbjuda det mesta: från det djupt tekniska, till försäljning, via design.
− Den som väljer den här yrkesbanan får vara med och utveckla tekniken till vad den kan göra för människan, vilket innebär att ett nästintill oändligt antal yrken genereras. Många tror att yrken inom IT bara handlar om programmering och utveckling, men det är bara en del. Vi på Microsoft jobbar till exempel mycket med onlinetjänster, vilket innebär helt andra typer av arbetsuppgifter och jobb.

Microsoft växer i Sverige

I Sverige har programvarujätten Microsoft nära 500 anställda. Huvudkontoret är förstås beläget i Sveriges Silicon Valley: Kista. Carina Eriksson berättar att Microsoft växer som bolag i Sverige.
− Under de senaste åren har mellan 40 och 60 nyrekryteringar gjorts varje år och gissningsvis kommer vi att ha samma nivå framöver. Tonvikten ligger på personer med teknisk akademisk bakgrund, berättar hon.
Utöver utbildningen tycker Carina Eriksson även att vissa personliga egenskaper är viktiga:
− Vi tycker att engagemang och passion för teknologi är viktigt. Du ska vara mån om att göra bra saker på ett bra sätt. Dessutom är det viktigt att vara en teamspelare hos oss.

Möjlighet till karriär med utlandsjobb

Microsofts mission är att tekniken ska hjälpa människor att realisera sin fulla potential. Det gäller förstås även de som jobbar på företaget, oavsett om det innebär att göra karriär som chef eller att fördjupa sig inom sitt område som specialist. Eller röra sig däremellan.
På Microsoft, liksom på andra stora, globala företagen är en karriär utomlands fullt möjlig. Likaså är det möjligt att stanna kvar i Sverige och arbeta i internationella roller.
Och lönerna då? Tjänar man bra inom IT-branschen?
− Generellt kan man säga att löneläget inom IT-branschen är bra. På de stora bolagen råder ofta en balans mellan lön, personliga utveckling och andra förmåner. Lön är ju bara en liten del av paketet, säger Carina Eriksson.

 
Bild på Carina Eriksson, personalchef Microsoft
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carina Eriksson, personalchef Microsoft