Att jobba med datorspelsutveckling är en dröm för många. John Hargelid arbetar med spelutveckling och nya affärsmöjligheter på svenska speljätten DICE. Han menar att det finns stora möjligheter att förverkliga drömmen med en god teknikutbildning i bagaget.

DICE är ett internationellt välkänt datorspelsföretag, inte minst för sin stora spelsuccé Battlefield. Företaget grundades redan i början av 1990-talet och har varit en del av spelindustrins utveckling sedan dess. År 2006 blev företaget uppköpt av den amerikanska speljätten EA och är idag en del av en internationell koncern.

– Spelutveckling handlar om teamwork och ofta med internationella kontakter. Att vara en del av ett stort internationellt företag ger oss flera fördelar, inte minst när det gäller att nå ut med våra produkter, säger John Hargelid, affärsanalytiker vid DICE.

Spel för webben ett framtidsområde

DICE är ett växande företag och har ofta behov av duktiga medarbetare inom såväl teknik som grafik och design.

– Digital distribution av spel är delvis fortfarande en ny marknad för oss och därför är vi särskilt intresserade av personer kunniga inom olika webbteknologier. Vi tror definitivt att webben kommer att växa som spelplattform, men det ställer höga krav på dig som utvecklare att du håller dig väl uppdaterad om hur tekniken förändras, säger John Hargelid.

Förutom att företaget söker nyutexaminerade studenter har DICE även ett praktikprogram för studenter som vill genomföra sin praktik eller sitt examensarbete inom företaget. Att arbetet sker i team med många kontakter betyder också att den sociala kompetensen är viktig för företaget.

– Vilken kompetens vi söker beror på respektive tjänst. Men generellt ser vi gärna att du har en teknisk ingenjörsexamen i bagaget.

Teknikutbildning lönar sig

Själv har John Hargelid en civilingenjörsexamen i medieteknik i bagaget, där delar av utbildningen lästes vid Campus Kista.

– Jag valde utbildningen därför att den hade en bra blandning av teknik och olika andra ämnen, som affärsutveckling och projektledning. Min inriktning var människa-dator-interaktion och där fick jag en mycket god kunskap om hur man bäst anpassar mediet efter våra spelares önskemål. Dessutom var det lätt att påverka utbildningens innehåll efter mitt eget intresse, säger han.

Även om han inte har ett strikt tekniskt inriktat arbete idag så har han stor nytta av utbildningen. Titeln affärsanalytiker visar att det är hans uppgift att förutse hur framtiden kan komma att se ut för företagets produkter baserat på tidigare resultat och hur marknaden rör sig. Det innefattar även att att hitta nya sätt att distribuera och tjäna pengar på nya spel.

– Mitt jobb handlar om att hitta nya former för spel i framtiden. Där ingår att ha mycket god kunskap om vad andra speltillverkare gör, men även att hålla koll på hur tekniken utvecklas och vilka områden som växer, säger John Hargelid.

Jobbet på DICE fick han direkt efter utbildningen.

– Självklart kommer det att löna sig för dem som väljer en teknikutbildning. En teknikinriktad utbildning ger en bred bas att stå på. Idag rymmer de allra flesta yrken en stor del teknik.

 

 
Bild på John Hargelid, affärsanalytiker DICE
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Hargelid, affärsanalytiker DICE