Lukas Grimfors på IT-konsultföretaget Accenture ser ett starkt behov av fler personer med IT-utbildning. Redan idag är det svårt för företag att hitta personer med rätt kompetens att anställa, säger han.– IT är en intressant och utvecklande bransch som rymmer många olika inriktningar. Du välja att arbeta enbart med teknik men även med till exempel IT-strategier eller säkerhetsstrukturer, säger Lukas Grimfors, Accenture.


– IT är också integrerat i alla delar av samhället idag. Oavsett vilken typ av arbete du vill ha, eller vilken bransch du vill jobba inom, så hittar du dit genom en IT-utbildning.

Själv läste han en utbildning som kombinerade IT med affärsnytta vid KTH på Campus Kista. En bred utbildning där det var lätt att välja in de ämnen som kändes mest spännande. Idag jobbar han på det internationella IT-konsultföretaget Accenture. Specialområdet är säkerhetsfrågor och även om behärskar detaljkunskaperna är det främst att upprätta långsiktiga strategier till sina kunder och förändringsprojekt till sina kunder som upptar tiden.

– Den praktiska tillämpningen av tekniken görs till exempel av våra kollegor i Indien. Möjligheten att få arbeta internationellt var en stark anledning till att jag valde just Accenture, säger Lukas Grimfors.

Internationallt arbete

Att arbeta i globala team är vardag för honom. Och även om konkurrensen kommer att öka från växande länder som Indien och Kina behövs det fortfarande personal på plats i Sverige, menar han.

– Konkurrensen betyder bara att arbetet blir ännu mer internationellt. Därför kommer du att behöva en god förståelse för andra kulturer i din yrkesroll. Och jobb kommer det definitivt att finnas, redan idag finns det en brist på personer med rätt kompetens att anställa.

Att arbeta som IT-konsult efter utbildningen tycker han är ett bra första jobb. Som konsult anlitas du av olika företag och får en inblick i en rad olika branscher.

– Idag finns det många möjligheter för IT-studenter och därför är det viktigt att se sig om. Ta inte det första bästa jobb som dyker upp, utan ta kontakt med flera olika företag för att hitta något som passar just dig, tipsar Lukas Grimfors.

Accenture behöver anställa cirka 150 nya IT-konsulter under år 2010. Idag är de cirka 900 anställda i Sverige vilket visar på det starka behov som finns, menar han.
– Vi behöver civilingenjörer, högskoleingenjörer och systemvetare inom alla intriktningar. Vi anställer såväl nyutexaminerade som personer med erfarenhet. Behovet är stort av allt från systemarkitekter till utvecklare, programmerare och testpersonal.

Vill du skaffa dig en fördel redan under utbildningen så ska du engagera dig i något utanför studierna, menar han. Själv var han aktiv i studentkåren och bidrog till utvecklingen av utbildningen, men även i en ideell organisation.

– Nästan alla som får jobb här har också visat ett engagemang utanför utbildningen. Och var inte rädd för att engagera dig i sociala sammanhang som till exempel studentkårens klubbmästeri. Vissa tror att det är oseriöst men tvärtom så visar det att du är duktig på sociala kontakter. Och det är en viktig del av arbetet som IT-konsult, säger han.

 

 
Bild på Lukas Grimfors, IT-konsult på Accenture
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukas Grimfors, IT-konsult på Accenture