Panagiotis Papapetrou Foto: Niklas Björling och Eva Dahlin
Panagiotis Papapetrou Foto: Niklas Björling och Eva Dahlin

 
"Något som ligger mig varmt om hjärtat är artificiell intelligens där systemen lär sig själva att förbättras och utvecklas. Bland annat har jag arbetat med självlärande system för att observera avvikande beteenden hos personer på flygplatser.

Jag har undervisat i cirka 10 år och lägger upp min undervisning som en actionfilm, börjar med en riktig skräll, för att fånga intresset. Sedan försöker jag hämta studieexempel från verkligheten, så att studenterna har något att relatera till. För att klara studierna behöver du inte ha en avancerad matematisk bakgrund. Det viktigaste är att du är redo att kämpa, är lite envis och självklart passionerad.

Datainsamling och analyser kan användas inom nästan alla områden. Till exempel kan man genom att analysera olika hälsoregister förutspå när vissa grupper kommer att få hjärtfel. Data används även, som alla vet, på flygplan för att snabbt ge piloterna information om saker som måste justeras.

Syftet med data­ och systemvetenskap är att hjälpa oss människor till ett bättre liv. Du får lära dig metoder, teknik och system för att analysera komplexa datamängder som hjälper personer, företag och länder att fatta taktiska beslut. Data­ och systemvetenskap handlar inte om att ersätta människan utan om att balansera den mänskliga intuitionen med hårda fakta."

Panagiotis Papapetrou är professor i data- och systemvetenskap på Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV