Oskar Juhlin Foto: Niklas Björling
Oskar Juhlin Foto: Niklas Björling

– Jag tänker fortfarande att jag inte är färdig, utan att jag har behållit min nyfikenhet och gjort val som ofta präglats av kunskapstörst.

– Data och IT är en otroligt intressant teknik, eftersom vi inte vet vad den kommer att bli. Jämför med optimering av en propeller till exempel, en teknik som i princip är färdig och har varit det sedan 1800-talet. Men inom data och IT uppstår det hela tiden nya saker på ett sätt som är väldigt fascinerande, säger Oskar Juhlin.

– Den röda tråden i allt jag gjort är socialitet, att vi gör saker tillsammans i sammanhang. De saker vi gör, gör vi inte för att vi behöver göra dem utan för att det är kul.

 

– Så kan du även tänka när du väljer studiebana. Jämför med egna erfarenheter om vad som är kul, som att spela spel, interagera med andra via IT eller titta på Hollywoodfilmer. Då är det många som landar i det här med datorer, IT och Internet. Lita på att du redan nu har en bättre kunskap om vad som kommer att vara intressant i framtiden än vad äldre personer runtomkring dig har.

– På sista tiden har jag ägnat mycket tid åt mode och hur vi kan få ett bättre och intressantare mode med hjälp av IT. I framtiden bär vi kläder som är skärmar och då kommer mjukvara att driva estetiken. Det blir mjukvara av allting.

– Inom data och IT finns det både plats för dem som är intresserade av att förstå vad folk vill ha och för dem som förstår hur man bygger system. Förut var det en dröm för många att jobba i stora bolag. Nu är en dröm för många att starta eget. Data och IT leder in till både dessa vägar och öppnar för många val senare i livet.

 

Oskar Juhlin, professor
Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV