”Kompetensförsörjning är en av branschens stora utmaningar för både startups och storbolag. Vi tror att branschen har mycket att vinna på att lyfta fram förebilder som kan driva på för en förändring och inspirera fler tjejer att satsa på en karriär inom IT” säger Sara Kullgren, chef för Developer Experience på Microsoft.

Priset Årets it-tjej delas ut för trettonde året i rad och Microsoft söker i tävlingen efter landets mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjejer som studerar på data- eller IT-relaterade utbildningar. Carolin Solskär, student på DSV, är en av tre med till finalen på Berns den 16 mars.

Carolin blev nominerad och uttagen till semifinal. En mindre grupp av de nominerade fick delta i en semifinal med intervjuer och en uppgift. Det behövs 1 miljon nya programmerare fram till år 2020. Hur får vi fler intresserade av att välja IT som arbetsfält? Uppgiften var att komma med förslag på lösningen, framförallt ur ett jämställdhetsperspektiv. Hur får man in fler tjejer i IT-branschen?

Carolin är 25 år och går andra året på kandidatprogrammet i ekonomi och IT på Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV.

- Jag var inriktad på ekonomi och trodde aldrig att jag skulle vara intresserad av IT. Sedan fick jag ett tips om den här utbildningen på DSV. Jag chansade och tyckte att det var fantastiskt och jättekul!

Hon driver flera startups, själv och tillsammans med andra studenter. Projektet Why IT på Stockholm Business School, SBS, anordnar event för att få fler ekonomistudenter intresserade av att IT. Företag som Microsoft, Spotify, Dell och Framgångspodden har presenterat olika infallsvinklar på att jobba med IT på event arrangerat av Why IT.

”Det finns många roller inom IT som studenterna kanske inte känner till. Att arbeta i branschen innebär inte bara att sitta och koda” säger Caroline

Carolines andra startupprojekt är Greetify tillsammans med tre andra studenter från DSV. Greetify är ett fysiskt gratulationskort med en QR kod där kunden kan skicka en videohälsning.

- Vi går alla på olika program på DSV och Greetify har varit otroligt lärorikt. Ett perfekt sätt att få kunskaper genom problemlösning inom alla delar av ett sådant här projekt; entreprenörskap, bygga hemsida, web shop, bolla idéer med varandra och lära av varandra. Även om jag inte kan programmera så förstår jag nu hur det fungerar, förstår och har respekt för vad som ligger bakom och hur mycket eller lite tid varje moment tar.

Caroline arbetar också som konsult inom varumärkesutveckling. Hon är engagerad i kåren på DSV och på SBS och var projektledare för kommunikationen kring studentkåren på DSV:s stora event Systemvetardagen, en årlig arbetsmarknadsdag för studenter och arbetsgivare inom IT-branschen.

”Jag är jättegärna en förebild och pratar ute i skolorna för att inspirera andra tjejer att välja IT” – Caroline Solskär

- Viktigast är nog inte att vinna årets IT-tjej. Viktigast har varit att träffa intressanta och duktiga människor och prata om de här frågorna. Jag är väldigt glad att jag kommit så här långt och träffat de andra tävlande. De är jätteduktiga och båda två är värdiga vinnare, avslutar Carolin.

Studera IT på DSV

Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV ger ett brett utbud av IT-utbildningar både på kandidat, magister- och masternivå. Kandidatprogrammen går att söka till utan tidigare kunskaper inom data. Programmen är inriktade mot data- och systemvetenskap, datavetenskap, affärssystem, datorspel, ekonomi och IT, marknadskommunikation och IT, interaktionsdesign och digitala medier.

Mer information om kandidatprogram på DSV
 

Mer i pressen om finalisterna i Årets IT-tjej