Greta Nordin
Greta Nordin Foto: Niklas Björling

– Data- och systemvetenskap är ett brett ämne med stora valmöjligheter. Det går till exempel att specialisera sig på programmering eller, om man hellre vill, utveckla användarvänliga tjänster.

– Det är otroligt modernt på institutionen. Alla föreläsningar spelas in så du kan kolla på dem efteråt om du inte kan vara på plats, eller senare när du tentapluggar. Det har hjälpt mig mycket för jag har svårt att koncentrera mig på att lyssna i en och en halv timme på raken. Och vi har fantastiskt engagerade och bra lärare som är där för att de har ett äkta intresse av att lära ut.

– Studierna här är helt annorlunda än gymnasiet. Det är så mycket mer fritt arbete och mycket mer eget ansvar plus att du inte behöver läsa fem ämnen samtidigt, vilket jag tycker är skönt.

– Alla kan passa in på den här utbildningen. Vi har allt från tjejer och killar som spelat dataspel sedan de var små och programmerar hela nätterna, till folk som jag, som tänkt att jag kanske skulle läsa samhälle och inte haft något intresse för IT. Nu tycker jag IT är jätteroligt och vill verkligen jobba med det. Här kan du ha idéer och vara kreativ. Det finns inga gränser. Du kan ha den mest konstiga idén någonsin som någon spinner vidare på och tycker att det här kan bli någonting.

– Min sista termin ska jag åka till Hongkong på utbyte via Stockholms universitets centrala avtal. Stockholms universitet har jättebra nätverk för att göra utbyte och åka i stort sett var som helst i hela världen.

– Till blivande studenter vill jag säga: våga testa, för det är så kul.

 

Greta Nordin, student
Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV