Språkteknologi är ett tvärvetenskapligt fält som omfattar all utveckling av datorprogram för att analysera och generera mänskligt språk, till exempel svenska eller engelska, och även modellering och simulering av mänskligt språkligt beteende med hjälp av datorer. Fältet använder och skapar kunskaper inom främst datavetenskap och språkvetenskap, men även inom ämnen som pedagogik, statistik och matematik.

Området utvecklas i rasande fart, och språkteknologi finns i allt fler tjänster och produkter som sökmotorer, översättningsprogram, intelligenta svarsagenter, språkanalys, ordbehandlare, textsammanfattning, dialogsystem, datorspel, medicinsk informatik (t.ex. informationsextraktion), datorstött lärande och forensisk lingvistik (t.ex. författaridentifiering).

Under denna delkurs behandlas språkteknologins möjligheter och begränsningar med fokus på de språkteknologiska verktyg som ligger nära forskningsfronten samt är relevanta för DSV:s kandidaters framtida arbete med t.ex. design och implementation av informationssystem eller kravställning vid upphandling. Delkursen ger kunskap om hur språkteknologi tillämpas i olika tjänster och produkter som används av konsumenter, företag och organisationer. Vidare täcks de nödvändiga teoretiska grunderna i språkvetenskap (lingvistik) som behövs för att använda, utveckla och utvärdera språkteknologiska verktyg.

Upplägg och innehåll

Kursen avser att ge en inblick i tekniker för språkteknologi, och för vad de kan användas. Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

• använda grundläggande begrepp inom språkteknologi.
  • analysera språkteknologiska verktygs roll och effekt i olika IT-system.
  • på ett enkelt sätt förklara de språkteknologiska verktygens uppbyggnad.
  • använda språkteknologiska moduler för systemkonstruktion och språkteknologiska experiment.
  • utvärdera språkteknologiska program inom olika användningsområden.

Kursen går på halvfart och bedrivs på distans över Internet med förinspelade föreläsningar samt (frivilliga) föreläsningar på Institutionen för data och systemvetenskap (DSV), Stockholms universitet i Kista. Bildandet av lokala studiegrupper för lab-övningar och projekt uppmuntras men det går också att delta i kursen enskilt, helt och hållet via nätet.

Kursen omfattar ca 14 föreläsningar, 5 lab-övningar samt en projektuppgift. Lab-övningar och projektuppgift kan redovisas antingen vid angivna redovisningstillfällen på DSV eller via nätet. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen som vid angivna tillfällen utförs antingen på DSV eller på kommunalt lärcenter.

Schema

Startar: HT
Studietakt: 50 %
Studietid: Valfri
Studieform: Distans via Internet
Undervisningsspråk: Huvudsakligen svenska (kurslitteratur på engelska)

Inga förkunskaper krävs förutom grundläggande behörighet för högskolestudier.

Ansökan är öppen!

Sista ansökningsdag 18 april.