22 december

Professor Kristina Höök på Computer Swedens lista över Sveriges mäktigaste IT-kvinnor

Kristina Höök, professor i interaktionen mellan människa och maskin på DSV, finns med på Computer Swedens lista över Sveriges 50 mäktigaste IT-kvinnor. Motiveringen är att hennes forskning är framtidsinriktad och handlar om hur datatekniken påverkar – och påverkas av – människans liv och våra kroppar.

Läs mer på Computer Swedens webbplats>>


 21 december

"Dold kulturkritik i debatten om spelvåld" - debattinlägg i DN med Annika Waern, som en av undertecknarna

Fyra forskare vid Karolinska Institutet ger en bild av datorspelandet som en växande samhällsfara. Den bilden är problematisk eftersom den saknar det stöd i forskningen som de vill ge sken av. Den döljer i själva verket en kulturkritik som skiljer ut spelmediet, skriver datorspelsexperter i en replik. -

Läs mer på DN:s webbplats>>


20 december

e-deltagande inom universitetsvärlden

Nu tar e-deltagande ett steg in i de europeiska universitetsvärlden. MyUniversity är ett EU-finansierat projekt som ska föra in och utvärdera ett verktyg som ska underlätta anställdas och studenters delaktighet i universitetens beslutsprocesser. Samuel Bohman vid DSV och Daniel Holmberg vid Forskningsservice berättar mer om projektet.

Läs mer>>


16 december

DSV erbjuder sex nya kurser för yrkesverksamma ledare

Från och med vårterminen 2011 erbjuder DSV sex kortare fortbildningskurser om 2,5 hp för dem som vill vidareutveckla sina kunskaper inom systemvetenskap. Kurserna riktar sig mot yrkesverksamma och ges dels på distans och dels med föreläsningar och seminarier under kvällstid. Sista ansökningsdag är 5 januari.

Läs mer>>


6 december  

Vill du realisera din affärsidé eller starta eget?

Vi hälsar alla forskare, lärare, anställda och studenter välkomna på kostnadsfri drop-in/rådgivning hos SU Innovation varje torsdag! Här får du möjlighet att förutsättningslöst diskutera hur du kan kommersialisera din idé eller forskning – självklart konfidentiellt. Välkommen!

Tid: kl: 9.00-13.00

Plats: rum 7414, plan 7.


6 december

Antagen till vårterminen 2011?

För dig som är antagen till våren 2011. Här hittar du information om antagning och registrering till vårens kurser.

Läs mer>>


1 december

Öppna föreläsningar om ljud i datorspel

I december har du möjlighet att lyssna på två stycken föreläsningar om ljud i datorspel på DSV. Talarna kommer från de svenska spelföretagen Dice och Starbreeze. Föreläsningarna är en del av kandidatprogrammet i spelkonstruktions designinriktning och är öppna för alla i mån av plats.

8 december: Carl Wikman, Starbreeze, kl 17.00, Sal A

15 december: Olof Strömqvist, Dice, kl 17.00, Sal B


29 november

DSV-student vann första pris i programmeringstävling

DSV-studenten Patrik Björk tog hem första platsen i DSV:s och Combitechs programmeringstävling som avgjordes på Dreamhack Winter.

Läs mer>>


27 november

DSV PhD Forum 2010

Torsdagen den 2 december presenterar doktorander 2010 års främsta publikationer och nya doktorander presenterar sina forskningsämnen i en öppen diskussion. 

Tid: torsdag och fredag 2 december 2010, kl 9:oo-16:00

Plats: DSV, sal C , DSV, Kista

Läs mer >>


24 november

Öppet seminarium: Att mäta informationssäkerhet - Ska vi leda eller följa?

Hur mäter man informationssäkerhet? Vad är en lagom nivå på säkerhet? Och vilken väg ska Sverige gå? Det är några av de frågor som ska tacklas på ett öppet seminarium i Kista den 30 november. Tanken är att det här ska bli startskottet för att välja väg i Sverige när det gäller informationssäkerhet i offentlig verksamhet. Stewart Kowalski berättar om säkerhetsforskningen.

Läs mer >>


22 november

Disputation: Improving E-Business Design through Business Model Analysis

Respondent: Tharaka Ilayperuma

Opponent: Phd William Song, Durham University, Storbritannien

Ordförande/Huvudhandledare: Professor Paul Johannesson, DSV, Stockholms universitet

Betygsnämnd: Docent Eva Söderström, Högskolan i Skövde,  docent Marianne Nilsson, Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet och docent Henrik Hansson, DSV, Stockholms universitet 

Tid: Onsdagen den 8 december 2010, kl 13.00

Plats: DSV, sal 401


17  november

Två skolklasser vann tävlingen i robotprogrammering

Lördag 13 november avgjordes 2010 års regionsfinal i First Lego League i DSV:s och KTH ICT:s lokaler i Kista. Över 500 elever från hela Stockholm deltog i tävlingen. Ett moment i finalen gick ut på att programmera en robot som skulle lösa olika uppgifter under två minuter. Slutligen segrade lagen från Husbygårdsskolan och Vallatorpsskolan som får representera Stockholm i den skandinaviska finalen i norska Agder den 4 december. Nordväxt intressecenter arrangerade tävlingen och DSV och KTH ICT var medarrangörer.

Läs mer>>


15 november

Programmeringstävling med 50 000 i potten avslutas på Dreamhack

Den 25 november är det dags för sista etappen i DSV:s och Combitechs programmeringstävling, där deltagarna får lösa ett algoritmiskt problem i C++. Tävlingsledare är Henrik Warpefelt, doktorand och lärare vid DSV, och Maria Adamsson, sistaårsstudent. Finalen går av stapeln på Dreamhack winter och vinnarna får dela på 50 000 kronor. Tävlingen som startade redan i juni,  är ett sätt att locka fler ungdomar att satsa på ett framtida yrke inom programmering. DSV är tillsammans med Combitech jury och bedömer lösningens korrekthet, fullständighet, effektivitet och kodens struktur.

Läs mer hos Dreamhack>>


15 november

Trängsel i DSV:s monter på Gamex

DSV fanns på plats på Gamex - Sveriges första spelmässa. I DSV:s monter trängdes spelfantaster i alla åldrar för att bygga avatarer, testa spel och kanske fundera på att börja en IT-utbildning till hösten.

Läs mer>>


15 november

Taiwanesisk delegation besökte DSV

Förra tisdagen fick DSV besök av en delegation från Taiwan. Syftet var att förbereda en konferens som kommer att hållas i Taiwan nästa år.

Läs mer>>


12 november

Ny avhandling om digitala känslor

Är du arg? Glad? Ledsen? Förvånad? Det är saker som kan uttryckas med en vanlig smiley. Men när de digitala och virtuella kontakterna blir fler så vill vi också nyansera oss lite mer. Det är något som alla som designar nya tjänster och applikationer behöver ta hänsyn till. Det är detta som Petra Sundström behandlar i sin avhandling kring två tjänster – eMoto och FriendSense.

Läs mer>>


11 november

400 stockholmselever tävlar i robotprogrammering

Lördag 13 november är det åter dags för skolbarn att tävla i robotprogrammering. Lag över hela Skandinavien deltar i lokala tävlingar där vinnarna går vidare till den skandinaviska finalen.  I Kista tävlar omkring 400 elever mellan 10 och 16 år för att bli vinnare i Stockholmsregionen. Nordväxt Intressenter arrangerar tävlingen. DSV och KTH, skolan för Informations- och Kommunikationsteknik (KTH ICT) är medarrangörer.

Läs mer>>


3 november

Seminarier om dagsaktuell spelforskning på Gamex 4-7 november

DSV välkomnar både unga och äldre gamers att komma och lyssna på våra spelforskare som berättar om dagsaktuell och intressant spelforskning på Gamex. Välkomna!

Plats: Seminarierum E5J, Gamex, Kistamässan

Tider:                                                                                                                                                                              4/11, kl. 11:00-12:00. Fatima Jonson – Det är ju bara ett spel.                                                                  4/11, kl. 14:00-15:00. Thomas Westin – Hur du kan bli en Jedi.                                                                5/11, kl. 13:00-14:00. Mats Wiklund – Är virtuella världar verkliga?                                                     5/11, kl. 14:00-15:00. Thomas Eriksson – Såpan i lådan.                                                                              7/11, kl. 13:00-14:00. Göran Lange – Varför alla kommer att bli gamers.

Hämta seminarieprogram (107 Kb)


30 oktober

Ny avhandling: Datorspel verktyg vid inlärning
I en nyligen publicerad doktorsavhandling studerar Mats Wiklund olika aspekter av datorspelande genom en serie empiriska undersökningar. En av studierna, där gymnasieelever använde datorspel istället för tradtionella läromedel, visade att inlärningen ökade.
Läs mer >>


28 oktober

Disputation: Designing Affective Loop Experiences

Respondent: Petra Sundström

Opponent: Assistant Professor John Zimmerman, Human-Computer Interaction Institute, The School of Design, Carnegie Mellon University
Ordförande/Huvudhandledare: professor Kristina Höök, Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet

Betygsnämnd: professor Jonas Löwgren, Konst, Kultur och kommunikation, Malmö Högskola samt gästprofessor Henrik Artman, Institutionen för data- och systemvetenskap och dekanus Gudrun Dahl, Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet

Tid: fredag 12 november, kl 13:00

Plats: DSV, Forum, Sal C, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>


25 oktober

Välkommen och hälsa på DSV i vår monter på Gamex 4-7/11

Självklart finns vi på plats när Kistamässan slår upp portarna för Gamex - Sveriges första spelmässa och mötesplats för alla som älskar konsolspel och dataspel. I vår Avatar Factory kan du bygga din egen avatar i lera och scanna den i 3D. Du kan även testköra årets leksak, den kamerautrustade quadrikoptern, en helikopter som styrs  med hjälp av en Iphone. Du kan också lyssna till flera intressanta seminarier med våra forskare och få information om våra utbildningar.


19 oktober

I'm your body – ett verktyg, en lek och ett spel för mobiltelefoner

Kista Teater har i samarbete med Mobile Life Centre (Institutionen för data och systemvetenskap, Stockholms universitet) utvecklat I'm Your Body – ett verktyg, en lek och ett spel för mobiltelefoner. Spelet utgår från idén om staden som en gemensam kropp och fungerar som en ”opensource- institution” för gestaltande och interaktion i det offentliga rummet.

Läs mer>>

18 oktober

Välkommen till DAC och internationella utställningen Firmament - a digital exhibition

Den 25-29 oktober visas utställningen "Firmament - a digital exhibition" på DAC (Digital Art Center) i Kista. Deltagande konstnärer är james Acres, Eric Chans, Nichola Feldman-Kiss och Adrian Göllner. Det här är ett unikt tillfälle att få se en internationellt ledande utställning av digital konst.

Läs mer>>

13 oktober

Nordisk konferens om datorns historia visar framåt

Vad kan vi lära oss av den nordiska IT-historien? På vilket sätt kan kunskapen vara värdefull för nästa generation? Dessa frågor diskuterar forskare från hela Norden på konferensen Working Conference on History of Nordic Computing (HiNC3). Värd för konferensen är Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet den 18-20 oktober.  

Läs mer>>


27 september

Disputation: Perception of Computer Games in Non-Gaming Contexts

Respondent: Mats Wiklund

Opponent: docent Staffan Björk, Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet
Ordförande/Huvudhandledare: professor Love Ekenberg, Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV), Stockholms universitet

Betygsnämnd: docent Harko Verhagen, Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV), Stockholms universitet, professor Wilmar Sauter, Institutionen för musik- och teatervetenskap, Stockholms universitet, professor Karin Bergmark, Sociologiska institutionen, Stockholms universitet

Tid: måndag 18 oktober, kl 10:00

Plats: DSV, Forum, Sal B, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>


13 september

DSV gästas av professionell datorspelare 21/9

Rickard Stuhlhofer blev 2006 världens första MMO World Champion. Idag leder han den högst rankade spelarsammanslutningen i onlinespelet Entropia Universe. Rickard talar om vad som motiverar datorspelare att lägga energi på spelmediet och visar exempel för att belysa detta. Han ger även sina personliga reflektioner på hur det är att leva på sitt datorspelande.

Föreläsningen är en del av kursen SP1 på kandidatprogrammet i spelutveckling, men alla är välkomna!

Tid: tisdag 21 september, kl. 14:00-15:00
Plats: DSV, Sal A, Isafjordsgatan 39, Kista


9 september

Samarbeta med framtidens IT-experter!

Nu lanseras DSV career - tjänsten som hjälper företag att enkelt knyta kontakter med våra studenter. Att samarbeta med våra studenter och låta dem ta del av verkliga utmaningar i er verksamhet, ger erfarenheter och kunskaper som kan vara värdefulla för båda parter. Våra studenter kan förmedla idéer och infallsvinklar till er eller belysa ett specifikt problem, samtidigt som de får omvandla teori till praktik.

Läs mer>>


8 september

Outstanding Paper Award for Most Promising Practical Concept

Gustaf Juell-Skielse och Petia Wohed vid DSV erhöll utmärkelsen "Outstanding Paper Award for Most Promising Practical Concept" för sitt papper "Design of an open social e-service for assisted living"  under konferensen EGOV2010, där ett hundratal papper presenterades kring utveckling, införande och utvärdering av e-förvaltning. Papperet beskriver en ny typ av e-tjänster inom socialomsorgen som bland annat ökar medborgares inflytande över sociala insatser. E-tjänsten har utvecklats med stöd från Vinnova och i samarbete med Järfälla kommun och Lunds universitet.

Läs mer hos Järfälla kommun>>


3 september

Storebror ser dig – öppen föreläsning 26/10

Välkommen att lyssna till Louise Yngström, professor i data- och systemvetenskap och Jan Rosén, professor i civilrätt, som berättar om övervakningssamhällets hot, möjligheter och begränsningar. Föreläsningen är gratis och öppen för alla!

Tid: tisdag 26 oktober, kl 18:00-19:30 (inklusive frågestund)
Plats: Södra huset, Hörsal 2, Hus A, plan 3, Stockholms universitet Frescati

Se föreläsningen här>>


3 september

Stockholms universitet klättrar på världsrankning

Stockholms universitet klättrar nio steg och finns på plats 79 bland världens främsta universitet. Det visar årets upplaga av den prestigefyllda Shanghairankningen.

Läs mer>>


1 september

Uno Fors - ny professor vid DSV

Den 1 september tillträder Uno Fors sin anställning som professor med inriktning mot IT och lärande, vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV). Uno Fors kommer närmast från Karolinska institutet, där han har varit professor i medicinsk pedagogisk simulering.

Läs mer>>


31 augusti

DAC Open House - 18/9

Välkomna att besöka Digital Art Center (DAC) under Kistaloppet, den 18 september. Det är Husby Marathon som ligger bakom det helt nya loppet som drar en sträckning genom Husby, Akalla och Kista. Loppet går förbi DAC som passar på att öppna upp portarna för besökare.

Tid: lördag 18 september, kl 12:00-18:00
Plats: Digital Art Center, Kronborgsgränd 13, Kista

Läs mer om DIgital Art Center>>

Läs mer om Kistaloppet>>


23 augusti

IBM välkomnar DSV:s masterstudenter till Innov8

Den 21 september kommer IBM att hålla endagsseminaroum för DSV:s masterstudenter. Under seminariet kommer studenterna att få veta vad Innov8 är och se hur Business Process Management och Smart SOA hjälper människor, företag och städer att jobba smartare.

Tid: tisdag 21 september, kl 9:00-16:00
Plats: IBM, Isafjordsgatan 1, Kista

Obs, antalet platser är begränsat , registrering måste därför ske innan den 15 september via e-post.

Läs mer på engelska>>


16 augusti

Har du blivit antagen till DSV?

Registering för nyantagna studenter till kandidatprogrammens årskurs 1 ska ske hos DSV:s studentexpedition senast onsdagen den 25 augusti kl. 16.00. Du som börjar på kandidatprogrammens årskurs 2 och årskurs 3 registrerar dig under vecka 35. Reservupprop sker den 26-27 augusti, i sal A som ligger på plan 5. Välkommen!

Läs mer>>


9 juli

DSV står värd för Nordic Digra – en ny nordisk spelkonferens

Den 16-17 augusti står DSV som värd för den första Nordic Digra – en ny spelkonferens, som fokuserar på spel, spelande och spelare. Under temat ”Experiencing Games: Games, Play, and Players”, kommer Nordic Digra samla nordiska forskare med fokus på studier av spel och spelande, oavsett om det är på nätet, datoriserat eller i den fysiska världen.


6 juli

DSV-alumnen Nicklas Lundblad sommarpratar den 6 juli

Den 6 juli sommarpratar Nicklas Lundblad, svensk IT-debattör och filosofie doktor i informatik, som nyligen tillträtt en tjänst på Googles huvudkontor i Kalifornien i USA. Lundblads sommarprat kommer handla om det vardagliga skrivandet och hur det formar oss, och hur det har format honom.

Läs mer hos Sveriges Radio>>


1 juli

DSV samarbetar med DI och Diagonalakademin om en ny unik utbildning – Kreativ 3D

I höst startar Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet tillsammans med Dramatiska institutet (DI) och Diagonalakademin en utbildning i 3D-animation – Kreativ 3D.

Läs mer>>


18 juni

Bäddat för framtida samarbete med kinesiskt näringsliv, universitet och högskolor

Förra veckans intensiva arbete på World Expo 2010 i Shanghai avslutades på lördagen under temat ”Academic exchange & cooperation Stockholm-China”. Det innebar fördjupade samtal mellan den svenska delegationen från Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) och andra intressenter på Expot.

Läs mer>>


17 juni

DSV är värd för konferensen OWASP Appsec Research 2010

Enheten för informationssäkerhet vid DSV är tillsammans med OWASP (Open Web Application Security Project), en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att förbättra säkerheten hos webbaserade mjukvarusystem, värd för den europeiska säkerhetskonferensen AppSec. Konferensen hålls den 21-24 juni i Frescati.

Läs mer om AppSec hos OWASP>>


15 juni

Programmeringstävling i C++ med 50 000 kronor i potten

Tillsammans med Combitech genomför Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet en nationell programmeringstävling i C++ för att locka fler unga att satsa på programmering som yrke. Tävlingen kommer att genomföras i två etapper under DreamHacks evenemang 2010. 


10 juni

DSV presenterade innovativ forskning på World Expo 2010

Det var en engagerad inbjuden lyssnarskara som den 10 juni besökte den svenska paviljongen på World Expo 2010 i Shanghai, när Robert Ramberg, Gustaf Juell-Skielse och Harko Verhagen presenterade forskningen vid Institutionen för- data och systemvetenskap (DSV) under temat "Stockholm ICT Innovations".

Läs mer>>


31 maj

Kristina Höök talade vid världsutställningen

Den 24 maj arrangerades ”Spirit of Innovation Forum – Making Innovation Possible” i den svenska paviljongen vid världsutställningen World Expo I Shanghai. Bland talarna fanns Kristina Höök, professor vid DSV och Mobile Life Centre.


31 maj

DSV på plats vid världsutställningen

Världsutställningen Expo 2010 i Shanghai äger rum den 1 maj–31 oktober och förväntas bli den största genom tiderna. Den 10–12 juni kommer DSV att presentera sig under särskilda Stockholmsdagar i den svenska paviljongens VIP-avdelning. Där genomförs seminarier och nätverksträffar.

Läs mer>>


25 maj

Multimediaprogrammet bjuder in till slututställning 2-3 juni

Multimediaprogrammets studenter bjuder in till slutställning. Under den 2–3 juni visar studenterna sina examensarbeten i pedagogik och data- och systemvetenskap. Årets tema är ”Tillgänglighet”.

Tid: 2–3 juni, kl. 11:00-18:00.

Plats: Digital Art Center, Kista

Läs mer>>


25 maj

Många lockades till invigningen av Digital Art Center

Det var trångt i Kista när Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet den 5 maj invigde sitt nya center – Digital Art Center (DAC). Invigningstalade gjorde bland andra Anette Scheibe, vd för Kista Science City och Kaj Steveman, creative director på Fido Film, en av DAC:s tjugotal samarbetspartners. Gästerna välkomnades av Ingvar Sjöberg, konstnärlig ledare och föreståndare för DAC, vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV).


17 maj

Seminarium och debatt: Säkerhetsaspekter med automatiserade attacker i sociala nätverk

Automatisering (i.e. AI) kan användas för att både försvara eller attackera ett socialt nätverk. Från kl 15.00 debatterar studenterna i 2009/2010 ICSS om det ska vara tillåtet att använda AI i ett behörighetskontrollsystem. Efter debatten, kl 18.00 presenterar Marcus Huber (f. d. student på DSV, nu verksam som forskare på Secure Business Austria) hur man kan använda AI för att lura och attackera människor i ett socialt nätverk som Facebook.

Tid: torsdag 20 maj, kl 15:00-19:00
Plats: DSV, Forum, Sal C, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>


12 maj

Licentitatseminarium: A Method for Decision Support in Information Technology Outsourcing: The Case for Large Swedish Companies

Respondent: Georg Hodosi
Opponent: Dr. Jelena Zdravkovic, DSV
Examinator: Professor Oliver Popov, DSV
Huvudhandledare: Docent Lazar Rusu, DSV

Tid: torsdag 27 maj, kl 13:00
Plats: DSV, Forum, Sal C, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>


12 maj

Disputation: Organizational Patterns for Knowledge Capture in B2B Engagements

Respondent: Moses Niwe
Opponent: Docent Eva Söderström, Institutionen för kommunikation och information, Högskolan i Skövde
Ordförande/huvudhandledareDocent Janis Stirna, DSV
Betygsnämnd: Docent Lazar Rusu, Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet, Docent Christian Maravelias, Företagsekonomiskainstitutionen, Stockholms universitet, Professor Marite Kirikova, Department of System Theory and Design, Riga Technical University

Tid: onsdag 26 maj, kl 13:00
Plats: DSV, Forum, Sal C, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer >>


12 maj

DSV++ medlemsevent 26 maj 2010: Möt två av Sveriges främsta experter på Grön IT!

Välkommen på DSV++ vårevent den 26 maj i Kista. Ta chansen att lära dig vad Grön IT faktiskt innebär samt ta del av konkreta exempel på användningsområden.

Tid: onsdag 26 maj kl. 17.30

Plats: DSV, Forum, Sal A, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer >>


12 maj

Licentitatseminarium: A Systematic Analysis of E-Government Maturity Models: The Need for Security Services. A Case of Developing Region

Respondent: Geoffrey Rwezaura Karokola
Opponent: Fil. doktor Christer Magnusson, DSV
Examinator: Professor Paul Johannesson, DSV
Huvudhandledare: Professor Louise Yngström, DSV   

Tid: måndag 24 maj, kl 13:00
Plats: DSV, Forum, Sal 7501, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>


7 maj

Digitala rummet – unik gymnasieutbildning med start hösten 2010

Ross Tensta Gymnasium startar i samverkan med DSV en ny form av gymnasieutbildning som är utformad för den digitala kultur där dagens ungdomar befinner sig, till skillnad från den traditionella skolan.


5 maj

DAC – ny mötesplats för teknik, media och konst

I dag presenterades DAC-piloten. Piloten kommer under tre år att fungera som presentationsplattform, testbädd och inkubator för nya idéer och utveckling, för att sedan leda till ett fullskaligt digitalt upplevelsecenter i Kista. Bakom satsningen står DSV, Atrium Ljungberg, Interactive Institute och Stockholms stad.

Läs mer >>


23 april

Licentitatseminarium: Towards a QoL Approach to ICT Integration in Rural Communities in Uganda

Respondent: Florence Nameere Kivunike
Opponent: Docent Harko Verhagen, DSV
Examinator: Professor Harald Kjellin, DSV
Huvudhandledare: Professor Love Ekenberg, DSV

Tid: fredag 7 maj, kl 13:00
Plats: DSV, Forum, Sal 7501, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>


8 april

IT-ikapp – projekt för att minska digitala klyftor

Närmare två miljoner människor i Sverige har halkat efter i den digitala utvecklingen. Krafttag behövs för att sprida grundläggande datorkunskaper till de mest utsatta grupperna. Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet, bidrar med kunskap och erfarenhet i projektet IT-ikapp, som drivs av Kista folkhögskola.

Läs mer>>


31 mars

DSV och Kista folkhögskola utvecklar samarbetet genom Medborgarexpo  2010

Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet utvecklar samarbetet med Kista folkhögskola och genomför Medborgarexpo 2010 – en interaktiv mötesplats och plattform för de aktörer som driver och utvecklar området kring Kista.

Läs mer>>

Läs mer hos Medborgarexpo>>


31 mars

Välkommen till Medborgarexpo 2010 på Kistamässan den 10/4

Den 10 april mellan klockan 12:00-22:00 är du välkommen till Medborgarexpo i Kista. Under dagen kan du ta del av seminarier, lyssna till spännande diskussioner om  samhälle, ta reda på vad riksdagspartierna kan göra för Järvaområdet om de vinner höstens val eller bara ha roligt och njuta av god mat.

Tid: lördag 10 april, kl. 12:00–22:00

Plats: Kistamässan, Stockholm

Läs mer hos Medborgarexpo>>


31 mars

Praktisk projektledning populäraste kursen

Praktisk projektledning vid Institutionen för data- och systemvetenskap är den populäraste kursen bland de 62 kurser, som finns att söka hos Stockholms universitets sommarutbud i år. 1 292 personer har sökt kursen, varav 971 är förstahandsval.

Läs mer>>


30 mars

Förstahandssökande till DSV:s sommarkurser fortsätter öka

Antalet förstahandssökande till Institutionen för data- och systemvetenskaps (DSV) sommarkurser fortsätter att öka. Till sommaren år 2010 har antalet förstahandssökande till institutionens tolv olika sommarkurser nära nog fördubblats. Totalt har 1 957 personer sökt, vilket är en ökning med 97 procent sedan 2009. Det totala antalet sökande ökade med hela 106 procent, jämfört med året innan.


25 mars

DSV siktar mot Kina

För att stärka relationerna med beslutsfattare inom näringsliv och universitet i Kina, medverkar Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet under världsutställningen Expo 2010 i Shanghai. Satsningen sker tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet, Kista Science City, KTH och Uppsala kommun samt utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. Projektledare är Stockholm Business Region.

Läs mer>>

Läs mer om Sveriges deltagande hos Sweden Expo 2010>>

Läs mer om Expo 2010 Shanghai China>>


23 mars

SAIS:s medlemsevent 13 april 2010 ”Social engineering”

Hur kommer man åt information utan att anstränga sig? Två aktuella och intressanta föreläsare kommer att guida oss i denna fråga under kvällen: Marcus Nohlberg, doktor i informationssäkerhet, och Torbjörn Lofterud, med över tio års erfarenhet som konsult och ingår i Cybercoms IT-Forensics. 

Tid: 13 april kl. 18:00

Plats:  Kungsholmen (plats meddelas efter anmälan).
Anmälan senast 30 mars till: sais@dsv.su.se

Läs mer>>


23 mars

Interaktionsdesign nytt kandidatprogram

Dagligen interagerar vi med olika former av användargränssnitt – möten som ofta förklaras som "det som syns på skärmen eller  displayen". På kandidatprogrammet i interaktionsdesign lär du dig att skapa och utveckla kreativa gränssnitt för att underhålla, förenkla och underlätta användningen av digitala tjänster, IT-lösningar och elektroniska produkter.

Läs mer>>


22 mars

Nytt kandidatprogram i digitala medier

Morgondagens medier är digitala och interaktiva. För att kunna producera nya medier krävs såväl kunskap att hantera och analysera dem som att designa dem. Det förutsätter en tvärvetenskaplig utbildning. Det nya kandidatprogrammet i digitala medier är därför ett samarbete mellan Institutionerna för data- och systemvetenskap samt journalistik, medier och kommunikation (JMK) och Pedagogiska institutionen.

Läs mer>>


17 mars

Global Delivery Model ny unik masterinriktning

Global Delivery Model (global leveransmodell) är en ny masterinriktning för att möta näringslivets krav på utveckling av kompetens för globala IT-projekt som startar under hösten 2010. Utbildningen är ett unikt samarbete mellan Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV), branschorganisationen IT- & Telekomföretagen, IBM, Tieto, Logica och Accenture.

Läs mer>>

Varför behövs utbildningen?

Läs mer hos SvD>>

Läs mer hos IT24>>

Läs mer hos ElektronikBranschen>>


16 mars

IT-företag träffade studenter i Kista

Trots att finanskrisen fortfarande präglar Sveriges industri så visar Systemvetardagen att intresset för IT-kompetens i Stockholmsregionen fortfarande är starkt. Den 10 mars kom IT-branschen till Kista och DSV på jakt efter kompetens hos nyutexaminerade IT-studenter. Kontakter som kan leda till både extrajobb, examensarbeten, traineeplatser och fasta anställningar. 

 


11 mars

Future Friday är kvalomgång för SM i Super Street Fighter IV

DreamHack arrangerar under vintern och våren flertalet SM-kval runtom i hela Sverige där de bästa spelarna vinner en plats till SM-finalen på DreamHack Summer 2010, 1922 juni, där finalerna spelas inför tusentals åskådare på DreamArena Extreme samt livsänds på Internet. De tre bästa spelarna kvalificerar sig också till DreamHacks internationella turnering i Super Street Fighter IV där det är 50 000 SEK i prispotten och tillresta spelare från länder runt om i världen.

Läs mer hos Webfinanser>>


9 mars

Astrid Dufborg är ny tillförordnad föreståndare på  Spider

Dr. Afzal Sher som under fem år har lett verksamheten vid DSV:s centra – Spider (the Swedish Program for ICT in Developing  Countries) lämnar Spider och återvänder till Sida där han fortsätter att arbeta med ICT4D-frågor. Ny tillförordnad föreståndare är Astrid Dufborg med 30 års erfarenhet från utvecklingssamarbete genom Sida, varav 10 år som stationerad i östra och södra Afrika. Där hon var  egagerad i utbildning, offentlig förvaltning och infrastruktur. De senaste tio åren har Astrid arbetat bilateralt, multilateralt och non-profit med ICT4D-frågor, som att leda det svenska deltagandet i WSIS  (World Summit on Information Society), representera Sverige i FN:s ICT Task Force, och som en av initiativtagarna till och sedermera föreståndare för GeSCI (Global e-schools and Communities Initiative).

Läs mer om Spider>>


8 mars

DSV-studenter utmanar i Battlefield Bad Company 2 – lördag den 13 mars

Hampus Ekelin, Mattias Lundman, Fredrik Jansson, Nikolai Kanaev, Jimmie Westberg och Sebastian Odendal från årskurs två på kandidatprogrammet i datorspelsutveckling tävlar i e-sport – Battlefield Bad Company 2. E-sportsturneringen arrangeras av Ludio i samarbete med Kista Science City. Tävlingen genomförs av tremannalag som anmäler sig på plats.

Tid: lördag 13 mars, kl. 12:00 – söndag 14 mars, kl. 12:00

Plats: Kista Science Tower, Stockholm

Läs mer om turneringen>>


5 mars

IT-företag träffar studenter i Kista

På onsdag kommer IT-branschen till Kista på jakt efter kompetens hos nyutexaminerade IT-studenter. Trots lågkonjunkturen kommer många företag ut till Systemvetardagen och studenterna på Institutionen för data- och systemvetenskap i Kista för att profilera sig och hitta nya talanger.

Tid: onsdag 10 mars, kl 10:0016:00

Plats: DSV, Forum, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>

Läs mer om Systemvetardagen>>


2 mars

DSV presenterar en spektakulär ljusshow i Kista

DSV har producerat en unik installation – en ljusshow – särskilt utvecklad för att spelas upp på Forumhusets fasad. Forum är den del av Kista där DSV:s utbildningar finns. Installationen är tänkt att vara ett blickfång för förbipassserande under ett par timmar varje vardag, genom en kreativ lek med fasadens arkitektur och fysiska förutsättningar. Initiativtagare är Awe Taher som undervisar på DSV:s kandidatprogram i datorspelsutveckling, och som tillsammans med ett antal studenter har producerat ljusshowen.

Läs mer>>

Se showen i realtid på bambuser>>


1 mars

Spearhead – nytt företag på spelmarknaden grundat av DSV-studenter

Spearhead Entertainment är ett nytt företag på spelmarknaden. Bakom företaget står Ka Wang Wu, Adrian Björling, Peter Wester  och Tobias Berg fyra före detta studenter vid DSV:s kandidatprogram i datorspelsutveckling med drömmen om att göra egna spel. Än så länge skapar Spearhead spel till Iphone, men målsättningen är att en dag utveckla spel för de stora konsolerna.

Läs mer hos Computer Sweden>>


1 mars

Licentitatseminarium: Formal Models for Fairness and Congestion Control on the Internet in Developing Context

Respondent: Elly Amani Gamukama
Opponent: Dr. Iskra Popova, DSV
Examinator: Professor Louise Yngström, DSV
Handledare: Professor Oliver Popov, DSV

Tid: fredag 12 mars, kl 13:00
Plats: DSV, Forum, Sal 7501, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer>>


26 februari

DSV sätter en signatur i Kista

Den 4 mars är du välkommen på premiär för den ljusshow som Aware Taher, lärare på kandidatprogrammet i datorspelsutveckling, har initierat och producerat ihop med några av sina studenter. Ljusshowen är en kreativ lek med Forumhusets fasad,  det hus där DSV har sina lokaler, och kommer att följa fasadens arkitektur och fysiska förutsättningar. Showen kommer att vara ett blickfång för förbipasserande varje vardag mellan 17:0019:00. Showen kommer att Bambusas ut live via kista.com och dsv.su.se. Under premiären  bjuds det på varmkorv och varm dryck.

Tid: torsdag 4 mars, kl 17:00
Plats: DSV,  Brandesgången, Kista


26 februari

DSV-studenten Therese Thorstorp är en av finalisterna i Årets IT-tjej 2010

Efter en tuff gallring är Therese Thorstorp, som studerar IT och kommunikationsvetenskap vid DSV, en av  tre finalisterna i Årets IT-tjej. Årets IT-tjej  är en utmärkelse som ges för att lyfta fram och vissa upp kunniga tjejer som studerar IT. Priset delas ut av Microsoft i samarbete med Universum.

Läs mer hos Microsoft>>


24 februari

ICT-branschen i Kista Science City visar fortsatt tillväxt och stabilitet

Företagandet inom IT- och telekomsektorn (IKT) fortsätter att generera tillväxt i Kista Science City i form av nya företag och fler arbetstillfällen även under pågående lågkonjunktur. Det visar den nya kvartalsstatistiken för näst sista kvartalet 2009. Under 2009 skedde en ökning av antalet företag i Kista med totalt 4 %. Ssysselsättningen ökade med 1 %.

Läs mer hos Webfinanser>>


23 februari

Vi gör något NU för att stimulera framtidens arbetsmarknad och tillväxt inom ICT

I ett helt unikt samverkansprojekt kallat Future Friday bjuds elever från Stockholms gymnasieskolor på en upplevelsedag där framtidens jobb inom ICT/IT och telekom visas upp i form av föreläsningar, seminarier och demonstrationer av nyskapande tekniska lösningar.

Till pressmeddelandet>>


20 februari

Funderat på en sommarkurs?

Är du sugen på att kombinera din ledighet eller sommarjobb med studier under sommaren? DSV ger ett antal olika sommarkurser. Ansökningen är öppen mellan den 22 februari och 15 mars. 

För mer information>>


19 februari

Forskning som samhällsfaktor

Välkommen att lyssna till Kristina Höök, professor människa-maskin, vid DSV. Kristina kommer att hålla föredraget "Forskning som påverkar vår fritid exempel från informationsteknik" på Stiftelsen för Strategisk Forsknings (SSF) seminarium om hur forskningsresultat påverkar samhällsutvecklingen och vilken roll den tekniska, naturvetenskapliga och medicinska forskningen spelar i samhället.

Tid: onsdag 10 mars, kl 13:0018:00
Plats: Stockholm, World Trade Center, Lokal: New York

 Läs mer hos SSF>>

Program och anmälan>>


19 februari

Träffa DSV på Öppet hus vid Stockholms universitet!

I Södra Huset på Öppet hus vid Frescati campusområde kan du träffa DSV:s studievägledare, som berättar mer om våra utbildningar och behörighetskrav. Du kan också besöka seminarier som ger en inblick i hur det är att läsa vid Stockholms universitet och möta studenter och lärare.

Tid: tisdag 9 mars, kl 12:0016:00
Plats: Stockholms universitet, Frescati campusområde

16 februari

Den 12 mars slår Campus Kista upp portarna för årets Future Friday!

Fredagen den 12:e mars är det dags för årets Future Friday en inspirationsdag för er som är nyfikna på hur framtidsutsikterna ser ut inom IT-branschen och i Kista ett av världens ledande ICT-kluster. Future Friday riktar sig främst  till lärare och elever i årskurs tre på gymnasiet och är kostnadsfritt. Det blir mingel, företagsmässa och massa roliga aktiviteter att prova på plats. Eleverna kan även besöka utbildningsmässan, där de möter programansvariga, studievägledare och studenter från Stockholms universitet och KTH för att få information om utbildningar som erbjuds på Campus Kista.

Tid: fredag 12  mars, kl 09:0013:00
Plats: DSV, Forum, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer hos Kista Science City>>


9 februari

Har du en affärsidé? Vill du starta eget eller är du intresserad av entreprenörskap?

Tyvärr är mötet återigen inställt på grund av sjukdom! Förra mötet blev inställt, men nu är det dags igen! Kom och få inspiration, information och en chans att diskutera med informatörer från SU Innovation och Venture Cup. De berättar om hur du kan tävla med din affärsidé och dessutom få hjälp att utveckla den med hjälp av deras utbildningar och handledare.

Tid: Måndag 15  februari, kl 12:0013:00
Plats: DSV, Forum, Sal A, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer om SU Innovation>>

Läs mer om Venture Cup>>


5 februari

Future Friday – en inspirationsdag för gymnasister som funderar på att plugga IT

Den 12 mars, kl. 9:0013:00, är det dags igen för Future Friday. För tredje året i rad är det Öppet Hus på Campus Kista, där besökarna får veta mer om våra utbildningar, träffa studenter och lärare, höra spännande föreläsningar av internationellt kända forskare och träffa några av Kistaföretagen som visar spännande tillämpningar av modern teknik i olika former!

Läs mer>>


29 januari

DSV stödjer tekniken bakom Röda Korsets "Ge ett minne för Haiti"

På lördag kan alla som vill skriva ned sina tankar och ord, göra det i en bok, till minnet av de drabbade av jordbävningen i Haiti. Ge ett minne för Haiti, är ett evenemang som sker i samarbete mellan Röda Korset region Stockholm, Haitikommitén, Gallerian Hamngatan, AV-Huset Upsize och Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet.

Läs mer >>


27 januari

Ny global kurs lär ut samarbete över kulturgränser

I dagarna startade den nya distanskursen "IT för samverkande kommunikation" vid DSV. Cirka 100 studenter från tjugotalet länder runt om i världen kommer att lära sig att samarbeta över nations- och kulturgränser. Drygt hälften av studenterna kommer från Sverige och Finland, 15 är från USA och ungefär lika många från mellanöstern, respektive andra länder i Asien.


25 januari

DSV utvecklar forskning inom e-sport ihop med DreamHack

Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) kommer tillsammans med DreamHack att utveckla forskning inom e-sport. DSV:s forskare kommer bland annat att studera de tävlande på DreamHacks stora digitala festivaler i Sverige. DSV kommer även att delta i att ta fram olika events för de svenska festivalerna  samt programmerings- och speldesigninnehåll till de olika kunskapstävlingar som DreamHack arrangerar hos olika skolor runt om i världen.

Läs mer om DreamHack>>


19 januari

Akademiker kan räkna med jobb

Av dem som examinerades från högskolan läsåret 2005/2006 hade nästan åtta av tio jobb ett år senare. Det är den högsta siffran sedan 2003. Dessutom fick en stor majoritet av dessa ett jobb som kräver en högskoleutbildning, visar en rapport från Högskoleverket. Bland generella examina gick det bäst för dem som hade en magisterexamen inom ekonomi, teknik eller informatik/data och systemvetenskap.

Läs hela rapporten>>


15 januari

Har du en affärsidé? Vill du starta eget eller är du intresserad av entreprenörskap?

OBS! Mötet är tyvärr inställt på grund av sjukdom.  Kom och få inspiration, information och en chans att diskutera med informatörer från SU Innovation och Venture Cup. De berättar om hur du kan tävla med din affärsidé och dessutom få hjälp att utveckla den med hjälp av deras utbildningar och handledare.

Tid: fredag 22  januari, kl 12:00
Plats: DSV, Forum, Sal A, Isafjordsgatan 39, Kista

Läs mer om SU Innovation>>

Läs mer om Venture Cup>>


15 januari

DSV deltar i World Expo 2010 i Shanghai

I samarbete med Stockholms stad kommer DSV att presentera sig på World Expo 2010 i Shanghai, den 10–12 juni. Under expot presenterar DSV sin forskning och sina utbildningar samt kommer att arbeta aktivt för att bygga upp sina företagskontakter i Kina.  Mer information kommer inom kort.

Läs mer om World Expo>>


14 januari

Odla blommor direkt på väggen med Saras tapet

Tillsammans med sina kollegor på centrat Mobile Life, vid Institutionen för data- och systemvetenskap,  har IT-forskaren Sara Ljungblad skapat en digital tapet, vars utseende går att påverka med hjälp av fotografier. Det gör det möjligt att, till exempel odla blommor digitalt direkt på väggen. Genom att först ta bilder med hjälp av en mobiltelefon och därefter skicka bilderna via bluetooth till en dator, skapar datorn en unik blomma  som projiceras på en vägg. En IR-applikaton i form av en penna används sedan för att röra på väggen där blomman ska växa.

Läs mer>>


13 januari

IT-kompetens växer inte på träd – den finns på Systemvetardagen

Den 10 mars 2010 anordnas rekryteringsmässan Systemvetardagen för fjortonde året i rad. Här får ditt företag möjlighet att komma i kontakt med upp till 1 600 studenter med dagsaktuell IT-kompetens. Mässan anordnas av näringslivssektion vid studentkåren DISK.

Läs mer>>